VIDEO Cristina Simion, Edipresse AS: Am bugetat veniturile din publicitate cu 20% sub anul trecut
Cristina Simion, general managerul unuia din cele mai masive grupuri de reviste din Romania, a bugetat venituri din publicitate cu 20% mai mici in 2009 pentru publicatiile pe care le conduce („Elle”, „Avantaje”, „Joy”, „VIVA!” etc.). La intalnirea cu cititorii HotNews.ro de miercuri, 28 ianuarie, Cristina Simion a dezvaluit cifra de afaceri si profitul Edipresse AS, 9,96 milioane de euro si 430 de mii de euro. Profitul a fost relativ redus datorita investitiilor in segmente noi de piata din ultima vreme, printre care se numara „AutoBild” si alte doua titluri aflate in perioada de lansare/pierdere programata.
Pe online, Edipresse AS intentioneaza sa lanseze Elle.ro si sa puna accent pe AutoBild.ro. Ar mai putea aparea si site-ul Psychologies.
Sinteza discutiei online cu cititorii HotNews.ro
- Cheltuielile de publicitate pe zona de lux vor scadea: „Desi e prea devreme sa tragem concluzii, observ ca advertiserii pe segmentele medium isi continua campaniile si, din cate stiu, nu vand mai putin. Iar advertiserii upmarket/din zona de lux sunt in expectativa. Vor reincepe sa investeasca in publicitate, dar multora le trebuie putin timp ca sa analizeze cum ii afecteaza criza si, poate, ce si cum sa comunice de acum incolo.”
- Sunt grupurile media pregatite pentru pierderi? „Raspunsul e da, cu conditia sa existe perspective de redresare pe termen mediu, respectiv potential al segmentului si al titlului in acelasi timp.”
- Profitul si cifra de afaceri a Edipresse AS pe 2008: „Cam 430 de mii de euro, la o cifra de afaceri de 9,96 milioane de euro. Foarte putin. Dar am fost puternic loviti de cursul de schimb. Toate veniturile noastre au fost in RON, iar unele costuri, importante, in euro – situatie comuna in industrie. Trebuie sa luam in calcul si lansarea „AutoBild”. Avem inca doua titluri din portofoliu in perioada de lansare, adica… de pierdere programata.”
- Criza nu este singura cauza a lipsei de performanta pe piata media. Se adauga „concurenta foarte mare pe segmentul revistelor de lifestyle feminin. Distributia primitiva. Migratia catre online pe anumite segmente (IT, de exemplu; de aceea am inchis ComputerBild).
- Se mai adauga si „credibilitatea scazuta si ‘criza actului jurnalistic’, nu doar legata de ‘amestecul politicului’ (de fapt, de partizanatul politic). Poti adauga, la modul general, si lipsa de performanta manageriala, sau de leadership, concretizata si prin decizii strategice gresite (‘gresit’ inseamna si sa lansezi ce trebuie, dar nu cind trebuie, sau cum trebuie, sau cu cine trebuie…).”
- De ce nu lanseaza Edipresse AS (si implicit, alti editori de reviste) un titlu ca Newsweek? „Cand decizi urmatoarea lansare, te gindesti nu doar la ‘dorinta’, ci – mai ales – la ‘putinta’. Avem resursele de a sustine o astfel de lansare? Nu ma refer aici (doar) la cele financiare, ci la oameni, expertiza in domeniu (mai ales cunoasterea publicului), recunoastere si relatii in zona politica, economica, financiara – pentru o publicatie de anvergura Newsweek, de exemplu? Avem incredere din partea publicului, bazata pe succese anterioare in domeniu? Dar sustinerea advertiserilor – bazata pe aceleasi criterii? Avem resurse interne de promovare (publicatii asemanatoare sau cu public asemanator celui vizat, canale Tv, retele radio)? Acum, dupa ce am raspuns obiectiv la toate aceste intrebari, mai sunt doua. foarte importante. 1. Cit ne costa sa ‘cumparam’ resursele pe care nu le avem? 2. Cine sunt competitorii directi si cit ii costa pe ei toate aceste resurse?”
- Despre implicarea destul de redusa a Edipresse AS in internet: „Site-ul www.avantaje.ro are o audienta excelenta si stabila. Suntem multumiti de performantele sale si de comunitatea activa pe care o avem. Cu toate site-urile noastre, am avut, in 2008, o performanta stabila: in jur de 5,5… 6 milioane pageviews pe luna.
- www.elle.ro a intirziat, nepermis de mult – suntem de acord aici -, din cauza deciziei tirzii a licentiatorului, grupul Lagardere, de a semna contractul de licenta online. Nu suntem proprietarii brandului, asa ca avem nevoie de permisiuni complexe pentru a opera brandul online. Dar il lansam in curind – adica in citeva luni. Sunt prima careia ii pare rau pentru aceasta intirziere.” Raportat la implicarea mai puternica a grupurilor cu cotidiene in online – „sigur ca ziarele au accelerat investitiile online, caci scad dramatic in audienta, cu sau fara criza – peste tot. consumul de reviste a tot crescut in ultimii ani. de ce? revistele ofera si altceva decit informatie nuda. ofera visare, evadare, modele, placerea de a rasfoi, de a privi… da, e oarece hedonism in asta, dar cine spune ca e rau?
- Multe dintre ‘placerile’ asociate lecturii unei reviste nu sunt substituite de lectura online.
- De aceea cred ca revistele au un viitor, nu doar pe termen scurt. nu toate. nu peste tot.
- Ceea ce nu inseamna ca suntem dezinteresati de online. deloc.”
- Best-sellerul lui Mircea Cartarescu, „De ce iubim femeile”, a pornit de la suita de articole publicate in revista „Elle”. Cristina Simion neaga, totusi, ca ea a fost cea care l-a convins pe Cartarescu sa se exerseze in acest gen „minor”: „As vrea eu sa am atata influenta sau putere de convingere… 🙂 Nu am purtat niciodata o discutie cu dumnealui. Mi-a dat autografe, pentru care am stat la rand. Nu eu sunt responsabila de alegerea Domniei Sale de a colabora cu „Elle”. L-au convins Mihaela Spineanu, redactor-sef adjunct, si mai ales – cred – calitatea editoriala a revistei.”
INTERVIUL DE DUPA
Cristina Simion recunoaste ca 2008 a fost un an dificil pentru Edipresse AS
Iulian Comanescu: Avem deci sau 36,7 milioane de RON, cifra de afaceri din 2008 a Edipresse AS. Tocmai ai anuntat-o pentru prima oara in discutia cu cititorii.
Cristina Simion: Aproape 10 milioane de euro.
Iulian Comanescu: Da, 9,96 miloane de euro mai precis, am convertit la cursul mediu. In 2007 era 35,3 milioane, deci ati crescut putin, la cele 36,7. De ce?
Cristina Simion: Am crescut destul de putin pentru ca 2008 a fost un an dificil. A fost un an in care am consolidat ceea ce aveam, in care a trebuit sa renuntam la „Computer Bild”, iar „Computer Bild” a fost o incercare esuata. Dar pe care ne-am asumat-o cu consecventa, mult dincolo de perioada normala de lansare, respectiv doi ani. A mai fost un an in care costurile au crescut mult mai mult decat ne-am fi asteptat. Bine, asta n-are legatura cu veniturile, ci cu costurile. E drept, asta n-are legatura cu veniturile, ci cu rezultatele.
Iulian Comanescu: Ce costuri au crescut in 2008?
Cristina Simion: Avand in vedere ca te exprimi in lei si toate veniturile noastre au fost in lei, au crescut enorm costurile editoriale, in primul rand cele salariale, dar si celelalte, au crescut costurile de hartie foarte tare – de fapt toata lumea are costuri de hartie si tipar negociate in euro sau aproape toata lumea. Si au crescut si costurile administrative si chiria. Asa ca in cele din urma, principalele noastre costuri sunt exprimate in euro si au crescut.
Iulian Comanescu: Costurile cu angajatii – salarii si alte cheltuieli – au crescut numai in RON sau si in euro?
Cristina Simion: Nu au crescut in euro decat destul de putin. La inceputul anului facem evaluari. Au crescut la inceputul anului 2008, dar nu semnificativ pe parcursul anului.
Iulian Comanescu: Ati facut aceste evaluari si in 2007, si in 2006.
Cristina Simion: Facem evaluari anuale si e normal sa fie asa.
Iulian Comanescu: Da, e normal. Te intreb pentru ca din 2005 incoace a existat o dinamica investitionala mai ales in zona cotidienelor. Mai pe romaneste, „mogulii”, mai ales Vintu si Patriciu, au bagat o multime de bani, inclusiv in salarii. Prin 2006 imi spuneai ca dupa „asaltul mogulilor” pierdusesi doar doi angajati din peste o suta. Cati ai mai pierdut de atunci?
Cristina Simion: Foarte putini. Am avut un trafic de personal foarte mic si ma astept sa fie mic in continuare. De altfel, inspre cotidiene n-a plecat nimeni. Cred ca e o reflectare a mai multor factori. N-avem salariile cele mai mari, cel putin net, desi cheltuielile sunt foarte mari, fiindca toti angajatii isi iau banii integral pe cartea de munca. Conteaza insa si altceva decat salariul. Posibilitatile de evolutie profesionala, alte tipuri de recompense. Mandria de a lucra intr-o companie care nu e doar profitabila, ci are si un renume bun ca angajator, stii ca am fost in Top cei mai buni angajatori in fiecare an. Avem note foarte bune la atmosfera de munca. Oamenilor le place atmosfera. E cool.
AGLOMERATIA DE PE PIATA GLOSSY
Iulian Comanescu: Cate titluri de glossy generalist, magazin, exista pe piata? 13? 15?
Cristina Simion: Ma feresc de clasificari, fiindca un titlu poate intra intr-o categorie sau alta, in functie de bunavointa [dorinta de a-l clasifica astfel a] celui care il face.
Iulian Comanescu: OK, cinci sau sapte titluri. Nu e aglomeratie foarte mare?
Cristina Simion: E aglomeratie foarte mare, fata de potentialul pietei. Si aici ma refer si la piata de cititori, si la piata de advertising. E foarte mult.
Iulian Comanescu: Mie mi se pare ca urmeaza o implozie ca aceea de la ghiduri TV, din care, in momentul de fata, mai traiesc vreo trei.
Cristina Simion: Sunt prea multe. „Cate vor ramane?” e un pariu nerealist, fiindca un titlu poate supravietui sau disparea si din motive subiective. Poate fi vorba de conditiile de licenta, care poate fi…
Iulian Comanescu: Oneroasa?
Cristina Simion: Nu neaparat oneroasa, ci care sa aiba niste clauze de incetare a publicarii titlului care sa fie oneroase. Adica trebuie sa platesti atat de mult daca inchizi titlul inainte ca perioada de licenta sa se sfarseasca, incat mai bine il publici, fiindca sunt pierderi mai mici.
Iulian Comanescu: Ce gen de glossy este expus la inchidere acum?
Cristina Simion: N-am de gand sa fac astfel de pariuri…
Iulian Comanescu: Dar tu stii, in sinea ta.
Cristina Simion: Nu! Dac-as sti… hm… Pot sa incerc sa ghicesc, dar ar fi foarte periculos si ar fi si nedrept.
PIATA ROMANEASCA DE GLOSSY S-A NISAT
Iulian Comanescu: OK. De la glossy-generalist-magazin trecem la nise de glossy. E o poveste pe care trebuie sa o spun cititorilor: revistele glossy de femei din Romania seamana intre ele fiindca lumea vrea o structura de tip magazin. Vrea si retete, si fashion, si psihologie, si calatorii. E greu sa renunti la niste elemente pentru ca sa te diferentiezi de altele. Acum cativa ani, au fost diferite tentatie de nise. Burda a ocupat o multime, din care numai o parte s-au dovedit foarte bogate. Revista Unica a lansat, prin 1999, cate patru suplimente pe an. Nu se poate spune ca a fost un succes. In schimb, in 2009 exista mai multe spin-off-uri la „Elle”, de decoratiuni, barbati si altele. Cum merg? Putem spune ca ne-am nisat?
Cristina Simion: Avem si suplimente, avem si spinoff-uri, adica titluri care se vand separat pe piata. Acestea nu beneficiaza de sprijinul de audienta al titlului principal, cam asta ar fi diferenta. Da, au functionat in 2008 – nu avem obligatia de a scoate spinoff-uri, daca nu functioneaza. Ba chiar au functionat si in 2009, targul „Elle Mariaj” a fost un succes. Si din punct de vedere al numarului de vizitatori, si din punct de vedere al expunerii mediatice, si din punct de vedere financiar.
Iulian Comanescu: A fost, cu alte cuvinte, o actiune de marketing combinata din venituri din produse altele decat cele de baza, tipariturile. Trecem la altceva. Ai spus pe site ca ai bugetat veniturile de publicitate ale Edipresse AS la minus 20 la suta fata de anul trecut. E vorba implicit de o estimare. Putem extrapola procentul la toata piata de print, inclusiv cotidienele?
Cristina Simion: Cotidienele, cel putin deocamdata, sunt mult mai afectate decat revistele. Pentru ca advertiserii consacrati in cotidiene sunt exact din sectoarele care sunt cele mai afectate de criza. Gandeste-te la toate proiectele imobiliare promovate de cotidiene, la toata zona bancara si de servicii financiare promovata de cotidiene, la zona automobilistica…
DESPRE COTIDIENE, JURNALISTI SI BLOGURI
Iulian Comanescu: Ce cotidiene din Romania iti plac?
Cristina Simion: Ce cotidiene din Romania imi plac?… Niciunul.
Iulian Comanescu: OK.
Cristina Simion: Imi plac jurnalisti. Imi place foarte mult Catalin Tolontan, foarte mult. Imi place Laurentiu Ciocazanu, imi place, din cand in cand, Grigore Cartianu, imi place Cornel Nistorescu, pacat ca… nu-l mai citesc acum.
Iulian Comanescu: Las aici o tacere retorica.
Cristina Simion: Lasa-ma sa ma gandesc. Sigur sunt nedreapta fata de altii. Si [pe Internet] citesc cativa oameni, cred ca in fiecare zi, ma uit macar pe site-urile lor. Sigur ca imi place Petrisor Obae [www.paginademedia.ro] si cred ca „Pagina de media” e primul site pe care ma uit, chiar inainte de HotNews. Il urmaresc in fiecare zi pe Catalin Tolontan [www.tolo.ro], imi place Aluiann [aluiann.wordpress.com], imi place si Lovin [www.reportervirtual.ro] si cred ca da, ma uit in fiecare zi pe „Reporter virtual”. Si pe tine sunt suparata ca scrii asa de putin. Nu ma mai uit in fiecare zi la tine [pe MLC.ro]. Cred ca e foarte important sa fii prezent zi de zi cu ceva.
Iulian Comanescu: Da, daca vorbesti din punctul de vedere al cititorului, te inteleg foarte bine, fiindca blogul meu e ceea ce fac atunci cand nu fac altceva. Vorbeam mai demult cu Petrisor de la Paginademedia.ro si ii spuneam ca problema e cum obtii venituri dintr-un site ca acela pe care il face el. Din punctul de vedere al publishing-ului…
Cristina Simion: …aha, asta-i cu totul altceva. Vorbeam acum in calitate de consumator de presa scrisa si online.
Iulian Comanescu: Un site trebuie sa aiba surse de venituri. Asta cauta acum si Petrisor, presupun.
Cristina Simion: Mi-as dori foarte mult sa le obtina, pentru ca e un site util.
Iulian Comanescu: Dar tu l-ai finanta, de pilda, pe Petrisor Obae, prin Edipresse?
Cristina Simion: N-am cum. Pentru ca n-am produse asociate lui, sau care sa se asocieze blogului sau.
Iulian Comanescu: Nu-l vedea ca pe un blog. Se pozitioneaza ca site.
Cristina Simion: Da, dar e o diferenta care nu are importanta din punctul de vedere al finantatorului. Finantatorul trebuie sa vada „what’s in for me”. Trebuie sa vada o ratiune financiara, economica pentru care sa se asocieze. Daca n-as fi editor de presa adresata femeilor, cred ca as putea gasi solutii. Si ar putea sa ma intereseze. Daca as avea presa de informatie in domeniul media, daca as fi o agentie de publicitate in domeniul media… Exista mai multe solutii si mai multe motive pentru ca cineva sa sprijine o astfel de initiativa. Insa recunosc ca e foarte greu. Foarte, foarte greu, mai ales in conditiile actuale.
STRATEGIA EDIPRESSE PE NET: ELLE.RO, PSYCHOLOGIES.RO, se baga carbuni pe AUTOBILD.ro.
Iulian Comanescu: Ii dorim mult succes lui Petrisor. Tocmai pentru ca sunt sceptic – si asta e si motivul pentru care eu unul am redus motoarele. Hai sa te mai sacai putin cu internetul, mai ales ca mi-ai raspuns si la o intrebare pe care nu ti-am pus-o, cea cu site-urile care iti plac. Spuneai la discutia cu cititorii ca site-urile Edipresse fac 5,5-6 milioane de pagini afisate pe luna. Ele.ro face 13 milioane, Kudika.ro face 8,3 milioane, Eva.ro face 7,3 milioane… continui sa sustii ca esti multumita?
Cristina Simion: Nu, eu n-am zis ca sunt multumita. Am spus ca sunt multumita de comunitatea „Avantaje”. Nu sunt multumita de performantele on-line. Exista totusi doua lucruri care sunt importante pentru mine. Mai important decat traficul este continutul. Si calitatea editoriala. Deci motivele pentru care acest trafic a fost generat si pentru care oamenii vin pe site. Si in al doilea rand, trebuie sa recunosc, asa cum am recunoscut in scris, ca nu ne-am concentrat pe zona on-line asa cum au facut-o „the pure players”, cei care n-au decat asta. Asta si fiindca zona on-line a fost putin generoasa din punctul de vedere al publicitatii. Si-atunci ne-am concentrat catre ceea ce stiam si dovedisem ca putem face. Ca si catre sursa de venit cea mai interesanta. Dar lucrurile se schimba. Se schimba foarte repede.
Iulian Comanescu: In acest caz, ce faceti pe on-line in 2009? Ai spus ceva despre Elle.ro, care a fost intarziat fiindca a durat sa obtineti licenta… ce altceva?
Cristina Simion: Da, la Elle.ro, care a intarziat nepermis de mult, au fost niste decizii care n-au depins de noi. O spun cu parere de rau, dar e o realitate. O sa lansam Elle.ro in cateva luni. Am ajuns la momentul la care cred cu sinceritate ca absenta Elle.ro din online-ul romanesc este o depreciere pentru brandul Elle. Aduce atingere brandului Elle.
Iulian Comanescu: OK. Altceva?
Cristina Simion: Altceva in privinta lansarilor? AutoBild.ro are un potential enorm de crestere, abia acum il umplem, ca sa zic asa, si va deveni foarte curand foarte activ, pentru ca e intr-adevar o zona in care prezenta online e foarte importanta. Am mare incredere in Psychologies, pentru ca e tipul de site care poate sa provoace la interactivitate, asta-i un lucru foarte interesant, interactivitatea. Intri acolo ca sa citesti intamplari asemanatoare ale unor oameni adevarati sau ca sa ceri sfaturi cu privire la probleme care te framanta. De aceea site-urile de parenting sunt atat de vizitate, pentru ca intr-adevar ai nevoie de sfaturile unora sau ale altora intr-un moment sau altul. Si ai nevoie de interactivitate, nu mai suntem in perioada in care sa astepti o luna, pana cand specialistul revistei lunare iti raspunde.
Iulian Comanescu: Bun. Si ultima intrebare. Conduci un grup de reviste. Cum e pe internet, Cristina? Cu accent pe cum a fost discutia cu cititorii azi, la HotNews.ro.
Cristina Simion: Pai… pentru mine e acelasi lucru, numai ca mai rapid. Am lucrat la cotidian, am lucrat si in radio. Sigur ca trebuie sa te misti ACUM, dar aceasta notiune de „acum” – immediacy, cum spun americanii – nu e ceva nou pentru mine.