Victor Ponta: In raportul MCV nu e deloc mentionata cea mai grava criza din Justitia romana, situatia de la CSM
- Redactia Hotnews
Premierul Victor Ponta a declarat luni seara, la Realitatea TV, ca exista un blocaj privind desemnarea procurorilor sefi la DNA si Parchetul General, iar in interiorul CSM este de asemenea o mare problema. „In raportul MCV nu este trecuta sau nu e deloc mentionata cea mai grava criza din Justitia romana. Eu lucrez in Justitie din 1995. Este cea mai grava criza: sa ai o mie si ceva de judecatori care voteaza impotriva unui alt judecator este imposibil sa spui ca nu ai o criza, sa ai un CSM care in fiecare saptamana isi amana sedinta”, a spus Ponta.
- Ponta: Daca autostrada Comarnic-Brasov nu este gata pana in 2016, nu mai candidez. Am un fix cu Comarnic-Brasov si cu Pitesti-Craiova
Declaratiile lui Victor Ponta:
- E un lucru foarte serios faptul ca la un an de zile toate dosarele sunt blocate la Parchet. Pe buna dreptate, dvs jurnalistii spuneti „USL a spus in opozitie ca s-a furat la Posta, la Oltchim, la Hidroelectrica etc”. Eu vin si va spun ca am depus plangeri penale, n-am spus asa la televizor. Si nu se intampla nimic, absolut nimic, liniste totala.
- Am discutat de multe ori cu presedintele despre desemnarea procurorilor sefi.
- Eu n-am nicio competenta legala in acest sens, ministrul Justitiei are competenta de a face propunerea, si cu avizul CSM – pozitiv, negativ, e consultativ – iar presedintele de a numi. Nu ascund faptul ca daca dna ministru ar gasi impreuna cu presedintele o solutie sa avem procurori numiti in functie, eu as saluta acest lucru. Dar daca de fiecare data, ca la Adam si Eva, ne intoarcem la un singur nume- orice procuror, dar trebuie sa fie Morar. E cam greu sa avem o asemenea discutie.
- Discutia s-a oprit la faptul ca din punctul de vedere al presedintelui singurul care e bun de procuror general e dl Morar, iar dna Pivniceru a avut alta opinie, pe care eu o sustin.
- Ca fost procuror, cred, cu tot respectul si admiratia pentru succesele extraordinare dlui Morar, ca or mai exista si alti procurori in tara asta capabili sa fie procuror general.
- Parlamentul nu are niciun mecanism prin care sa intervina asupra Ministerului Public, asupra Parchetului, ba mai mult Parlamentul e cumva ala rau, de parca el blocheaza dosarele lui Blejnar, lui Duta, lui Diaconescu si tot ceilalti.
- Suntem intr-un blocaj. Presedintelui i s-au facut doua propuneri, le-a respins. Se porneste din nou o procedura. Problema este, daca in urma procedurii transparente facute de ministrul Justitiei, nu iese dl Morar, iar sunt respinsi.
- (Cei care au fost propusi nu au fost prea straluciti) Nu sunt de acord. Poate candidatul la sefia DNA, dar candidatul la procuror general… Va reamintesc ca dl Morar si dna Kovesi au primit aviz unanim negativ de la CSM si tot i-a numit.
- Daca presedintele si dna ministru gasesc o solutie sa deblocam aceasta situatie, eu sustin aceasta solutie.
- Eu eram procuror in Parchetul General in anul 2000, an de schimbari, nu se stia cine va fi. Dl Morar este interimar de un an de zile. Intr-o perioada de interimat, pana la urma natural, exista o anumita incetinire a activitatii. E si o problema obiectiva, pe care am discutat-o cu Sectia de procurori, cand m-au invitat la CSM, am avut o discutie foarte buna. Din dorinta de a acumala totul la DNA, pentru ca l-am intrebat pe Morar „Domnule, cum a ajuns DNA sa ancheteze la referendum, pe cei care au votat?”, si mi-a explicat un lucru care imi scapase din punct de vedere juridic: orice lider politic – atentie, sef de filiala PSD, PNL sau PDL din comuna cea mai mica din aceasta tara – ala, doar pentru ca e membru de partid, e anchetat de DNA. Ceea ce e o prostie, DNA a fost construit pentru marea corutie, nu ca sa gasesti coruptia sefului de partid de la Dalga.
- E, in acest moment, din tot ceea ce stiu si am discutat la Sectia de procurori, am intrebat-o si pe dna ministru, pe fiecare cap de procuror DNA sunt vreo suta si ceva de dosare. Eu va spun din propria experienta, mai mult de doua-trei dosare nu poti sa lucrezi ca procurori, daca vrei sa le lucrezi serios.
- Iar eu am spus „Domnule, n-ar trebui totusi sa admiteti faptul ca DNA, care a pornit de la ideea ca va combate marea coruptie – ministri, parlamentari, presedinti, a ajuns sa fie acum o chestie care le face pe toate si de fapt nu mai face nimic, pentru ca n-ai cum, cu cateva zeci de procurori, sa anchetezi toata Romania.
- Mai e un lucru, extrem de pervers: incerc si-mi sparg capul, cu noul ministru Teodorovici, cu noul sef de la ANRMAP, sa gasesc de ce se blocheaza tot timpul fonduri europene, licitatii. Am facut o suta de institutii, toate controleaza. Cand le intreb „ce faceti?”, spun „Dle, nu stim cum, ca daca dam ne ia DNA-ul”. Deci in Romania nu se ia nicio decizie ca te ia DNA-ul.
- Discutii si in sedinta de Guvern sunt: Dle, nu putem sa facem”. „Dar noi suntem Guvernul, dam hotarari”. „Pai da, dar apoi vine DNA-ul”. Adica, din scopul de a combate coruptia, sa faci de fapt o institutie care vrea sa acopere foarte mult si care nu reuseste…
- Nu reusim sa deblocam fonduri de miliarde de euro, nu reusim sa facem privatizari.
- In interiorul CSM este o mare problema. In raportul MCV, probabil, din fericire, nu stiu, nu este trecuta sau nu e deloc mentionata cea mai grava criza din Justitia romana. Eu lucrez in Justitie din 1995. Este cea mai grava criza: sa ai o mie si ceva de judecatori care voteaza impotriva unui alt judecator este imposibil sa spui ca nu ai o criza, sa ai un CSM care in fiecare saptamana isi amana sedinta…
Premierul Victor Ponta a vorbit la Realitatea TV despre scandalul dintre social-democratul Sebastian Ghita si liberalul Sorin Rosca Stanescu. Ponta spune ca scandalul dintre cei doi nu este acceptabil si ca parerea lor despre copresedintii USL trebuie exprimata doar in privat si nu la televiziune, in caz contrar cei doi riscand excluderea din USL:
- Am discutat astazi putin cu Crin Antonescu acest episod tragicomic al bataliei „care-i mai mogul, care-i mai securist” si am decis ca prima data cand domnul Rosca Stanescu, senator liberal, sau domnul Ghita, deputat PSD, mai au de discutat in public despre cine-i mai securist sau mai mogul pleaca imediat din USL si ii dam afara si eu cred ca vor discuta doar in privat.
- Daca au aceste probleme importante de rezolvat intre ei, sa nu le faca in calitate de deputat PSL si senator PNL. Parerea domnului Rosca Stanescu despre mine e interesanta, dar trebuie sa o faca in privat, parerea domnului Ghita despre domnul Antonescu, la fel.
Despre Oltchim
- Nu cred ca cineva va revitaliza Oltchim la dimensiunea de trei mii si ceva de angajati, insa o parte importanta din Oltchim poate fi revitalizata printr-o investitie privata si prin taierea celorlalte contracte capusa. Multe au si fost taiate de altfel.
- Am facut toate demersurile posibile. Oamenii au dreptate, liderii sindicali nu au dreptate; oamenii nu sunt vinovati de ce au facut directorii.
- Salvarea Oltchimului nu poate sa vina doar de la Guvern. Investitorii nu au venit cat timp pe spinarea oamenilor de la Oltchim un individ si-a facut campanie electorala. Nu se putea face conversia actiunilor. Acum, in timpul insolventei, se poate face.
- Asta e singura solutie: un parteneriat intre Guvern, administrator judiciar si angajati, pentru a curata Oltchim si a convinge un investitor sa vina. Alta solutie nu exista. Daca isi mai baga coada cine stie ce politicieni care au falimentat-o, atunci nu vad decat un viitor sumbru. Eu sper insa ca nu va fi asa.
- Oltchimul are o sansa de fi viabil – nu toate cele 18 sectii – in masura in care, pe proceduri, administratorul judiciar incearca sa stearga practic datoriile care nu sunt justificabile. Vom face Oltchimul o companie atractiva pentru o companie privata.
- Am avut pozitii diferite fata de domnul Vosganian, mai dure, dar corecte in principiu. Vrem sa facem totul pentru a pregati compania pentru privatizare.
Despre privatzarea CFR Marfa:
- Ceea ce poate sa se intample cu CFR Marfa, apropo de competitie, e urmatoarea – si e o vorba care mi-a placut mult: „intotdeauna pestele mai mare l-a mancat pe pestele mai mic” – marea diferenta a secolului al XXI-lea este ca nu se intampla asa, ci pestele mai rapid il mananca pe cel mai incet. CFR Marfa e pestele incet acum. Operatorii privati, dar si ceilalti care opereaza, in Romania este deja si Deutsche Bahn si o companie austriaca care se misca mult mai repede decat CFR Marfa.
- Atacurile populiste vor veni. CFR Marfa pana in 2008 a fost pe profit. Intre timp, a acumulat datorii cu noua cifre. Cand vinzi o companie, nu poti sa vinzi doar plusul. Ce ma intereseaza e ca cel care o cumpara sa nu ia si sa vanda fierul vechi. Ci sa vina sa castige piata de transport.
Despre recalcularea pensiilor militare:
- Asta este o alta bomba atomica. Am informatii despre faptul ca la pensiile speciale – armata, politie – la calcule au fost niste lucruri anormale, in special in zona militara, din cate am inteles, nu prea erau adeverintele, pentru ca militarii nu au ca noi cartea de munca incheiata sau deschisa
- Inteleg ca au fost niste probleme, m-a informat ministrul Apararii, ministrul Muncii. Trebuie sa vedem cum sa facem in asa fel incat, pe de o parte, sa calculam corect si, pe de alta parte, sa nu starnim o noua panica, adica oamenii sa creada ca le scade cineva pensia. Nu cred ca asta e ideea
- Pe de alta parte, nu poti sa vii sa spui oamenilor ca – daca s-au facut erori in jos, sigur ca poti sa le maresti pensia – dar daca s-au facut erori in a calcula mai mult decat era, sa incepi sa-i spui omului acum ca de fapt ii tai din pensie. E foarte complicat
- Parerea mea e ca trebuie sa gasim o alta solutie legislativa. Nu e vina omului, e vina celor care au calculat din institutiile statului si sa te duci sa te intorci iar impotriva oamenilor mi se pare anormal. Si mi se pare ca, daca a gresit statul, nu plateste omul. Daca au gresit cei de la stat, platesc cei de la stat
Despre proiectele de autostrazi:
- Pe 28 februarie, se anunta precalificarea pentru – nu e Comarnic-Brasov, probabil ca va fi Bucuresti-Brasov. Daca Autostrada Comarnic-Brasov nu e gata pana in 2016, nu mai candidez la urmatoarele parlamentare. Am un fix cu Comarnic-Brasov si cu Pitesti-Craiova
- La autostrada Transilvania, lucrarile nu pot continua cu fonduri de la buget, ci doar printr-un parteneriat public-privat
- Targu Mures-Iasi este o autostrada extrem importanta, marea problema este ca e foarte scumpa, fiindca trece peste munte si ca nu exista nici pe fonduri europene o solutie de finantare. Daca se gaseste o solutie de parteneriat public-privat, ar fi un lucru extraordinar sa unesti Transilvania cu Moldova la o suta de ani dupa ce ne-am unit politic
Despre razboiul steagurilor secuiesti:
- Partidul aflat la putere, FIDESZ-ul domnului Orban, are aceasta tactica asumata aproape de a crea in tarile in care sunt minoritati maghiare cat mai mute tulburari pentru a castiga mai multe voturi acasa. Este o provocare politica pe un calcul foarte cinic, atat de cinic incat ridicolul din aceste situatii e uitat.
- Vreau sa va spun un lucru pe care l-am aflat intamplator de la un secui: steagul Tinutului Secuiesc, acela albastru cu alb, a fost folosit pentru prima data in 1599-1600, cand secuii s-au aliat cu Mihai Viteazul impotriva ungurilor. Deci faptul ca pe Parlamentul ungar este un steag care s-a nascut ca lupta impotriva ungurilor e de un ridicol total. Domnul presedinte al Parlamentului ungar probabil ca nu cunoaste istoria
- Ceea ce eu vreau sa fac e sa nu ma las atras in aceasta capcana. Cu cat raspundem mai mult, cu atat se bucura mai tare. Sigur, nu las lucrurile cand se intervine prea mult si stiu sa le opresc.
- Dar mai vreau sa fac un lucru pe care nu l-a facut nici un prim-ministru roman: eu pe 9 martie voi fi la Budapesta la invitatia Partidului Socialist ungar ca sa discutam despre faptul ca intre poporul ungar, poporul roman, poporul slovac, sarb nu exista niciun fel de problema reala, cu atat mai mult cu cat suntem toti cetateni europeni si ca politica extremista si demagogica – si FIDESZ nu e cel mai extremist au Jobbik, care e mai rau, este de fapt cel care foloseste in mod fals aceste provocari intr-o Europa in care vrem sa traim altfel.
Despre scandalul carnii de cal:
- A fost un pericol urias pentru Romania. Ne-a trecut glontul pe langa ureche.
- Nu as vrea sa cadem in complexul nostru de inferioritate. Pierd foarte multi oameni de la un asemenea scandal, nu numai Romania. Totul a venit pe un context anti-european din Marea Britanie. Acolo s-a spus: iata, ce carne vine din Europa.
- Firma franceza care a fost prinsa in prima zi a luat si a aruncat mortul in Romania. In Romania, in ultimii ani, daca te acuza de la Bruxelles, bagi capul in pamant si zici ca asa e. Era obisnuinta ca totul se descarca pe amaratii din est.
- O sa evaluam ce inseamna pierderi reale. Din fericire, am iesit bine: „nu mai dati vina pe noi”. Aici am reactionat foarte repede. Am verificat, s-a constatat ca s-au respectat standardele.
Despre pactul de coabitare cu Traian Basescu:
- Nu va mai luati dupa declaratiile tuturor, sunt aceiasi care spuneau ca se rupe USL. Pactul va dura pana la alegerile prezidentiale
Despre o noua suspendare a presedintelui:
- Nu o exclud, dar nu-mi doresc. E corecta supararea celor 7,4 milioane de oameni care au venit vara sa voteze. Pe de alta parte, nu pot sa-mi asum costul unei noi crize politice majore
Despre Basescu care o sustine pe Udrea:
- Amandoi o sustinem pe doamna Udrea. E anexa secreta la pactul de coabitare, pactul Ponta-Basescu
Despre Congresul PNL din acest weekend:
- Voi fi si eu la Congresul PNL. Vin special din Franta mai repede ca sa merg la congres.
Despre Adrian Nastase:
- Sper sa fie cat mai curand acasa