Sari direct la conținut

VIDEO Doi noi sateliti ai sistemului Galileo, concurentul civil al sistemului militar american GPS, vor fi lansati vineri

HotNews.ro

Satelitii trei si patru ai sistemului sistemul european de navigatie Galileo vor fi lansati vineri in spatiu de o racheta Soyuz din Guyana franceza, scrie AFP. In conditiile in care concurentii sai, GPS (Statele Unite) si GLONASS (Rusia), se afla sub control militar, Galileo este in intregime sub control civil.

ArianeSpace va transmite live lansarea satelitilor.

Europenii doresc sa dispuna de propriul lor sistem, mai performant si in special mai independent decat sistemul militar american GPS.

Finantat 100% de Comisia Europeana si pus in practica de Agentia Spatiala Europeana ESA, Galileo poate oferi o acoperire si precizie mai bune, gratie unei constelatii mai dense si unei orbite mai inalte.

Primii patru sateliti – doi lansati in 21 octombrie 2011 si cei doi care vor fi lansati vineri – sunt destinati sa „valideze” functionarea acestui sistem pe orbita, furnizand, totodata, primele servicii operationale ale Galileo.

Galileo prevede in total alinierea a 30 de sateliti la 23.222 km in conditiile in care GPS dispune de 24 de sateliti la 20.200 km altitudine.

Operand la o altutidine mai mare decat GPS, satelitii Galileo „vor dispune de un unghi de inclinare mai mare, foarte util in oras”, precizeaza Centrul National de Studii Spatial (CNES) din Franta.

Primii sateliti Galileo sunt de asemenea dotati cu cele mai bune ceasuri atomice, care nu au mai fost utilizate pana acum in navigatie, cu o precizie de o secunda la trei milioane de ani.

O masurare ultraprecisa a timpului este primordiala deoarece sistemul se bazeaza pe conversia timpului in distanta. O eroare de masurare de o miliardime de secunda duce la o eroare de pozitionare de cateva zeci de centimetri.

Cei doi sateliti care sunt lansati vineri sunt de asemenea primii sateliti Galileo echipati cu antene de cercetare si salvare pentru a repara avioanele sau alte nave care se confrunta cu probleme, in cadrul sistemului international Cospas-Sarsat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro