Sari direct la conținut

​VIDEO / FOTOGALERIE Cum se transforma centrul Bucurestiului. Vezi cum arata dupa restaurare cinci dintre cele mai impozante cladiri din Micul Paris

Centrul Capitalei isi schimba incet – incet fata. In ultimii doi ani, cinci dintre cele mai impozante cladiri din aceasta zona au fost restaurate si redate orasului dupa ce au stat inchise sau in paragina timp de mai multi ani. Procesul de restaurare sau modernizare a fost unul complicat si a necesitat investitii de zeci de milioane de euro. Vezi in articol despre ce cladiri este vorba, cat a costat restaurarea si cine s-a incumetat sa investeasca, mai ales in perioada de criza, in astfel de proiecte.

  • Vezi mai jos un video, o fotogalerie si o harta interactiva cu cladirile emblematice reabilitate din centrul Bucurestiului
  • VIDEO

Spitalul Coltea

Locatie:bd. IC Bratianu – Piata Universitatii;

Suprafata: 14.500 mp;

Data inceperii lucrarilor: 2000;

Data finalizarii lucrarilor: 2011;

Investitor: Ministerul Sanatatii si Primaria Capitalei

Proiectant: Proiect Bucuresti;

Costul restaurarii/modernizarii: 64 milioane dolari;

Functiunea actuala: spital;

Lucrarile de restaurare/moderizare au inceput in anul 2000 dupa ce, in 1999 Guvernul a luat un credit extern de 64 milioane de dolari pentru acest proiect. Initial, spitalul se afla in administratea Ministerului Sanatatii, iar in 2008 a trecut la Primaria Capitalei. Lucrarile de restaurare au fost finalizate in 2011.

Spitalul Coltea a fost construit in 1704, fiind primul spital din Bucuresti. La vremea respectiva, organizarea si functionarea spitalului s-a facut dupa modelul Ospedale di S. Lazzaro e Mendicanti din Venetia.

Grand Hotel du Bulevard

Locatie: bd. Elisabeta colt cu Calea Victoriei;

Suprafata: 7.000 mp;

Data inceperii lucrarilor: 2005;

Data finalizarii lucrarilor: teremenul intial a fost 2008. In prezent acesta a fost devansat pentru 2013;

Investitor: Niro Grup;

Proiectant: Atelier Nou Arhitectura 22;

Costul restaurarii/modernizarii: circa 10 milioane de euro – cifra anuntata initial;

Functiunea actuala: birouri;

Cladirea Grand Hotel du Bulevard din Bucuresti a fost cumparata in anul 2004 de Niro Grup. In anul 2005 incep lucrarile de restaurare, iar investitorii anuntau ca vor fi gata in 2008, dupa o investitie de circa 10 milioane de euro. La momentul respectiv se credea ca imobilul isi va pastra functiunea de hotel. In 2011, dezvoltatorii au obtinut aprobarile pentru transformarea hotelului in cladire de birouri. Desi suntem la sfarsitul anului 2012, lucrarile de restaurare inca nu s-au finalizat.

Grand Hotel du Bulevard a fost construit in anul 1873 dupa planurile arhitectului Alexandru Orascu. La vremea respectiva purta numele de Hotel Herdan. In 1877 isi schimba denumirea, devenind Grand Hotel du Bulevard. „A fost cel mai modern hotel a acelor timpuri, fiind dotat cu apa curenta in fiecare apartament. Prezent in scrierile vremii (I.L.Caragiale, Constantin Bacalbasa), hotelul a fost, de-a lungul timpului, gazda unor mari personalitati, iar destinatia lui a fost schimbata in cateva randuri”, se arata pe site-ul dezvoltatorului.

  • FOTOGALERIE

Hotel Cismigiu

Locatie: str. Brezoianu colt cu bd. Elisabeta;

Suprafata: 9000 mp;

Data inceperii lucrarilor: 2006;

Data finalizarii lucrarilor: decembrie 2012;

Investitor: Hercesa;

Proiectant: Emil Barbu Popescu si echipa sa de arhitecti;

Costul restaurarii/modernizarii: 15 milioane euro;

Functiunea actuala: hotel, berarie, restaurant, librarie si sediul Institutul Cervantes;

Celebrul hotel Cismigiu, unul dintre cele mai grandioase simboluri ale micului Paris, s-a redeschis miercuri, dupa o investitie de circa 15 milioane de euro. Cladirea a fost inchisa in 1995 din cauza starii avansate de degradare si a stat in paragina aproape 10 ani, pana in 2004, cand a fost cumparata de compania spanilola Hercesa si au inceput lucrarile de reabilitare. Din cladirea veche, s-au pastrat doar fatadele dinspre bulevardul Regina Elisabeta si str. Brezoianu, restul fiind reconstruit. Cladirea si-a pastrat functiunea care a consacrat-o – cea de hotel, oaspetii avand la dispozitie 60 de apartamente de patru stele. La parterul imobilului se afla o librarie si Institutul Cervantes. Investitorii promit ca la inceputul anului viitor se va deschide la parter beraria Gambrinus, iar la ultimul etaj un restaurant.

Cladirea Hotelului Cismigiu este construita in 1912, dupa planurile arhitectului Arghir Culina pentru inginerul Nicolae Pissiota. La vremea respectiva, hotelul purta numele de Palace Hotel. In 1941, se deschide la parterul Hotelului Palace celebra berarie Gambrinus. In 1948, cladirea hotelului este nationalizata si i se schimba denumirea din „Palace” in „6 Martie”. In 1965 primeste numele de „Hotel Cismigiu”, iar in 1990 devine Caminul Studentilor de la Academia de Teatru de Film. In 1995 cladirea este inchisa din cauza conditiilor mizere.

Hotel Continental

Locatie: Calea Victoriei colt cu str. Ion Campineanu;

Suprafata: 6240 mp;

Data inceperii lucrarilor: 2006;

Data finalizarii lucrarilor: ianuarie 2010;

Investitor: Continental Hotels;

Proiectant: MZ PROIECT;

Costul restaurarii/modernizarii: 8,5 milioane euro;

Functiunea actuala: hotel, restaurant;

Grand Hotel Central a fost redeschis in ianuarie 2010, dupa o investitie de 8,5 milioane de euro realizata de lantul hotelier Continental Hotels. „In 2005 a fost inchis pentru restaurare, modernizare si reclasificare, trecand de la 4 la 5 stele. Functionalitatea incaperilor a fost modificata pe alocuri ca urmare a acestei ultime restaurari. Pe locul fostei receptii a hotelului, la parter, a fost amenajat un bar englezesc – Victoria Club, iar „Sala rustica”, aflata odinioara la subsolul cladirii, a fost inlocuita cu un spatiu de fitness si SPA”, a declarat Radu Enache, presedintele si directorul general al lantului hotelier, Continental Hotels. Potrivit acestuia, mobila si toate obiectele care se regasesc in incaperile hotelului au fost alese de la foste resedinte nobiliare si targuri de antichitati din Italia, respectiv casa de licitatii Dorotheum din Viena.

Hotelul a fost ridicat in 1886, dupa planurile arhitectului german Emil Ritten Forster si purta numele de „Otelul”. Abia jumatate de secol mai tarziu primeste numele de Grand Hotel Continental.

„Pe la 1912, hotelul numara 63 de camere, o sala de mese, bucatarie, sapte pivnite, pravalii si alte odai. Cladirea si-a pastrat destinatia de hotel atat in perioada regimului comunist, cat si dupa 1990, purtand denumirea de Continental Bucuresti. Dintre proprietarii care au marcat de-a lungul timpului istoria acestui imobil, ii amintim pe cei mai cunoscuti, bancherul evreu Menachem Elias, urmat de fiul sau Jacques Elias. Testamentul celui din urma hotara ca averea, inclusiv Grand Hotel Continental, nu va ramane in proprietatea urmasilor sai. Astfel a luat fiinta Fundatia Familiei „Menachem H. Elias”, care este astazi proprietara acestui monument”, scrie site-ul casecarenumaiplang.ro.

Magheru ONE

Locatie: Bd. Magheru colt cu CA Rosetti;

Suprafata: circa 4000 mp;

Data inceperii lucrarilor: 2010;

Data finalizarii lucrarilor: octombrie 2012;

Investitor: S+B Gruppe AG;

Proiectant: Luminita Machedon;

Costul restaurarii/modernizarii: cca. 20 milioane de euro;

Functiunea actuala: birouri si spatii comerciale;

Cladirea a fost redeschisa la sfarsitul lunii octombrie, la doi ani dupa inceperea lucrarilor de renovare. Proprietarul, societatea austriaca S+B Gruppe AG, a investit aici circa 20 de milioane de euro. „Toate instalatiile cladirii au fost inlocuite cu tehnologii de ultima ora pentru a economisi energie si a reduce cheltuielile de intretinere. Finisajele din zona principala de receptie si spatiile comune contin elemente de marmura, stucaturi venetiene, lemn, piele si crom. Magheru One ofera pe trei etaje – la subsol, parter si etajul 1 – un spatiu de cca. 1.200 mp destinat cumparaturilor si petrecerii timpului liber. Restul este destinat birourilor. Prin peretele de sticla de la etajul 7 cu o suprafata de 374 mp se deschide o priveliste superba asupra intregului bulevard”, sustine dezvoltatorul cladirii.

Cladirea denumita astazi Magheru One a fost construita in perioada interbelica, in anul 1936, de catre Constantin Angelescu, fost ministru secretar de stat si presedinte al Ateneului Roman.

  • Da click pe harta pe iconite pentru a afla mai multe detalii

Vezi Harta Mare in ArcGIS.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro