Sari direct la conținut

Videanu, obligat sa amane pentru o data incerta infiintarea companiilor Electra si Hidroenergetica. Consiliul Concurentei a decis sa reia analiza privind concentrarile economice din sectorul energetic

HotNews.ro
Adriean Videanu, Foto: HotNews.ro
Adriean Videanu, Foto: HotNews.ro

Procesul de infiintare a celor doua mari companii, Electra si Hidroenergetica, a ajuns intr-un punct mort. Consiliul Concurentei a decis sa amane emiterea deciziilor privind constituirea celor doi giganti energetici din cauza contestatiilor depuse la Registrul Comertului de catre sindicate si persoane fizice care sunt actionari la Fondul Proprietatea. Practic, Consiliul Concurentei a cerut Ministerului Economiei completarea formularelor de notificare, dupa care va fi reluata analiza. „Vom lua o decizie atunci cand vor fi eliminate toate obstacolele. Totul depinde de Ministerul Economiei si de cat de repede vor fi rezolvate problemele de la Registrul Comertului”, a declarat pentru HotNews.ro, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei. Din momentul in care este reluata, analiza poate sa dureze cateva luni.

Termenul initial anuntat de ministrul Economiei, Adriean Videanu, pentru infiintarea celor doua companii a fost 1 iulie. Acest termen a fost depasit din cauza unei investigatii declansate de Consiliul Concurentei la sfarsitul lunii aprilie. Fara avizul Consiliului nu poate avea loc niciun fel de concentrare economica. Analiza era asteptata sa se finalizeze la sfarsitul lunii august, insa sindicatele din sectorul energetic s-au opus infiintarii companiilor si astfel contestatiile depuse la Registrul Comertului au blocat investigatiile. Acum, Videanu este pus in situatia sa amane pentru o data incerta fuziunea societatilor din sectorul energetic. Pe langa faptul ca trebuie sa rezolve problemele de la Registrul Comertului, Ministerul Economiei trebuie sa vina cu noi notificari la Consiliul Concurentei. Acestea vor face obiectul unei noi analize din partea Consiliului Concurentei.

Consiliul Concurentei: Nu se poate aprecia momentul si contextul in care concentrarile economice vor fi implementate

Autoritatea de concurenta a apreciat ca, atat modificarile intervenite in structura operatiunilor de concentrare economica, ulterior datei la care notificarile au devenit efective, cat si suspendarea pentru o perioada nedeterminata a Procesului de Fuziune al companiilor implicate, conduc la crearea unei situatii de incertitudine cu privire la informatiile continute in formularele de notificare, fiind astfel afectate conditiile care au determinat declararea ca efective a notificarilor„, precizeaza Consiliul Concurentei. Potrivit acestuia, o analiza bazata pe informatiile avute la dispozitie in prezent ar conduce la o evaluare incorecta a compatibilitatii operatiunilor notificate cu mediul concurential normal, deoarece nu se poate aprecia momentul si contextul in care concentrarile economice vor fi implementate.

Autoritatea de concurenta a apreciat ca, atat modificarile intervenite in structura operatiunilor de concentrare economica, ulterior datei la care notificarile au devenit efective, cat si suspendarea pentru o perioada nedeterminata a Procesului de Fuziune al companiilor implicate, conduc la crearea unei situatii de incertitudine cu privire la informatiile continute in formularele de notificare, fiind astfel afectate conditiile care au determinat declararea ca efective a notificarilor

Consiliul Concurentei

Acest lucru ar putea determina ca atat angajamentele oferite de parti, cat si rezultatul analizei Consiliului Concurentei realizate in cadrul investigatiei in curs sa fie inadecvate in contextul de piata existent la data finalizarii Procesului de Fuziune. Prin urmare, Consiliul Concurentei a dispus retragerea caracterului efectiv al notificarilor si revenirea in etapa de analiza prealabila. In consecinta, procedurile de investigatie ce aveau ca obiect analizarea operatiunilor de concentrare economica au fost inchise prin Ordine ale Presedintelui Consiliului Concurentei, fara emiterea unor decizii in conformitate cu prevederile legii. In concluzie, infiintarea companiilor Electra SA si Hidroenergetica SA se afla in continuare in analiza Consiliului Concurentei, urmand ca notificarile sa fie completate cu informatiile necesare unei evaluari riguroase in ceea ce priveste compatibilitatea operatiunilor cu un mediu concurential normal si sa redevina efective la data la care formularele de notificare vor fi complete„, mai afirma reprezentantii Consiliului Concurentei.

Istoria celor doua companii

Contestatiile de la Registrul Comertului au fost previzibile. De altfel, Ministerul Economiei s-a asteptat inca de la inceput la acest lucru cunoscand riscurile juridice la care se supune ca urmare a comasarii societatilor din sectorul energetic. Cititi aici cum s-a temut Ministerul Economiei ca cererile de inregistrare la Registrul Comertului vor fi respinse. Infiintarea companiilor a fost de la inceput controversata, starnind suspiciuni chiar si din partea Consiliului Concurentei. “Infiintarea unor “campioni nationali” in domeniul energiei poate conduce la consolidarea sau dobandirea unor pozitii dominante pe anumite piete corelat cu oportunitatea de a creste preturile si cu facilitarea accesului la informatii sensibile despre concurenti, a declarat anul trecut Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei. Cititi aici si aici mai multe despre controversele legate de cele doua companii.

Guvernul a aprobat la inceputul anului infiintarea celor doua companii, Electra si Hidroenergetica. CN Electra se va realiza prin fuziunea SC CE Rovinari SA, SC CE Turceni SA, SC CE Craiova SA, SNLO SA, SN Nuclearelectrica SA, SC Hidroserv Rm. Valcea SA si sucursalele SC Hidroelectrica SA: SH Rm. Valcea, SH Sibiu si SH Targu Jiu. Compania va avea ca obiect principal de activitate producerea energiei electrice, urmand a desfasura si activitati de furnizare de energie electrica, producere, transport, distributie si furnizare de energie termica, exploatare a minelor si carierelor de lignit si producerea de combustibil nuclear.

CN Hidroenergetica se va realiza prin fuziunea sucursalelor SC Hidroelectrica SA: SH Bistrita, SH Buzau, SH Curtea de Arges, SH Hateg, SH Portile de Fier, SH Cluj, SH Oradea, SH Sebes, SH Slatina si SH Caransebes, filialele pentru Reparatii si Servicii Hidroserv Bistrita, Curtea de Arges, Sebes, Hateg, Cluj, Portile de Fier si Slatina, SC Electrocentrale Deva SA, SC Electrocentrale Bucuresti SA, Compania Nationala a Huilei SA si SE Paroseni si Sucursala Termoserv Paroseni din cadrul SC Termoelectrica SA.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro