VIDEO Cercetatorii NASA au realizat o harta color a planetei Mercur pe baza imaginilor surprinse de sonda Messenger
Cercetatorii de la NASA au realizat o harta colorata a planetei Mercur care combina mii de imagini realizate de sonda Mesenger, in primul an pe orbita, cu filtre care evidentiaza diferentele subtile de culoare de pe suprafata planetei, relateaza BBC. Harta reprezinta o imagine exagerata a planetei Mercur, intentia fiind de a pune in evidenta variatii in compozitia rocilor. Cu ochiul liber, Mercur s-ar vedea precum un glob gri-maroniu.
„Camera sondei Messenger dispune de filtre care acopera spectrul de la albastru pana aproape de infrarosu, si am reusit sa folosim procesarea computerizata pentru a mari diferente de culore subtile, dar reale, de pe suprafata planetei Mercur”, a explicat pentru BBC David Blewett de la Laboratorul de Fizica Aplicata din cadrul Universitatii Johns Hopkins, membru al misiunii Messenger.
„Zonele pe care le vedeti in portocaliu, acelea sunt campii vulcanice. Mai sunt unele zone colorate in albastru inchis, iar acestea contin un nivel ridicat dintr-un mineral opac destul de misterios – nu prea stim deocamdata ce este. Apoi vezi dungi frumoase, albastru deschis, pe suprafata lui Mercur. Acelea sunt dungi de crater, formate in urma unui impact, cand roci proaspat sfaramate sunt dispersate pe suprafata planetei”, a explicat Blewett.
Harta a fost prezentata de David Blewett in cadrul reuniunii anuale a Asociatiei Americane pentru Promovarea Stiintei (AAAS), desfasurate la Boston.
David Blewett a precizat ca datele prezentate in cadrul conferintei urmeaza sa fie depozitate in arhiva planetara a NASA. Printre acestea se numara o harta alb-negru a intregii suprafete a planetei Mercur, realizata la o rezolutie de 200m/pixel (harta color are o rezolutie de 1km/pixel).
Cercetatorul a precizat ca misiunea Messenger a fost un succes pana acum, lucru care va usura cererea inaintata catre conducerea NASA de a accepta o prelugire operationala a misiunii.
In urma informatiilor transmise de sonda Messenger, cercetatorii au descoperit ca Mercur a avut in trecut o activitate vulcanica intensa, fiind confirmata prezenta unor campii vulcanice intinse si a urmelor de eruptii vulcanice. Totodata, acum se stie ca in unele cratere de pe planete se gaseste gheata. „Are calote polare. Cine ar fi crezut?”, a mai afirmat David Blewett.
Instrumentele sondei au detectat, de asemenea, un nivel ridicat de sulf si potasiu pe suprafata planetei.
„Messenger a aratat ca Mercur este o lume fascinanta, dinamica si complexa… oamenii credeau ca probabil seamana cu Luna. […] Stim acum cu certitudine ca este o planeta ciudata. E cea mai mica din cele 8 planete, dar are densitatea cea mai mare. Intreaga structura este diferita de cea a altor planete”, a explicat David Blewett, citat de The Telegraph.
„Istoria geologica este diferita de cea a Lunii sau a planetei Marte, compozitia de suprafata este enigmatica. Este alcatuita din roci cu care nu avem prea multa experienta”, a adaugat cercetatorul.