VIDEO DARPA Robotics Challenge: Echipa japoneza SCHAFT, detinuta de Google, a castigat competitia pentru cel mai bun robot pentru misiuni de salvare
Saisprezece echipe si robotii creati de ele au participat, la sfasitul saptamanii trecute, intr-o competitie de doua zile, DARPA Robotics Challenge, care a testat abilitatile robotilor construiti dupa accidentul nuclear de la Fukushima de a interveni in dezastre naturale.
Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), o agentie militara americana care a finantat cercetarea fundamentala pentru tehnologii acum utilizate la scara larga, precum internetul sau sistemul de pozitionare globala prin satelit, spera ca aceasta competitie va incuraja dezvoltarea robotilor care potactiona in locuri prea periculoase pentru interventia umana, potrivit Reuters.
Competitia a fost lansata in 2011, ca raspuns la dezastrul nuclear de la centrala japoneza Fukushima Daichii, lovita de tsunamiul provocat de un cutremur cu magnitudinea 9, cand aproape 160.000 de oameni au fost fortati sa paraseasca zona. Acumulatoarele electrice de rezerva cu rolul de a raci reactoarele centralei nucleare nu au facut fata iar o echipa de la Tokyo Electric Power Company nu a putut sa intre in cladirea reactorului afectat din cauza radiatiilor puternice.
DARPA a trimis atunci in Japonia roboti conceputi pentru a dezarma dispozitive explozibile improvizate in Irak insa, cu timpul necesar instruirii angajatilor centralei pentru a-i folosi, a fost deja prea tarziu pentru a preveni un dezastru nuclear. In zilele urmatoare hidrogenul a continuat sa se acumuleze alimentand o explozie de mari dimensiuni.
„Ne-am dat seama atunci ca acesti roboti nu puteau face altceva decat sa se uite. Ei aveau nevoie de un robot care sa intre in cladirea reactorului si sa inchida supapele”, a declarat Gill Pratt, managerul priectului DARPA Robotics Challenge.
In timpul celor doua zile de probe desfasurate intr-un poligon din Florida, plutonul de roboti s-a confruntat cu obstacole asemanatoare cu provocarile de dupa un dezastru. Au fost pusi sa faca drum printr-un perete de beton armat, sa navigheze un teren acoperit cu diferite resturi materiale, sa localizeze si sa inchida supape cu scurgeri. Reprezentantii DARPA au intrerupt legatura dintre robori si operatorii lor, pentru a simula o problema posibila in caz de dezastru.
Opt dintre echipe, cele cu punctajul cel mai mare, au primit 1 milion de dolari finantare pentru a se pregati pentru o runda finala a competitiei, programata la sfarsitul lui 2014, cand castigatorul va pleca cu 2 milioane de dolari.
Castigatorul acesti fazei din concurs a fost un robot biped, cu o inaltime de 1,67 m, realizat de echipa japoneza SCHAFT, de la o companie recent achizitionata de gigantul Google.
Echipele au inregistrat atat succese cat si esecuri. Multi dintre roboti au cazut de pe o scara industriala, proba menita sa testeze vederea si echilibrul.
„Leagea lui Murphi este foarte importanta in robotica. Este foarte dificil sa ai in vedere toate incertitudinile cu care te-ai putea confrunta”, a aratat Daniel Lee, un profesor de robotica la Universitatea din Pennsylvania si directorul de program al Echipei THOR (Tactical Hazardous Operations Robot), un robot agil, cu forma umana.
In competiti au intrat echipe de la institutii sau companii de renumel precum Massachusetts Institute of Technology (MIT) si Lockheed Martin.
O echipa de la Johnson Space Center al NASA a intrat in competitie cu robotul Valkyrie, acoperit in plastic alb si vinil, asemanator cu un om imbracat intr-un costum de robot. Tartan Rescue, o echipa de la National Robotics Engineering Center al Carnegie Mellon University, s-a prezentat cu CHIMP, un robot rosu cu negru, care aminteste de un cimpanzeu.
„Scopul este sa ii facem pe oameni sa se simta cat mai confortabil cu atingerea si lucrul” cu roboti, a declarat cu lucra cu si de a atinge „, a declarat Christopher McQuin, inginer sef al NASA pentru dezvoltarea de hardware.
Pratt a aratat ca dupa runda finala de anul viitor exista planuri pentru un alt concurs de robotica care e posibil sa fie gazduit de Japonia.
In ceea ce priveste urmatorul pas in robotica, a adugat Pratt, „nivelul de inteligenta al robotilor trebuie sa fie suficient de ridicat pentru a se ocupa de sarcini mici. Noi nu vrem sa ingreunam activitatea operatorilor umani cu oride de tipul pune piciorul aici, pune celalalt picior dincolo, pune mana acolo”.