VIDEO FOTOGALERIE Cum arata capitala Afganistanului dupa cel mai mare atac al insurgentilor din ultima perioada.
Marti 13 septembrie si miercuri 14 septembrie, Kabul, capitala Afganistanului, a fost scena unuia dintre cele mai mari atacuri ale talibanilor din ultima perioada. Dupa ce insurgentii au fost eliminati in Kabul, viata a revenit la normal cu mici schimbari, politia prezenta in numar mare pe strazi si elicoptere in aer. Proprietarii buticurilor aflate in zona de unde talibanii au atacat au revenit la munca si au relatat cum au reusit atacatorii sa introduca armele in zona si cum s-a derulat schimbul de focuri.
„Talibanii au intrat in cladire imbracati in burqa (vesminte traditionale purtate de femei). Au dus cu ei arme si rachete. Cand am vazut ca a inceput lupta, mai toti cei care avem magazine aici am fugit spre Cercul lui Massound”, spune un proprietar de butic de langa blocul de unde insurgentii au lansat atacul.
Martorii oculari intervievati mai spun ca, dupa ce au intrat in cladire, insurgentii au urcat la etajele superioare si de acolo au deschis focul. Cladirea in care au patruns este de fapt un bloc a carui constructie a fost oprita din motive de securitate. Imobilul se afla in aceeasi zona in care se afla ambasada SUA in Afganistan.
In momentul atacului nimeni nu lucra la aceasta constructie. Martorii incidentului spun ca blocul era protejat de paznici afgani. Un martor a povestit ca talibanii ar fi introdus armamentul in cladire inainte de atac. Armele ar fi fost ascunse de talibani intr-un camion care transporta materiale de constructii.
Atacul, care a inceput marti dupa amiaza, a durat nu mai putin de 20 de ore si s-a terminat miercuri. „Am incercat sa vin la butic miercuri, dar armata afgana inca tragea focuri catre blocul de langa noi, asa ca am revenit astazi”, povesteste proprietarul buticului. Atacul s-a soldat cu moartea a sase insurgenti, dar si cu moartea a trei afgani si ranirea a altor 21. In Kabul au fost inregistrate si alte atacuri sinucigase ale talibanilor.
Intr-o alta locatie una din grenadele lasate de insurgenti a aterizat intr-un spatiu de birouri aflat tot in zona securizata a Kabulului. Langa cladirea in care a aterizat grenada functioneaza birourile companiilor aeriene care opereaza in Afganistan. Fawad povesteste ca a auzit focurile de arma de afara si a incercat sa vada din interiorul biroului ce se intampla. „Atunci am vazut grenada care a fost aruncata in cladirea de langa noi. Noroc ca acolo nu era nimeni. La noi nu au facut dacat sa sparga geamul din cauza exploziei. Dupa aceea, noi am mers la subsol si am ramas acolo pentru trei ore”, spune Fawad.
La fel ca si colegul sau de birou Jamil, Fawad este speriat de amploarea atacurilor. „Ni se spune ca talibanii sunt la pamant. Cred ca de fapt talibanii sunt mai puternici ca oricand. Cand NATO va pleca, o sa fie ca inainte, ca si atunci cand au plecat rusii si au venit talibanii la conducere”, spune Jamil.
Pe strazile din Kabul numarul de politisti si militari a fost marit. In unele zone s-au putut observa masini cu politisti sau militari inarmati patruland. Pe de alta parte, spatiul aerian este survolat de elicoptere. In timpul atacului, strazile din zona afectata au fost blocate, astfel incat civilii nu au avut acces la aceasta zona. Dupa ce insurgentii au fost elimitati de trupele NATO si cele afgane, circulatia pe arterele din Kabul a fost reluata. In timpul atacului aeroportul din Kabul a fost inchis, majoritatea zborurilor fiind anulate.
Joi dupa-amiaza, localnicii din Kabul au revenit la viata lor normala. In zona pietei Massoud, traficul fiind la fel de aglomerat ca in orice alta zi, cu exceptia faptului ca, datorita prezentei politistilor, parea mai bine dirijat. Majoritatea magazinelor erau deschise, iar pe strazi copiii care se intorceau de la scoala si cersetorii erau omniprezenti. Pe „Chicken Street”, zona „comerciala” a Kabulului, de fapt o straduta cu mai multe bazaruri, comerciantii si-au reluat activitatea, comercializand covoare, bijuterii si imbracaminte traditionala.
Presa internationala a comentat pe larg atentatele din Kabul, incercand sa traga o concluzie. Dezbaterea a fost coagulata intre doua aspecte: ce impact au avut aceste atentate si daca ele inseamna ca puterea talibanilor este in crestere sau daca aceste atentate nu au avut un efect major. Din partea NATO si a Ambasadei SUA in Afganistan, mesajul principal a fost ca atentatele talibanilor, desi au avut un impact mediatic, in fapt nu reprezinta vreo mare victorie pentru insurgenti.
Pe de alta parte, presa internationala a reflectat si ingrijorarea populatiei afgane asupra capacitatii politiei si a armatei afgane de a mentine securitatea in zona. Aceqsta ingrijorare este accentuata si de faptul ca pana in 2014 NATO va preda stafeta armatei si politiei afgane, iar trupele internationale vor fi retrase din Afganistan.
In schimb, unii jurnalisti din Afganistan sustin ca, in realitate, talibanii sunt „mai puternici ca oricand” si ca, practic, „sunt in Kabul si bat la portile oamenilor”. De cealata parte, NATO sustine ca „talibanii nu sunt o mare amenintare, dar reprezinta inca un pericol”.
In acest moment, o parte din misiunea NATO in Afganistan este concentrata in a antrena si a profesionaliza politia si armata afgana, astfel incat aceasta sa preia atributiile in domeniul sigurantei. Atfel ca, in acest an, mai multe zone printre care si Kabul au fost predate catre politia si armata afgana. Unele surse spun ca acesta misiune este conceputa doar pentru a asigura o minimala protectie pentru momentul in care trupele internationale vor parasi Afganistanul.