Sari direct la conținut

​VIDEO Autostrada A1 Lugoj – Deva: s-a deschis traficul pe Lotul 3, dar cu limită de viteză și restricții de tonaj. 21 de km interziși TIR-urilor

HotNews.ro
Ecoduct pe Lotul 3 Lugoj - Deva, Foto: Asociatia Pro Infrastructura
Ecoduct pe Lotul 3 Lugoj - Deva, Foto: Asociatia Pro Infrastructura

Traficul rutier pe cei 21 de km ai Lotului 3 din autostrada A1 Lugoj – Deva a fost deschis, luni, la mai bine de patru luni de când Transporturile au reziliat contractul aflat la 98% cu spaniolii de la Comsa. Circulația a fost deschisă însă cu restricții de viteză de 80km/h, ba chiar de 60 de km/h pe unele poduri, inclusiv cel de peste Mureș, dar și cu restricții de tonaj (7,5t). Practic, cei 21 km de autostradă reprezintă un tronson de autostradă închis TIR-urilor, poate cei mai mari beneficiari atunci când discutăm de drumuri de mare viteză.

„Azi, CNAIR va da în trafic cei 21 de kilometri din lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva, porțiunea dintre Ilia și Holdea”, a anunțat ministrul Transporturilor, Lucian Bode, la începutul ședinței de guvern de luni.

„Am preluat un contract reziliat iar din 4 noiembrie și până astăzi am făcut 3 expertize, am contractat lucrările la podul peste Mureș, am recepționat breteaua Holdea, iar astăzi dăm în trafic acest tronson cu restricții de 80 de km/h și 7,5 tone. Avem și contract de deszăpezire”, a mai spus Bode.

Odată deschis și Lotul 3, șoferii pot practic circula de la Sibiu până la granița cu Ungaria de la Nădlac pe autostradă, mai puțin pe o porțiune de circa 13 km între Holdea și Margina.

Acolo va trebui realizat o secțiune de autostradă ce va conține o serie de tuneluri care să treacă prin dealuri, însă deși se știe de această situație de aproape șase ani, autoritățile de la drumuri abia au reușit la finalul lunii iunie să lanseze licitația pentru proiectare și construcție.

Decizia de deschidere a traficului pe Lotul 3 vine după ce vineri s-a realizat recepția nodului rutier Holdea, iar săptămâna trecută s-a lucrat intens la podul peste Mureș pentru repoziționarea aparatelor de reazem, parte din lucrările de reparații pe care Compania de Drumuri susține că a trebuit să le facă după ce contractul pentru Lotul 3 a fost reziliat în luna august cu spaniolii de la Comsa.

Asociația Pro Infrastructura este de părere că ”instituirea unor limite de tonaj pe autostradă după deschiderea circulației” ar fi o „bătaie de joc la adresa șoferilor”.

„Mult trâmbițata expertiză realizată de Iptana confirmă că ”deschiderea circulației pe poduri și pasaje fără restricții de tonaj sunt condiționate (corect ”este condiționată”) de executarea lucrărilor de corecție a defectelor din zona aparatelor de reazem ale podului peste râul Mureș.” Cu alte cuvinte, după intervenția de săptămâna trecută de la podul peste Mureș traficul rutier poate fi deschis pe autostradă fără nicio restricție de tonaj. Mai mult, din aceeași expertiză putem deduce foarte ușor că traficul rutier se putea deschide încă din luna august pentru vehiculele de maximum 7,5 tone”, susține ONG-ul.

Contractul pe lotul 3, reziliat la 98% și 95% plăți făcute. Statul a rămas fără garanție, deși invocă nereguli

Lotul A1 Lugoj-Deva a fost construit în proporție de 98 la sută, iar statul român a acceptat lucrările și a plătit circa 95% din lucrare către constructorul spaniol Comsa.

Cu toate acestea, la final de august, când constructorul a cerut să se facă recepția lucrărilor, Ministerul Transporturilor a invocat nereguli la unele lucrări executate și a cerut constructorului să ofere o perioadă de garanție pe toată lungimea autostrăzii de 10 ani, față de patru ani cum era stipulat în contract.

Totodată, Transporturile au dat atunci termen de 15 zile pentru remedierea neconformităților invocate, dar nu a mai așteptat apoi expirarea termenului și a decis rezilierea contractului, practic renunțând totodată și la cei 4 ani de garanție inițiali.

În schimb, oficialii de la Transporturi invocau că vor recupera „garanția” prin aplicarea unor penalități constructorului și executarea scrisorii bancare de bună garanție, lucru și făcut. Cu toate acestea, Instanța de judecată a suspendat executarea garanției bancare invocând că rezilierea s-ar fi făcut nelegal. Imediat după, constructorul spaniol a deschis un conflict diplomatic la Ambasada Spaniei.

Lucrări neconforme semnalate de Ministerul Transporturilor – taluzuri crăpate, șanțuri colmatate, o crăpătură în asfalt apărută la capătul lotului

Ministerul Transporturilor a publicat în septembrie un clip video cu imagini montate în care se văd lucrările neconforme pe care constructorul le-a realizat. Mai mult, Transporturile anunțau că vor face o expertiză extinsă pentru a analiza calitatea lucrărilor la autostradă, deși ministrul Cuc spunea că traficul ar putea fi deschis la final de septembrie.

Cu toate acestea, marea majoritate a problemelor semnalate sunt în afara căii de rulare a autostrăzii și, anterior, atât constructorul, cât și o parte din societatea civilă au argumentat că remedierile pot fi făcute și după deschiderea traficului.

Argumentul suprem pentru deschiderea traficului a fost siguranța sporită pentru șoferi, chiar și cu problemele semnalate, având în vedere că în prezent traficul se desfășoară pe DN68A, un drum plin de serpentine, denivelări, gropi, marcaje lipsă și care trece prin mai multe localități.

Mai mult, fără deschiderea Lotului 3 nici Lotul 4 adiacent, 22 de km, deschis în august, nu este folosit la potențial maxim, unele relații rutiere fiind mai complicate.

„De-a lungul timpului, din cele 60 de neconformități semnalate de autorități, 59 au fost rezolvate de constructor. Singura neconformitate rămasă este situată la granița cu un lot pe care nu se va circula cel puțin 4 ani de acum înainte. Cu toate acestea Compania de Drumuri a declarat că nu mai este mulțumită de calitatea lucrărilor pe care le-a declarat conforme până în acest moment. Prin urmare s-a cerut constructorului prelungirea garanției de la 4 la 10 ani. Constructorul a refuzat, iar contractul este reziliat de autorități într-un adevărat circ mediatic. Între timp rezilierea a fost deja declarată ilegală de Tribunalul București. Nota de plată o vom plăti noi, cetățenii”, susține Asociația Pro Infrastructura.

„Neregulile minore semnalate pe autostrada ce așteaptă mașinile pot fi remediate fără a afecta traficul. Conflictul în instanță cu firma constructoare poate dura ani de zile, dar se poate soluționa și dacă lotul e deschis circulației. Este important ca autoritățile să învețe din greșelile trecutului, nu putem permite ca cearta continuă a Ministerului Transporturilor cu firmele de construcții să ne pună viața în pericol. E treaba instanțelor să decidă cine are dreptate, dar e datoria celor din Guvern să ne protejeze viața. Sau măcar să nu ne-o pună în pericol! Viața trebuie să aibă prioritate”, susține API.

Două loturi măcinate de multe probleme încă de la început

Lotul 3 (21,14 km) și Lotul 4 (22,14 km) au fost contractate încă din 2013, dar au fost constant măcinate de probleme. Inițial acordul de mediu pentru toate loturile autostrăzii Lugoj – Deva a fost modificat substanțial chiar după încheierea contractelor, fapt ce a impus modificarea semnificativă pe alocuri a proiectării. Astfel, pe lotul patru – printre altele – a trebuit realizat un ecoduct la Brănișca, iar pe Lotul 3 două ecoducte în zona Ohaba.

Ulterior a fost o mare problemă legată de autorizația de construire. Mult timp constructorii s-au apucat de lucru fără ca autorizația să fie emisă, dar apoi în octombrie 2015 lucrările s-au oprit. Abia din martie 2017 s-a emis autorizația de construire și lucrările au fost reluate. Practic, timp de doi ani nu s-a mișcat nimic pe șantier…

Pentru Lotul 3 a mai fost și problema descărcării traficului la capătul vestic al acestuia, pentru că din proiect nodul rutier făcea parte din lotul 2, adiacent. Însă acolo, ca urmare a modificării proiectului inițial conform noului acord de mediu, autoritățile au reziliat contractul. Astfel, mult timp le-a luat autorităților de la drumuri să accepte și să realizeze formalitățile pentru un nou nod rutier la Holdea realizat de constructorul lotului 3.

Pe lângă aceste probleme, au existat și alte situații neplăcute întâlnite de constructori pe teren. Astfel, pe Lotul 4 constructorul a întâlnit pe traseul autostrăzii un cimitir, dar și o specie de lilieci protejată de lege ce a trebuit să fie monitorizată timp de un an și apoi să fie relocată.

Mai mult, tot pe Lotul 4, cele mai mari probleme s-au întâlnit în zona dealului Șoimuș, acolo unde autostrada practic taie o bună bucată din versant. În 2017 au început să apară primele alunecări serioase de teren.

Situația neclară a fost generată din cauza unui studiu de fezabilitate slab întocmit de către firma Diwi Consult, care nu avea deloc foraje geotehnice făcute pe deal, ci doar înainte și după acesta.

Vezi și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro