Sari direct la conținut

Victor Ponta: Procedurile de privatizare, de listare, au fost toate un succes

HotNews.ro

Premierul Victor Ponta a declarat la inceputul sedintei de Guvern ca toate procedurile „de privatizare, de listare” au fost un succes. El s-a referit la listarea pe bursa a unor pachete de actiuni de la Nuclearelectrica si Transgaz, in contextul in care urmeaza initierea unei oferte publice pentru 15% din actiunile Romgaz. Ponta considera ca aceste listari au fost un succes chiar daca s-au facut la pretul minim, in cazul Nuclearelectrica, si la pret aproape de minim in cazul Transgaz.

Oferta primara pentru Nuclearelectrica a avut loc in seprembrie, nivelul subscrierilor diind de 282 milioane de lei. Mai exact, Nuclearelectrica a vandut 10% pentru 281,8 milioane lei,titlurile fiind emise printr-o majorare de capital la care Fondul Proprietatea a participat cu 30,6 milioane lei. Investitorii institutionali si investitorii mari de retail au cumparat la pretul de 11,2 lei/actiune, pretul minim din oferta, iar micii investitori de retail la preturi de 10,304 lei, in conditiile unui discount de 8% acordat pentru subscrierile din primele 3 zile ale ofertei, si 10,864 lei, in conditiile unui discpunt de 3% pentru subscrierile din a patra zi a ofertei.

De asemenea, in urma listarii din luna aprilie a 15% din actiunile Transgaz, statul a incasat 72 milioane de euro. Pretul de adjudecare a fost de 179 lei/actiune, aproape de minimul din intervalul stabilit pentru subscriere. Oferta publica secundara pentru 15% din actiunile Transgaz s-a desfasurat la un pret minim de 171 lei/titlu si un pret maximd de 230 lei/titlu.

Compania Romgaz urmeaza sa listeze actiuni la BVB si certificate de depozit la bursa din Londra, statul sperand sa obtina circa 600 de milioane de euro pentru 15% din actiuni. Pentru aceasta listare, Guvernul va organiza vineri, 18 octombrie, o sedinta extraordinara.

Daca in cazul pachetelor minoritare de actiuni, Guvernul Ponta a reusit, totusi, sa finalizeze privatizarile, chiar si la pretul minim, in cazul pachetelor majoritare, toate incercarile au esuat. In toamna anului trecut, a esuat privatizarea Oltchim. La sfarsitul lunii mai din acest an, autoritatile s-au confruntat cu un esec si in privatizarea Postei Romane, din lipsa de competitori. Ultimul mare esec a fost incercarea de privatizare a CFR Marfa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro