Sari direct la conținut

VIDEO G20 se reuneste la Moscova pentru a evita un razboi al valutelor

HotNews.ro

Tarile bogate si emergente din G20 se reunesc vineri si sambata la Moscova pentru a analiza slabiciunea relansarii economiei mondiale si in incercarea de a evita amenintarea unui „razboi al valutelor”, al carei spectru a fost recent ridicat de Japonia, scrie AFP.

Ministrii de Finante si bancherii centrali din grupul marilor puteri vor fi primiti la ora locala 16,00 (12,00 GMT) la Kremlin de presedintele Vladimir Putine, in conditiile in care Rusia detine in acest an presedintia G20.

Pentru prima oara de mult timp, temerile legate de o dezintegrare devastatoare a zonei euro nu se mai afla in centrul dezbaterilor. „Ne asteptam la o dezbatere legata de situatia economica mai ampla decat in trecut, cand zona euro si liderii sai se aflau in centrul discutiilor”, afirma, in aceasta saptamana, un oficial european.

Din pacate, insa, statisticile publicate inainte de reuniune au facut ca Europa sa revina in centrul atentiei: recesiunea este mai grava decat se aprecia anul trecut in zona euro iar cresterea ar putea fi nula in 2013.

Or, aceasta este principala frana pentru relansarea mondiala.

Rusia a facut din cautarea unor noi surse de crestere o prioritatea a presedintiei sale in G20, care va culmina cu un summit, la inceputul lui septembrie, la Sankt Petersburg.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/fa86b2ea40c10d329dd9ed4837d8b6a6/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

In momentul in care excesele de austeritate bugetara incep sa fie aratate cu degetul pentru efectul lor nefast asupra activitatii, marii creditori ar urma sa discute la Moscova despre „ritmul potrivit pentru asanarea finantelor publice”, care sa fie „adaptat la conjunctura”, explica un alt oficial european.

De obicei rigida in acest domeniu, Comisia Europeana tocmai a acceptat sa ia in calcul intarzieri in atingerea tintei de reducere a deficitelor, dar Germania, adepta a ortodoxiei financiare, ar putea sa se opuna oricarei relaxari a austeritatii.

O serie de tari europene, cu Franta in frunte, sunt acum ingrijorate de aprecierea euro, care le penalizeaza exporturile. In sens mai larg, zona euro denunta politicile monetare din Statele Unite si Japonia, care au pornit tiparnita de bani pentru a-si sustine economiile, avand ca efect deprecierea valutelor nationale.

„Nu vom fi capabili sa evitam o alta criza ca cea din 2008 daca o proportie tot mai mare de bani este injectata in economie”, avertizase miercuri ministrul german al Finantelor, Wolgang Schauble.

Teama de un „razboi al valutelor” provocata de un lant de devalorizari competitive in tarile care cauta sa revina la crestere au a fost starnita recent de niponi. Banca centrala a Japoniei a cedat la presiunile guvernului pentru a sustine economia creand moneda, o politica curenta in Statele Unite dar interzisa Bancii Centrale Europene (BCE).

„Razboiul valutelor va fi din nou in fruntea agendei la G20, deoarece principalele economii emergente (Brazilia, India, Turcia, Rusia) vor acuza din nou occidentul ca isi devalorizeaza intentionat monedele, ceea ce contribuie la intarirea devizelor economiilor emergente”, estimeaza economistul Jan Randolph, de la IHS Global Insight.

Potrivit ministrul rus al Finantelor, Anton Siluanov, „nu exista nicio indoiala ca aceasta tema va fi invocata” si ca Japonia va trebui sa dea explicatii. „In comunicatul final, ministrii Finantelor se vor pronunta ca ratele de schimb sa fie stabilite de piata”, a anuntat acesta, citat de agentiile de rusesti.

Fondul Monetar International (FMI) a incercat totusi sa dezamorseze controversa, apreciind joi drept „exagerate” temerile legate de acest subiect. Si presedintele BCE, Mario Draghi, citat de agentia financiara Dow Jones Newswires, a denuntat „palavrageala” asupra „raboiului valutelor” care sunt „fie nepotrivite, fie nerelevanta, dar in orice caz neproductive”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro