Sari direct la conținut

VIDEO Dragos Dobran, directorul departamentului eHealth SIVECO: Sistemul Informatic Unic Integrat are aproximativ 30.000 de beneficiari, insa practic toata populatia Romaniei beneficiaza de acest sistem

Smile Media
Dragos Dobran, Foto: Hotnews
Dragos Dobran, Foto: Hotnews

Principalele functionalitati ale sistemului sunt gestiunea Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, colectarea serviciilor medicale de la furnizorii din sistem, statisticile pe aceste servicii medicale. Pe baza acestora CNAS impreuna cu Ministerul Sanatatii pot indruma banii intr-o parte sau in cealalta, in functie de analizele care se fac. Astfel, am ajuns la aproximativ 30.000 de beneficiari directi ai sistemului, dar practic toata populatia Romanieibeneficiaza de Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI)„, sustine Dragos Dobran, directorul departamentului eHealthSIVECO.

Fragmente din inregistrarea realizata in studioul HotNews.ro:

  • SIUI este cel mai marte sistem informatic care exista in momentul de fata si acopera toate fluxurile de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Practic, SIUI-ul este cel care ajuta la gestionarea Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate. Toate serviciile medicale pe care statul le plateste catre medici, farmacisti, spitale, ingrijiri la domiciliu etc se fac prin SIUI.
  • Principalele functionaliati ale sistemului: gestiunea Fondului National Unic de ASigurari Sociale de Sanatate, colectarea serviciilor medicale de la furnizorii din sistem, statistici pe aceste servicii medicale- noi le numim topuri. Spre exemplu: Care sunt cele mai vandute medicamente in Romania? Care sunt spitalele care au cele mai multe internari? satistici pe baza carora CNAS impreuna cu Ministerul Sanatatii poate indruma banii intr-o parte sau in cealalta, in functie de analizele care se fac.
  • SIUI este un instrument informatic de pus diagnostice. El arata unde sunt gaurile din sanatate.
  • Direct, SIUI are aproximativ 30.000 de beneficiari. Indirect- toata populatia Romaniei. Avem o baza de date de 5,8 terra bytes cu toate populatia Romaniei. Direct implicati sunt actorii din sistemul de sanatate, indirect cu totii suntem pacienti.
  • Exista o functionalitate disponibila doar medicilor, iar pentru public exista pe site-ul CNAS care verifica si spune daca o persoana este asigurata sau nu.
  • In anul 2008 cand am dat drumul la SIUI, au existat 8,900 de cazuri de test. Au existat multe discutii cu furnizorii, am facut turnee in tara. Cred ca in momentul de fata lumea stie sa il foloseasca. Anul 2008 a fost unul de foc, dar dupa furnizorii au inceput sa-l foloseasca.
  • Exista si alte sisteme cu care SIUI interactioneaza. Spre exemplu, primim multe date de la Evidenta Populatiei, de la universitatile din tara, de la agentiile de somaj sau pensii. Si noi oferim date mai departe. Sunt protocoale care se schimba. Mai sunt si sisteme ale CNAS care sunt in dezvoltare acum: Cardul de Sanatate, Reteta Electronica, Fisa Pacientului.
  • Anul trecut, 30% din cifra de afaceri a Siveco a provenit din export. Anul acesta avem un target de 40%. Printre aceste proiecte din strainatate, sunt si proiecte din departamentul eHealth.
  • Din 2007 pana in prezent, au fost 86.000 de zile de lucru pentru SIUI.
  • Contractul dintre CNAS si HP avea prevazuta o retehnologizare. Ea s-a facut in anul 2010. Contractul se deruleaza pana in 2021. Mai este prevazuta inca o retehnologizare, mai mica,  dar noi consideram ca suntem cu top in ceea ce priveste soft si hard.
  • Au existat dificultati in implementarea sistemului. In lunile iulie si august la Brasov, o comisie tehnica a CNAS impreuna cu noi a testat acest sistem. Au fost realizate 8,900 de teste, ceea ce inseamna foarte mult. Provocarea a doua a fost anul 2008 si anume transferul de date din cele 42 de sisteme ale Caselor Judetene in SIUI. Au fost cazuri in care a trebuit sa reluam migrarea de 10-12 ori. Daca adunai datele din cele 42 de case ajungeai la 27 de milioane de persoane, ceea ce inseamna ca existau foarte multe dubluri. In 2009 si 2010 a fost relativ simplu, iar apoi au urmat patru zile de foc in 2011.

Urmariti integral interviul video:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro