VIDEO Cu două zile înainte să devină obligatorie E-Factura, Ministerul de Finanţe începe o campanie „extrem de susținută” de informare
- Redactia Hotnews
Ministerul de Finanţe va începe, de sâmbătă, o campanie de informare cu privire la obligativitatea facturii electronice, a anunțat vineri purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin. Amintim că e-Factura va fi obligatorie de luni, 1 ianuarie 2024, astfel că dacă ai firmă, PFA sau ONG va trebui să declari facturile prin Spațiul Privat Virtual (SPV) ori prin alte softuri oferite de diverse firme.
- „Vreau să amintesc de implementarea unei decizii hotărâte de executiv cu ceva vreme în urmă – instaurarea obligativităţii facturii electronice începând cu 1 ianuarie 2024.
- Este o măsură foarte importantă în tot contextul de combatere a evaziunii, de creşterea colectării veniturilor bugetare şi de digitalizare a serviciilor pe care statul le oferă persoanelor juridice şi fizice în România”, a declarat Mihai Constantin la finalul ședinței de vineri a Guvernului.
El a spus că acest proces se află în „faze finale de verificare” din punct de vedere al securităţii cibernetice, iar de sâmbătă va începe „o campanie extrem de susţinută”:
„Ministerul de Finanţe, cel care desfăşoară prin ANAF implementarea acestei facturi electronice, va începe chiar de mâine (sâmbătă -n.r.) o campanie extrem de susţinută de informare, printr-o conferinţă de presă găzduită la Ministerul Finanţelor, începând cu ora 11,00, condusă de ministrul de Finanţe Marcel Boloş, dar care va fi însoţit de o gardă de experţi care va explica publicului larg ce implică acest nou sistem de facturare electronică”.
Sistemul RO E-Factura, obligatoriu începând 1 ianuarie
Amintim că sistemul naţional RO e-Factura devine obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2024.
Astfel, oricine deține o firmă, un ONG sau un PFA și desfășoară relații B2B are obligația de a raporta facturile prin sistemul e-Factura, prin intermediul Spațiului Privat Virtual. Obligativitatea este introdusă în baza legii 296/2023 și este planificată pe etape.
Sistemul național privind facturarea electronică RO e-Factura este disponibil în Spațiul Privat Virtual (SPV), accesibil exclusiv prin utilizarea unui certificat digital calificat pentru semnătură electronică.
Certificat digital
Pentru un certificat digital calificat de semnătură electronică trebuie să apelați la o companie care oferă acest lucru și să menționați că vreți să-l folosiți în relația cu ANAF. Firmele din domeniu oferă ghiduri practice de înregistrare a acestora la Fisc.
Dacă lucrați cu un contabil independent ori o firmă din domeniu care acceptă să se ocupe de înregistrarea facturilor prin sistemul e-Factura, cel mai probabil vor mări tariful pentru munca suplimentară.
Trebuie să aveți încredere în contabil. Dacă întârzie cu încărcarea în sistem vă puteți trezi cu amendă. Nu uitați că e un termen strict reglementat (vezi mai jos).
În cazul facturilor succesive se declară fiecare document în SPV. De asemenea, dacă e o singură factură și 3 transporturi de bunuri (de exemplu), declari una singură.
Ce amendă primești dacă nu declari factura la ANAF și ce termen ai / E și o perioadă în care nu aplică sancțiuni
Termenul limită pentru transmiterea facturilor în SPV (e-Factura) este de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile calendaristice față de termenul de emitere a facturii prevăzut de Codul fiscal, adică data de 15 a lunii următoare.
Dacă nu declari se consideră contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari.
Cei mici și mijlocii vor primi o amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei. Ceilalți contribuabili, adică mai mici decât cei mijlocii, vor primi o amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.
IMPORTANT:În primele 3 luni din 2024 nu se aplică sancțiuni.
Ce nu se declară în e-Factura
- Livrările de bunuri expediate sau transportate în afara Uniunii Europene de către furnizor sau de altă persoană în contul său
- Livrările de bunuri expediate sau transportate în afara Uniunii Europene de către cumpărătorul care nu este stabilit în România sau de altă persoană în contul său, cu excepția bunurilor transportate de cumpărătorul însuși și care sunt folosite la echiparea ori alimentarea ambarcațiunilor și a avioanelor de agrement sau a oricărui altui mijloc de transport de uz privat. Este scutită, de asemenea, și livrarea de bunuri care sunt transportate în bagajul personal al călătorilor care nu sunt stabiliți în Uniunea Europeană, dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:
– călătorul nu este stabilit în Uniunea Europeană, respectiv adresa sau domiciliul permanent nu este în interiorul Uniunii Europene. Adresa sau domiciliul permanent înseamnă locul specificat astfel în pașaport, carte de identitate sau în alt document recunoscut ca document de identitate de către Ministerul Afacerilor Interne;
– bunurile sunt transportate în afara Uniunii Europene înainte de sfârșitul celei de-a treia luni ce urmează lunii în care are loc livrarea;
– valoarea totală a livrării, plus TVA, este mai mare decât echivalentul în lei a 175 euro, stabilit anual prin aplicarea cursului de schimb obținut în prima zi lucrătoare din luna octombrie și valabil de la data de 1 ianuarie a anului următor;
– dovada exportului se va face prin factură sau alt document care ține locul acesteia, purtând avizul biroului vamal la ieșirea din Uniunea Europeană.
- Livrările intracomunitare de bunuri către o persoană impozabilă sau către o persoană juridică neimpozabilă care acționează ca atare în alt stat membru decât cel în care începe expedierea sau transportul bunurilor, care îi comunică furnizorului un cod valabil de înregistrare în scopuri de TVA, atribuit de autoritățile fiscale din alt stat membru, cu excepția:
1. livrărilor intracomunitare efectuate de o întreprindere mică, altele decât livrările intracomunitare de mijloace de transport noi;
2. livrărilor intracomunitare care au fost supuse regimului special pentru bunurile second-hand, opere de artă, obiecte de colecție și antichități, conform prevederilor
Ce se va întâmpla de la 1 iulie 2024
Sistemul e-Factura va intra într-o nouă etapă de la 1 iulie 2024. Nu va mai fi doar pentru raportare, ci: emitere-primire facturi.
Practic, toate facturile vor fi emise prin acel sistem, iar dacă nu sunt acolo și furnizorul nu le descarcă, va primi o amendă egală cu TVA-ul.
Există totuși o problemă din acest punct de vedere: amenda devine nelimitată.
Camera Consultanților Fiscali chiar a transmis o scrisoare către Ministerul Finanțelor în care a arătat mai multe probleme, precum faptul că unele facturi vor fi dublate, nu se știe ce faci dacă ai codul de TVA anulat etc.
Referitor la amenda egală cu TVA-ul, consultanții fiscali au atras atenția că ar trebui să fie sancționată fapta, indiferent de suma facturată, cu o amendă al cărei cuantum se stabilește în funcție de împrejurările și circumstanțele săvârșirii acesteia, respectiv gradul de pericol social al faptei, așa cum de altfel prevede și principiul general reglementat în materie contravențională (art. 5 din OG 2/2001).
„Ori în cazul de față, amenda aplicată beneficiarului este proporțională cu suma facturată de furnizor, prin urmare nu se sancționează fapta ci mai degrabă este reglementat un altfel de mecanism care poate induce ideea eronată că TVA nu este deductibilă”, spune Camera Consultanților Fiscali.
În plus, CCF înțelege din textul de lege că amenda va fi aplicabilă oricărei persoane impozabile, indiferent dacă este mică întreprindere sau o persoană înregistrată în scopuri de TVA, ceea ce desigur este de natură să aducă prejudicii majore micilor întreprinderi pentru care conformarea fiscală este mai dificilă, dacă luăm în considerare accesul la digitalizare, inclusiv internet în unele zone ale țării, dar și capacitatea acestora redusă de a aloca resursele materiale și umane pe care le impune conformarea fiscală în acest caz. (Foto: Dreamstime.com)