Sari direct la conținut

​VIDEO Există viață pe Marte? NASA a descoperit cele mai complexe materii organice în roci vechi de 3,5 miliarde de ani

HotNews.ro
Rover-ul Curiosity, Foto: NASA
Rover-ul Curiosity, Foto: NASA

​Există viață pe Planeta Roșie sau măcar a existat în trecutul îndepărtat? NASA încearcă să răspundă la această întrebare prin pași mici făcuți în timp, iar acum a anunțat o descoperire a rover-ului Curiosity, în rocile vechi de 3,5 miliarde de ani din craterul Gale. ”Este o descoperire importantă fiindcă înseamnă că s-au păstrat materii organice în cele mai ostile zone de pe Marte. Poate în viitor găsim ceva și mai bine păstrat, ceva care conține și de viață”, spune, pentru AFP, Jennifer Eigenbrode, astrobiolog la NASA.

Robotul Curiosity și-a început explorarea în 2012 și a descoperit prima oară materii organice în 2014, dar descoperirea de acum este foarte complexă, fiindcă s-au găsit numeroși compuși organici în sedinmente.”Nu înseamnă viață, însă componentele organice sunt elemente esențiale ale vieții”, explică Sanjeev Gupta, profesor la Imperial College London.

”Este prima oară când am detectat o așa de mare diversitate din aceste elemente”, mai spune Gupta.

Indiciile îi fac pe cercetători să spere că în curând ar putea urma o descoperire și mai importantă. Jennifer Eigenbrode spune că locul unde Curiosity a făcut forajul, la baza Muntelui Sharp. ”pare a fi un loc bun pentru viață, dacă aceasta a existat vreodată pe Marte.

Roverul a forat cinci cemtrimetri și mostra a fost încălzită și analizată la un mic laborator aflat la ”bordul” robotului.

Cercetătorii nu au de unde știi cum au ajuns acolo materiile organice, existând mai multe scenarii: compuși rămași de la foste organisme, produsul unor reacții chimice cu rocile sau rezultante ale unei coliziuni cu o cometă sau meteorit.

Datele furnizate de rover au confirmat și prezența metanului în atmosferă. Abundența acestui gaz varia în funcție de anotimp, iar cercetătorii au aflat asta analizând cum s-a modificat concentrația de metan timp de trei ”ani marțieni”, adică 55 de luni terestre (puțin peste patru ani și jumătate).

Robotul a parcurs aproape 20 km în cei șase ani de când a fost plasat pe Marte.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro