VIDEO Facebook va incepe sa marcheze stirile false distribuite in retea
Facebook va incepe sa marcheze stirile false care se raspandesc in reteaua sociala, in baza unui parteneriat cu o retea de companii media si grupuri de analiza specializate in verificarea faptelor si afirmatiilor si in identificarea unor astfel de stiri. Anuntul vine dupa luni in care Facebook a fost aspru criticata pentru atitudinea sa pasiva fata de stirile false, devenite un fenomen si in mediul online din Romania si care au ajuns o industrie in sine, despre care presa americana a sustinut ca a influentat rezultatele alegerilor prezidentiale din SUA.
Facebook a anuntat un parteneriat cu Poynter International Fact-Checking Network, o retea de grupuri si companii media din SUA care s-au specializat in identificarea stirilor false si a declaratiilor false sau adevarate facute de oficialitati. Potrivit TechCrunch, acestea sunt pentru moment Snopes, FactCheck.org, Politifact, ABC News si Associated Press, Facebook urmarind sa extinda lista in perioada urmatoare. Ele vor ajuta Facebook sa isi respecte o parte dintre promisiunile pronuntate de Mark Zuckerberg dupa alegerile din SUA, cand presa traditionala a pus victoria lui Donald Trump, intre altele, pe seama raspandirii stirilor false in retelele sociale.
- Stirile false sunt de multa vreme un fenomen si in Romania, culminand cu povesti precum „Ciolos, fiul lui Soros„si cazuri precum cel referitor la Expunere.com-Endingthefed.com.
Noul parteneriat nu urmareste sa transforme Facebook intr-un „arbitru al adevarului”, dar: va face ca postarile ce includ stiri false sa fie mai putin vizibile, va marca aceste postari cu mesaje de la cei care le-au identificat drept stiri false, va usura procesul de reclamare a materialelor dubioase si va submina, astfel, veniturile pe care le atrag cei care distribuie stiri false.
Facebook nu are o „lista neagra” de site-uri cu stiri false care vor fi marcate automat, dar a intocmit, pe baza datelor stranse, profile ale site-urilor suspecte. In plus, va acorda prioritate stirilor reclamate cel mai des si care circula cel mai rapid in reteaua sociala.
Pe de alta parte, Washington Post citeaza observatori care privesc cu retinere actiunea Facebook. Ziarul il citeaza pe un profesor de la una dintre cele mai reputate scoli de jurnalism din SUA, potrivit caruia nu e limpede cat de eficiente vor fi masurile propuse acum, acestea sunt introduse relativ tarziu, iar Facebook nu are o explicatie pentru modul in care a permis sa se raspandeasca un astfel de continut, atata vreme cat are demult filtre pentru alte tipuri de continut dubios si greu de definit, precum pornografia.
Tutorialul Facebook privind raportarea stirilor false:
Addressing Hoaxes and Fake News from Facebook on Vimeo.