Sari direct la conținut

​VIDEO INTERVIU Alina Nelega: Ar trebui sa existe o reciprocitate si romanii din Ardeal sa fie putin unguri / Kincses Reka: Acest conflict interetnic exista la nivel psihologic, social sau politic si este foarte important sa il luam in serios

HotNews.ro
Alina Nelega si Kincses Reka la AFF 2015, Foto: Hotnews
Alina Nelega si Kincses Reka la AFF 2015, Foto: Hotnews

Editia de anul acesta a Astra Film Festival a fost deschisa, in premiera, cu o piesa de teatru-documentar (Double Bind) si nu cu un film, asa cum era traditia festivalului. Double Bind este un spectacol de teatru-documentar, rezultatul unui atelier teatral cu actori romani si maghiari in regia Alinei Nelega si a Kincses Reka.

Despre piesa de teatru-documentar Double Bind

Alina Nelega, autor dramatic si om de teatru underground: „Noi ne-am propus sa aflam lucruri unii despre ceilati si cred ca acelasi lucru ii intereseaza si pe spectatori. Cu siguranta ca pe unguri ii intereseaza sa afle lucruri despre romani si invers, pentru ca exista un zid invizibil care ne desparte si care exista si in spectacol, mai mult sau mai putin. Uneori il trecem, alte ori nu il trecem din varii motive. Noi ne-am propus sa iluminam anumite aspecte ale convietuirii noastre, care probabil ca nu este impreuna decat in rare momente.

Kincses Reka, regizor de film: „Este foarte important sa vorbim despre aceasta problema a convieturii dintre romani si maghiari. Romania are multe minoritati, desi se cheama un stat national unitar, dar este neadevarat. Este foarte important ca majoritatea romana sa intre mai mult si in mod pozitiv in discursuri de existenta cu minoritatile. Asta este o problema nerezolvata de secole si pentru o societate moderna democratica in Europa este foarte important sa isi rezolve problemele de convietuire si chestiunile legate de drepturile omului samd.”

Despre relatia interetnica intre romani si maghiari

Kincses Reka: „Eu am facut o piesa de teatru pe care a vazut-o Alina. Ea de mult timp si-a propus sa faca o piesa de teatru despre Targu Mures si despre cum traiesc acolo romani si maghiari, mai mult sau mai putin impreuna. Si dupa ce a vazut spectacolul meu de teatru, ideea si propunerea a venit de la ea, m-a intrebat daca facem impreuna o piesa despre romani si maghiari. Eu cred ca aceasta problema dintre romani si maghiari are radacini istorice andanci si este o chestiuni structurata pe mai multe niveluri. Iar politica foloseste aceasta problema nerezolvata pentru ca are nevoie de propaganda. Iar eu cred ca acest conflict interetnic exista si la nivel psihologic, social sau politic si este foarte important sa il luam in serios, sa vorbim si sa comunicam. Noi am incercat sa facem asta prin personaje, dar este important sa se intample lucrul acesta si la nivel de stat.”

Alina Nelega: „Cred ca in Ardeal ungurii si romanii nu au fost niciodata egali. Cred ca nu putem sa vorbim despre multiculturalitate, ci despre interculturalitate. Acolo trebuie sa tindem. Un copil roman care studiaza la liceu nu este egal cu un copil maghiar care studiaza la liceu. Pur si simplu nu dau bacalaureatul la acelasi numar de materii si este si inferioritate in acelasi timp pentru ca nu cunoaste cultura celui de langa el. Si asa cum spune Reka in monologul acela din libraria maghiara (din piesa Double Bind – n.red.), poate ca invatand limba celuilalt, primesti putin din sufletul lui. Sigur ca asta implica si faptul ca ungurii din Ardeal sunt putin romani si asta cred ca este foarte adevarat. Dar atunci ar trebui sa existe o reciprocitate si romanii din Ardeal sa fie putin unguri pentru ca in felul acesta devenim putin egali si putem comunica.”

Despre Asta Film Festival

Kincses Reka: „Pentru mine Astra este o institutie extraordinar de importanta fiindca si-a propus sa promoveze acest gen de film care devine tot mai popular. Acum in secolul digital este foarte simplu, din punct de vedere tehnic cat si financiar, sa faci un film documentar. Astfel exista tot mai multe filme documentare foarte valoroase, iar stilul filmelor de fictiune se paropie foarte tare de stilul filmelor documentare. Festivalul Astra este in Romania festivalul cel mai important din zona de documentar, dar si din Europa de est. Aici se face o munca foarte, foarte importanta pentru cultura romana, iar prin oaspetii adusi din mai multe tari, Astra a ajuns sa fie cunoscut in toata lumea.

Alina Nelega: „Din punctul meu de vedere, nu exista nicio diferenta intre filmul documentar si cel artistic. Punctul meu de vedere fiind acel al spectatorului. Adica ceea ce ma atinge, ceea ce imi vorbeste, ceea ce exprima ceva ce ajunge la mine… De unde stii unde incepe arta si unde se termina? Cine poate sa spuna, mai ales astazi? De ce aceasta diferenta intre documentar si artistic? Pentru ca dupa parerea mea, filmul documentar este film de arta, film artistic. Si poate ca, foarte multi cinefili de generatia parintilor mei, de exemplu, care se plang de disparitia filmului de arta, s-ar putea indrepta catre filmul documentar, pentru ca el ar putea sa fie noul film de arta”.

Interviul integral

Operator/ editor: Balázs Nitsch-Petioky / Video realizat cu echipament Nikon

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro