Sari direct la conținut

VIDEO Fenomen astronomic rar – O eclipsă de soare hibridă a putut fi observată din Australia și din Asia de sud-est

HotNews.ro
Eclipsa de soare hibrida, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Eclipsa de soare hibrida, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

​Un fenomen care se produce de câteva ori pe secol, o eclipsă hibridă de soare, a putut fi observată din Australia și din câteva țări din Asia de sud-est. Eclipsa hibridă este o eclipsă intermediară între o eclipsă de Soare totală și una inelară. În unele puncte de pe Terra poate fi văzută ca fiind totală, iar în altele apare ca fiind inelară.

Într-o zonă din Indonezia soarele a fost acoperit timp de 69 de secunde, în Australia 60 de secunde, iar în Timorul de Est a fost întueneric total timp de 74 de secunde.

În secolul trecut au fost șase eclipse hibride de soare, iar în secolul 21 vor fi în total șapte. Ultima eclipsă hibridă de soare s-a produs în 2013.

În orașul Exmouth din Australia perioada de întuneric a durat 58 de secunde și mii de oameni au venit să vadă acele momente. Eclipsa parțială a putut fi văzută și din Vietnam și Filipine.

Tipuri de eclipse

O eclipsă de Soare apare atunci când Luna trece între Pământ și Soare, obturând astfel total sau parțial discul solar pentru un observator aflat pe Pământ.

Eclipsa inelară apare atunci când Soarele și Luna sunt aliniate exact cu Pământul, iar diametrul aparent al Lunii este mai mic decât cel al Soarelui. Din Soare se mai vede doar marginea, în formă de inel strălucitor ce înconjoară Luna întunecată. Eclipsele de Soare inelare sunt evenimente astronomice rare și mai sunt numite „rings of fire (eclipsă inel de foc)..

Eclipsa hibridă este o eclipsă intermediară între o eclipsă de Soare totală și una inelară. În unele puncte de pe Terra poate fi văzută ca fiind totală, iar în altele apare ca fiind inelară. Și acesta este un tip de eclipsă rar întâlnit.

Eclipsa parțială apare atunci când Soarele și Luna nu sunt aliniate exact și astfel Luna obturează Soarele doar parțial. Acest fenomen poate fi observat de obicei de pe o mare parte a Pământului, în special în exteriorul benzii de totalitate.

În general se produc ceva mai multe eclipse inelare decât totale deoarece, în medie, Luna este situată prea departe de Pământ pentru a masca complet Soarele. O eclipsă hibridă se produce când magnitudinea eclipsei este foarte aproape de 1: eclipsa va deveni totală în anumite locuri de pe Pământ și inelară în altele.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro