VIDEO Cum arată acum singura autostradă care chiar trage bani din PNRR: „Superbă, dar cu un munte de probleme” / Unde sunt blocajele majore
În apropiere de Cluj Napoca o bucată bună din Autostrada Transilvania se află în primă execuție, iar românii de la UMB au realizat un avans vizibil pe primul șantier pe care practic se încasează bani din PNRR. În ciuda mobilizării constructorului, cele două tronsoane ce măsoară 42 de kilometri de la Nădășelu la Zimbor și Poarta Sălajului au „un munte de probleme”.
Începând din zona Nădășelu, acolo unde se termină actuala Autostrada Transilvania în apropiere de Cluj-Napoca, constructorul român UMB lucrează de circa un an la aproape 42 de kilometri de autostradă – un proiect spectaculos, dar și dificil de construit în terenul instabil de pe dealurile transilvănene.
Mai exact, UMB lucrează la două loturi adiacente, de la Nădășelu la Zimbor (30 km) și de la Zimbor la Poarta Sălajului (12 km), ambele parte din Autostrada Transilvania.
„Superbă, dar cu un munte de probleme”, scrie Asociația Pro Infrastructura care publică o filmare din dronă pe toți cei 42,3 kilometri ai sectorului Nădășelu-Zimbor-Poarta Sălajului:
Potrivit asociației, constructorul „este mobilizat excepțional, progresul fiind vizibil la fiecare 7-10 zile. Se lucrează efectiv pe toate planurile, zi-lumină, de la piloți forați la terasamente, de la săpături la elevații”.
Viaduct la Nădășelu, în locul zonelor cu alunecări masive de teren
„Din păcate, poezia se oprește aici, entuziasmul fiind tăiat de lista de blocaje majore. Avem două schimbări de soluții tehnice la Nădășelu (min 1:15-1:40, viaduct în aval prin cimitir) și zona Topa Mică (min 9:10-9:30, tunel cut&cover) pe care CNAIR trebuie să le aprobe”, scrie Pro Infrastructura.
În punctul menționat de API în zona Nădășelu (minutul 1:15-1:40 pe filmare) a avut loc o alunecare de teren masivă în urmă cu mai bine de jumătate de an.
Pro infrastructura, însă, mai detaliază și celelalte probleme de pe lot.
„În nodul Zimbor, situl arheologic Sutor încă nu este descărcat. Fără acest pas vom deschide… un nou muzeu de autostradă! Apropo, tronsonul Zimbor-Poarta Sălajului va fi… tot muzeu dacă nu se găsește o soluție birocratică pentru executarea unei conexiuni la Poarta Sălajului ori Românași”, spune ONG-ul.
Mega-săpătură în dealul împădurit la Zimbor – „soluție antică în baza unui studiu de fezabilitate de doi lei”
„Lista continuă: un deal îmbibat cu apă care dă bătăi de cap constructorului de luni de zile (min 8:10-8:35, zona Mihăiești), mega-debleul de la Zimbor (19:30-19:45) unde soluția antică aleasă de proiectanți, fiind constrânși de contractul semnat pe baza unui studiu de fezabilitate de doi lei, este săpătură pe vreo 14 berme și 4 ziduri de sprijin. Să sperăm că ține”, scrie Pro Infrastructura.
Potrivit asociației, întreg tronsonul mai este „măcinat” de tot felul de „alunecări mai puțin grave”, dar și de „păduri care trebuie tăiate unde vom afla cum va sta terenul când se va intra cu excavatoarele sub ele. Și, pur și simplu, volumul enorm de muncă”.
„Concluzia? Visăm cu ochii deschiși la inaugurare la sfârșitul lui 2023, DOAR DACĂ statul va rezolva urgent blocajele majore și birocrația, DACĂ dealurile vor colabora și se vor stabiliza într-un final și DACĂ antreprenorul își va menține tonusul excelent de până acum când toate problemele amintite îi vor eroda profitul și lichiditățile”, notează API.
A3 după Nădășelu, un proiect greu, cu multe lucrări de artă și eternul pericol al alunecărilor de teren
Conform contractului, lucrările au termen de execuție de trei ani, și asta pentru că vorbim de un teren dificil și multe zone cu alunecări active. Pe tronsonul Nădășelu – Zimbor – Poarta Sălajului vor fi construite 26 de poduri și viaducte cu diferite lungimi, vor fi săpate zeci de deblee la 20-30 de metri adâncime medie, unul din ele ajungând până la 75 de metri.
La începutul anului constructorul UMB intra în teren și impresiona pe cât de repede a reușit să contureze șantierul viitoarei autostrăzi în teren: „Incredibil, acum o săptămână nu era nimic aici”
Ulterior, pe măsura ce trecea timpul, constructorul „și-a turat motoarele” și progresul era unul vizibil.
Din nefericire, în luna septembrie o alunecare masivă de teren a afectat puternic o parte din șantier, obligând constructorul și autoritățile să găsească soluții de remediere.
Asociația Pro Infrastructura vorbea de un „déjà-vu” cu aceste alunecări de teren care „au dat bătăi de cap și constructorilor anteriori”, iar „Bechtel a sărit peste acest tronson și a început lucrările dincolo de Suplacu de Barcău”.
Prima autostradă finanțată prin PNRR
Autostrada de la Nădășelu la Zimbor este una din primele autostrăzi din România pe care ar urma să intre fonduri din Planul Național de Redresare și reziliență (PNRR).
În afară de cei 30 de kilometri de la Nădășelu la Zimbor, UMB mai are contractată și porțiunea de 12 km de la Zimbor la Poarta Sălajului, în total cei 42 de kilometri care sunt incluși la finanțare prin PNRR.
–
A3 Nădășelu – Zimbor:
Sector: SECTIUNEA 3A SI SECTIUNEA 3B, SUBSECTIUNEA 3A2: NADASELU – MIHAIESTI SI 3B1: MIHAESTI ZIMBOR
Lungime: 30.06 km
Antreprenor: Asocierea Spedition UMB – Tehnostrade – Electromontaj
Valoare: 1.39 mld lei (fără TVA) / 9.6 mil euro per km
Contract semnat: 22 septembrie 2020
Durată: 12luni proiectare + 24 luni execuție
Data finalizării: Q4 2023
A3 Zimbor – Poarta Sălajului:
Sector: SUBSECTIUNEA 3B2: ZIMBOR – POARTA SALAJULUI
Lungime: 12,24 km
Antreprenor: Asocierea SA&PE Construct – Spedition UMB – Tehnostrade
Valoare: 680,40 mil lei (fără TVA) / 11,5 mil euro per km
Contract semnat: 1 iulie 2020
Durată: 12 luni proiectare + 24 luni execuție (CNAIR a anunțat că abia în mai 2022 a reușit să aprobe Proiectul Tehnic, deci termenul de finalizare pentru execuție va fi Q3 2024)
Data finalizării: Q4 2024
–
VEZI ȘI: