Sari direct la conținut

VIDEO FMI cere adoptarea unor "politici fiscale favorabile cresterii economice in toate statele"

HotNews.ro
VIDEO FMI cere adoptarea unor "politici fiscale favorabile cresterii economice in toate statele"

Statele membre ale Fondului Monetar International trebuie sa-si majoreze cheltuielile „favorabile cresterii economice”, iar institutia financiara ar trebui sa exploreze noi instrumente de creditare de tip preventiv pentru a ajuta tarile sa faca fata incetinirii economiei mondiale, se arata in declaratia publicata dupa reuniunea de sambata a Comitetului Financiar si Monetar International al FMI (IMFC), transmit Bloomberg si Reuters, citate de Agerpres.

„Din octombrie, s-au extins riscurile negative la adresa perspectivelor economiei mondiale, sporind posibilitatea unei incetiniri mai generalizate si a unor retrageri bruste de capital. Sunt necesare mai multe politici eficace si echilibrate pentru a stimula cresterea si a evita deflatia”, sustine FMI.

„Politici fiscale favorabile cresterii economice sunt necesare in toate statele”, apreciaza FMI, adaugand ca masurile de relaxare a politicii monetare ar trebui sa continue in unele economii dezvoltate, iar reformele structurale ar trebui implementate alaturi de alte masuri pentru a sprijini cererea.

Declaratia reflecta temerile autoritatilor referitoare la incetinirea economiei mondiale, dupa ce saptamana aceasta Fondul Monetar International a inrautatit estimarea de crestere in acest an si a avertizat ca o iesire a Marii Britanii din UE (Brexit) ar fi o noua lovitura pentru economia mondiala.

Anul acesta, economia mondiala ar urma sa inregistreze o crestere de 3,2%, fata de un avans de 3,4% estimat de FMI in ianuarie, in timp ce anul viitor expansiunea ar urma sa ajunga la 3,5%, fata de un avans de 3,6% prognozat in urma cu trei luni.

„Incertitudinile au sporit si riscurile la adresa unei cresteri mai reduse devin mai evidente. Conjunctura fragila sporeste urgenta adoptarii unui raspuns amplu pentru a stimula economia si a gestiona vulnerabilitatile”, se arata in raportul FMI.

FMI a revizuit in scadere, cu 0,2 puncte procentuale, estimarile privind evolutia economiilor dezvoltate in 2016, la 1,9%, iar pentru statele emergente si cele in curs de dezvoltare tot cu 0,2 puncte procentuale, la 4,1%.

Criza migratiei din Europa si conflictele din Orientul Mijlociu alimenteaza fluxurile de refugiati iar fenomenele meteo extreme, cum ar fi El Nino, reprezinta riscuri suplimentare la adresa perspectivelor globale de crestere, a avertizat economistul sef al FMI, Maurice Obstfeld.

FMI cere economiilor avansate sa adopte reforme structurale pentru a sprijini cresterea economica si bancilor centrale sa mentina politica monetara relaxata. Obstfeld sustine ca investitiile guvernamentale in proiecte de infrastructura si incurajarea cercetarii vor stimula PIB-ul mondial.

In Marea Britanie, planificatul referendum din iunie privind apartenenta la UE a creat deja incertitudini pentru investitori. Un Brexit ar putea provoca pagube regionale si globale severe prin perturbarea actualelor legaturilor comerciale, a avertizat Maurice Obstfeld.

FMI a inrautatit estimarea de crestere a PIB-ului Marii Britanii in acest an la 1,9%, fata de un avans de 2,2% previzionat anterior. In 2015 economia britanica a crescut cu 2,3%.

Britanicii se vor pronunta pe 23 iunie, intr-un referendum, cu privire la oportunitatea parasirii Uniunii Europene de catre Marea Britanie, una dintre cele mai importante decizii ale tarii in ultimele decenii.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro