VIDEO Deloitte Romania: Am facut peste 90 de observatii pentru remedierea unor probleme contractuale intre Ministerul Comunicatiilor si Omnilogic la portalul eRomania 2
Ministerul condus de Dan Nica a platit, in luna august din acest an, 160.000 de lei firmei Deloitte pentru servicii de consultanta si asistenta tehnica in vederea monitorizarii managementului de proiect si a implementarii tehnice a controversatului portal eRomania 2, care potrivit ministrului Nica va fi lansat pana la sfarsitul acestei luni. Intr-un interviu video pentru HotNews.ro, Mircea Cotoros, manager Deloitte Romania, declara ca s-au facut peste 90 de observatii pentru remedierea unor probleme contractuale, care in mare parte ar fi fost solutionate. Guvernul a anuntat in luna iunie ca va sesiza Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru cercetarea unor „posibile fapte de natura penala” la executarea acestui contract atribuit catre Omnilogic in 2010, cand ministru al Comunicatiilor era Gabriel Sandu (PDL).
VIDEO Deloitte Romania despre portalul eRomania 2:
Principalele declaratii facute in interviul video pentru HotNews.ro de Mircea Cotoros, manager Deloitte Romania:
- „Deloitte a efectuat o analiza tehnica si juridica pe ceea ce inseamna aspectele contractuale in proiectul eRomania 2, in urma verificarilor corpului de control al primului ministru. Am pus in relief un numar de observatii, acele constatari factuale pe care Deloitte le-a inmanat ministerului. Aceste puncte au inceput sa fie solutionate si cred ca o mare parte din cele peste 90 de observatii facute au fost in mare parte solutionate. Este la latitudinea ministerului daca va face acceptanta finala a proiectului. Nu este in atributiile noastre sa spunem ca acest proiect va fi lansat sau nu, am inteles de la dl. ministru (n.a Dan Nica) ca se va lansa, deci se pare ca remedierile s-au facut”.
- „am semnalat aspecte de natura tehnica, anumite chestiuni care nu se regaseau in portal, aspecte de natura juridica. Beneficiarul este ministerul si el va poate spune cel mai bine”.
- „Am avut o serie de acte aditionale la contractul initial care au modificat continutul initial. In momentul de fata observatiile noastre sunt pe filiera caietul de sarcini, contractul inital si toate actele aditionale dintre omnilogic si Minister. observatiile noastre fac referire strict la cadrul contractual intre cele doua parti. Nu putem veni noi cu sugestii imbunatatire sau de dezvoltare a altor componente pentru ca nu intra in atributiile noastre. Cineva a elaborat in 2010 acest caiet de sarcini – bun-rau – se merge pe acea directie. Noi am facut recomandari de remediere a constatarilor pe care noi le-am considerat nesolutionate. Chesituni de lansare, de introducere de noi componente – nu- pentru ca sunt strict legate de beneficiar”.
Reprezentantul Deloitte Romania a facut aceste declaratii marti, 2 noiembrie, cu ocazia unui eveniment dedicat absorbtiei fondurilor europene pentru promovarea societatii informationale.
Ministrul Dan Nica a declarat la sfarsitul lunii octombrie din acest an ca portalul eRomania 2 va fi lansat public in luna noiembrie din acest an si va avea „instrumente care vor fi puse la dispozitia tuturor institutiilor publice, cel putin, cum ar fi crearea de site-uri web”. Prezent la evenimentul de marti, 2 noiembrie, Ministrul Nica a raspuns intrebarilor ziaristilor ca pana la sfarsitul acestei luni eRomania 2 va fi lansat.
eRomania 2 este singurul contract ramas in picioare dupa esecul grandiosului proiect de informatizare a administratiei publice, eRomania, demarat in guvernarea PD-L, cand la conducerea ministerului Comunicatiilor era Gabriel sandu, in care s-a estimat ca se vor aloca circa 500 de milioane de euro in perioada 2010-2013. Numit eRomania 2, contractul a fost castigat prin licitatie de firma Omnilogic in vara anului 2010, avand o valoare de peste 41,9 milioane lei (fara TVA). Cu TVA, valoarea proiectului ajungea la peste 52,05 milioane lei (circa 12 milioane euro).
In luna iunie din acest an, Guvernul a anuntat ca va sesiza Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru cercetarea unor „posibile fapte de natura penala” dupa verificari ale Corpului de control al primului-ministru la Ministerul pentru Societatea Informationala in legatura cu modul de implementare a proiectului „e-Romania 2”.
Verificarile vizeaza bani cheltuiti de Ministerul Comunicatiilor in perioada 2010-2011, sume alocate din Fondul de rezerva bugetara pentru portalul de informatii „e-Romania 2”. Implementarea proiectului „e-Romania 2”, componenta importanta a „Programului national e-Romania” , a avut ca obiectiv principal dezvoltarea unui portal cu informatii despre toate localitatile din Romania, incluzand : scurt istoric, autoritati locale, obiective turistice, caracteristici geografice, informatii despre cultura, sanatate, educatie, mediu de afaceri etc.
Despre tot acest proiect si istoria eRomania citeste:EPISODUL IV Marile investitii IT facute de Guvern din bani publici si europeni: Circa 12 milioane euro pentru un portal cu informatii despre toate localitatile din Romania