VIDEO AUDIO Paula Seling: Nu am cantat niciodata manele. Pe viitor am sa cant, ca si pana acum, muzica mea, cu cine cred eu ca merita
Este apreciata mai ales datorita piesei „Ploaie in luna lui Marte”, pe care a preluat-o din repertoriul lui Nicu Alifantis, dar se poate mandri cu nu mai putin de 12 materiale discografice lansate pana in prezent. Considerata cea mai buna voce din peisajul muzical romanesc, Paula Seling a discutat online cu cititorii HotNews.ro joi, 4 iunie, despre colaborari si preluari muzicale, dar si despre noul ei album. „Culeg vise” va fi lansat pe 10 iunie, de la ora 21:00, in clubul Silver Church din Capitala.
- Intalnirea s-a incheiat
- Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
Intalnirea online a fost urmata de un interviu in studioul HotNews.ro.
Asculta interviul
Descarca emisiunea in format MP3
Fragmente din interviu
- Despre lansarea noului album. Lansez doua albume odata, practic e albumul „Culeg vise”, ce are 17 piese compuse integral de mine, pe versurile mele, cu orchestratiile mele inregistrate in studioul propriu, mixate de mine […] Acest album are si o varianta in limba engleza, […] Believe. Sunt cantece la care am lucrat foarte mult, am lucrat aproape sase ani.
- Aceste cantece m-au determinat sa invat tot ce inseamna munca in studio, orchestratii, programele care se ocupa cu inregistrari, care se ocupa cu instrumente virtuale, toate programele in care se inregistreaza, deci a fost o munca foarte grea, in care, inregistrand si lucrand, am si urmat o scoala. […] De aia a durat aproape sase ani. Si a mai durat sase ani pentru ca acest album nu contine patru piese si cinci remixuri sau ma stiu eu ce, contine 17 piese x 2, pe care, repet, le-am lucrat doar eu. N-am avut o echipa in spate. Nu ca nu as fi avut la cine sa apelez, insa albumul asta e atat de personal… si fiind primul album de acest gen, am vrut sa fac tot pe el, sa ma reprezinte in totalitate.
- Sunt amandoua parte din mine, de aceea am lucrat variantele in romana ale unor piese si incercarea de a le traduce a esuat. Limba romana are anumite particularitati. Poti sa exprimi anumite senzatii, sentimente mai usor, sau mai greu, dupa caz. Si atunci, incercand sa traduc doar in cantec, ar fi fost un esec pentru traducere. Si atunci, m-am hotarat sa schimb complet acel cantec, sa pastrez doar linia melodica la unele cantece si sa creez un intreg univers in jurul acelui mesaj. Pentru ca in felul acesta am aratat cat de mult conteaza contextul in prezentarea unei lucrari […] Adica aceeasi piesa poate sa fie un fel de piesa de club – vorbim acum, in particular, despre piesa „Get Up Now” – sau poate sa fie o piesa complet diferita, care are aceeasi linie melodica, insa te invita la introspectie. Se numeste „Cine poate spune”.
- Eu terminasem albumul asta acum un an si ceva, continea piese in romana si in engleza, era mixt si se numea „Albumul pierdut”. Si aparut o idee […] de a face acest album dublu, in oglinda. […] Am vrut neaparat sa-l fac asa pentru ca au fost foarte multi care mi-au scris pe site, pe www.paulaseling.ro, si mi-au spus ca ar vrea sa inteleaga ce spun versurile unor piese, ei find de prin te miri ce colturi ale lumii.
- Colaborari pe noul album. O colaborare curioasa, desi nu e atat de socanta, este cu Connect R, la piesa „Mi-e dor”; altceva: cu colegii mei de trupa; si restul pieselor sunt eu.
- Despre colaborarea cu Puya. Cand am inregistrat piesa cu Puya, nu a fost nimic premeditat, nu m-am gandit, nu s-a gandit de fapt nimeni la aceasta colaborare. Eram in studio la Jolt Kerestely, respectiv Andrei Kerestely, doi prieteni foarte buni. Urma sa inregistrez o piesa si inaintea mea avea o sesiune de inregistrari chiar Puya, care avea o dificultate in ceea ce priveste refrenul piesei lui, care se numea atunci „Fii pregatit”. Nu-i iesea cum voia el; mie-mi mi se parea ca-i iese foarte bine, pentru ca mie imi placea si imi place Puya ca artist. Lui i se parea ca nu-i iese si spunea ca ii trebuie o voce de fata, ca nu stiu ce, ca acolo trebuie sa fie cumva. Si am zis: „Pai, pot sa te ajut? Ca tot sunt aici si nu fac nimic pana cand termini tu”. Si a zis „Ok! Hai sa vedem”. Si am inregistrat refrenul, a iesit foarte frumos.
- Eu am invatat sa accept oamenii asa cum sunt si sa nu judec lumea. Si sa ma gandesc ca universul este foarte pestrit si fiecare are felul lui de a fi, motivul lui de a fi asa cum este. Si atata timp cat nu lezeaza pe celalalt sau nu ii face un rau altui om, tu trebuie sa accepti oamenii asa cum sunt.
- Despre colaborarea cu Florin Salam. Eu atunci am facut un gest care mi s-a parut si atunci, si mi se pare si acum, foarte firesc: sa cant si altui public. Am fost invitata sa cant intr-un spectacol. N-am fost invitata sa ma dau peste cap sau sa-mi ridic poalele-n cap sau mai stiu eu ce. Am fost invitata sa cant muzica mea intr-un spectacol. […] Nu, n-am cantat niciodata manele si nici n-am sa cant, pentru ca nu este un gen care ma reprezinta. […] Cand a fost acest anunt ca se va intampla acest spectacol, au fost foarte multi oameni care au reactionat foarte urat la adresa mea, fara macar sa stea sa vada despre ce este vorba.
- Moment in care eu am compus un cantec, care se numeste „Tu nu vezi”, pe care il si gasiti pe cel mai recent album. Este un cantec ce se refera la prejudecati, la oameni care ii judeca pe ceilalti, la superioritatea pe care unii dintre noi o afiseaza fara sa se justifice in vreun fel. Sunt multi oameni care se nasc in familii bune, ca sa zic asa, si isi permit sa imparta lumea in bine si rau […] si sa dea in oamenii care au avut o existenta grea, care s-au nascut in familii dezbinate, care au luptat cu viata, sa reuseasca sa-si castige existenta. Ei bine, mie nu mi s-a parut ok acest lucru si de-aia am scris acest cantec. Daca il ascultati, veti vedea ca nu e o manea, n-are nici o legatura cu genul, dimpotriva, e un cantec cu tema sociala. Si acest cantec l-au ascultat oamenii din acest spectacol si Florin Salam a spus ca ar vrea sa il cante daca se poate.
- Despre o noua colaborare cu Directia 5. Poate pe urmatorul album… eu astept cu mare drag, de ei depinde, e o mare placere si o mare bucurie sa cant cu Directia 5, cu Marian, cu Cristi, ei fac piese minunate, piese care ma reprezinta. […] Si ei sunt foarte pe sufletul meu, adica eu sunt fan Directia 5.
- Apropo de faptul ca noi mergem la spectacole si noi intotdeauna avem nevoie de sonorizare, de aia am decis sa mergem cu sonorizarea noastra proprie de fiecare data, pentru a canta live si sa nu intampinam probleme… ei bine, inainte sa luam decizia de a merge cu sonorizarea noastra, am mers undeva, intr-un loc foarte frumos de altfel […] si inainte cu o jumatate de ora, o ora de spectacol, am constatat ca pe scena nu exista absolut nimic din instrumentele care trebuiau sa fie, din statii de chitara, din cabluri […] pentru ca organizatorii au presupus ca si noi venim si facem playback. Si am zis: „Pai de ce? Cum v-ati gandit voi ca venim opt oameni, cati eram in trupa, inclusiv inginerul de sunet, ca sa ce? Ca sa stam toti pe scena sa ne uitam pe public…” A fost un moment foarte greu si, in cel mai scurt timp, au facut rost de sonorizarea potrivita, pentru ca noi le-am spus ca altfel nu o sa cantam. Noi nu facem astfel de lucruri, nu mergem sa mintim publicul, nu facem pantomima pe scena.
- De cand am inceput sa cant vocal, am avut un singur moment de slabiciune, cand tocmai iesisem, tocmai scosesem capul in lume si nu eram obisnuita cu lucrurile neadevarate care se scriu despre tine. Si cand am vazut ca se scriu niste lucruri complet neadevarate, cum ar fi ca mi-am facut operatie estetica la urechi, ca mi-am pus silicoane, […] am zis ca nu, eu nu vreau sa fac chestia asta si ca nu, nu ma mai intereseaza acest domeniu. N-am putut sa stau deoparte, pentru ca mie-mi place foarte mult sa cant si am cantat practic de cand ma stiu. Nu puteam sa neg toata existenta mea de pana atunci. […] Am zis „ok, am sa ma baricadez inauntru si am sa incerc sa nu ma mai afecteze”.
A inceput sa studieze pianul la varsta de sase ani, iar la 10 ani canta deja in corul scolii. A inceput sa mearga la „festivaluri pentru copii si tineret” cu trupa Enders, unde era instrumentist la clape, dar implinirea artistica si-a gasit-o ca artista solo.
Printre realizarile cele mai importante ale Paulei se numara: castigarea trofeului Mamaia pentru interpretare (1997) si pentru slagare (1998), castigarea trofeului Cerbul de Aur (2002), deschiderea concertelor Joan Baez, Chick Corea , Beyonce etc., duete realizate cu artisti internationali precum Al Bano si Anita Doth (2 Unlimited), concerte in: Italia, Germania, Franta, Norvegia, Marea Britanie, U.S.A., Canada etc.
Discografie: Only Love (1998), Stiu ca exist (1998), Colinde si Cantece sfinte (1998), De dragoste (1999), Ma voi intoarce (2001), Stii ce inseamna (2001), Prima selectie (2001), Album de Craciun (2002), …fara sfarsit (2003), De Sarbatori (2006), 1998 – 2008 (2008), Culeg vise (2009).
Printre cele mai cunoscute piese ale artistei se numara: Ploaie in luna lui Marte, Promit, Langa mine (cu Directia 5), Clopote albe clopote negre, Trurli, Eu ma duc la cununie, Noapte calda, Timpul.
Dupa aproape cinci ani de lucru in studio, Paula Seling va lansa un nou disc, intitulat Culeg vise. Evenimentul va avea loc pe 10 iunie, de la ora 21:00, in clubul Silver Church din Capitala. Albumul va beneficia si de o varianta geamana a pieselor in limba engleza – Believe. Culeg vise este primul material lucrat integral de Paula: text, compozitie, orchestratie si productie.