Sari direct la conținut

Victor Ponta, in SUA: Guvernul e decis sa continue toate explorarile de gaze neconventionale/ Am primit "intentii foarte clare" de investitii din partea companiilor americane

HotNews.ro
Victor Ponta, Foto: Guvernul Romaniei
Victor Ponta, Foto: Guvernul Romaniei

Premierul Victor Ponta a afirmat luni, in Statele Unite, ca guvernul este decis sa continue explorarile de gaze neconventionale, respectiv gaze de sist, atat timp cat sunt respectate toate standardele de mediu.

„Guvernul pe care il conduc e decis sa continue toate explorarile de gaze neconventionale, atat timp cat sunt indeplinite si respectate oate standardele de mediu”, a spus Ponta, intr-o conferinta de presa organizata la Washington, notand ca nu doar Chevron intentioneaza sa inceapa explorarile in acest sens.

Acesta a sustinut ca i s-a confirmat, in discutiile purtate in Statele Unite, ca industria hidrocarburilor neconventionale a creat aproape un milion de locuri de munca in aceasta tara si se construiesc sapte noi combinate de ingrasaminte chimice, „care se inchid in Romania si cam in toata Europa”, pe fondul pretului cel mai „competitiv pe plan mondial”.

Victor Ponta a subliniat ca „independenta energetica este un obiectiv national” al Romaniei iar Chevron si-a retras utilajele de la Pungesti (unde au avut loc proteste ale locuitorilor, n.r.) deoarece „intentioneaza sa comunice mai clar conditiile de protectie a mediului”.

Intrebat de ziaristi daca s-a pus problema ca Chevron sa se retraga din Romania, Ponta a raspuns: „Nici vorba de retras din Romania”.

Primul ministru s-a declarat „convins ca o parte importanta din cei care sunt impotriva proiectului exploatarii miniere de la Rosia Montana „sunt deschisi la explicatii”, in urma carora „va ramane o minoritate radicala care nu va asculta niciun argument, oricat de rational, dar care nu poate impune majoritatii renuntarea la un proiect national”.

Ponta a precizat ca a discutat si cu reprezentantii gigantului Exxon despre investitiile si explorarile care vor continua anul viitor si a notat „prezenta unei tenologii cu totul si cu totul extraordinare, de ultimul nivel”, pe care aceasta companie a adus-o in Romania.

„Intentia mea a fost de a da nu anumit mesaj de stabilitate si predictibilitate catre aceste companii”, a spus acesta, in fata ziaristilor romani, adaugand ca societatile americane nu au cerut reduceri de taxe, ci „predictibilitate si stabilitate”.

In ceea ce priveste redeventele, primul ministru a aratat ca Romania intentioneaza sa se mentina la o medie europeana, in conditiile in care „sistemul redeventelor nu trebuie sa-i goneasca pe cei care investesc, Exxon, Chevron, nu sunt prezenti doar in Romania, sunt foarte doriti si in alte tari”.

Victor Ponta a subliniat ca Romania nu are in prezent tehnologia pentru a derula astfel de operatiuni de explorare si exploatare. „Daca ar avea Romania tehnologia, ar face-o. Cand o sa avem noi un miliard de dolari sa cumparam una din navele pe care le folosesc Exxon sau Chevron pentru explorari va fi foarte bine”.

Premierul anunta investii americane in Romania

„Am dorit foarte mult ca prima zi a vizitei sa fie dedicata in mod special intalnirilor economice. Am avut ocazia sa prezint situatia actuala a Romaniei, o tara care iese dupa cativa ani de crize si de dificultati si care poate fi pentru companiile americane nu doar o piata nationala, ci si un partener regional. Sincer, toate reactiile pe care le-am primit de la companiile care au participat la aceasta intalnire – companii care, adunate, au o cifra de afaceri de vreo 5-6 ori Produsul Intern Brut al Romaniei – au fost de incredere si de satisfactie pentru stadiul actual al investiiilor si de intentii foarte clare pentru viitor”, a spus Ponta, citat de Mediafax.

El s-a intalnit la Washington cu reprezentantii companiilor Motorola, Hewlett-Packard, HP, ExxonMobil, Chevron, IBM.

La finalul discutiilor, Ponta a aratat ca reprezentantii Exxon l-au asigurat ca la explorarile pregatite pentru anul viitor vor folosi o tehnologie foarte moderna, de ultim nivel, si ca in special in IT vor fi angajati tineri din Romania.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro