Sari direct la conținut

VIDEO Kievul va solicita convocarea Consiliului NATO-Ucraina. Zelenski: „Sunt vieţile umane diferite?” / El îi mulţumeşte lui Olaf Scholz pentru eforturile diplomatice din China

HotNews.ro
Volodimir Zelenski, Foto: Ukrainian Presidential Press Office / AP - The Associated Press / Profimedia
Volodimir Zelenski, Foto: Ukrainian Presidential Press Office / AP - The Associated Press / Profimedia

Ucraina va solicita o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina pentru a discuta despre protecţia cerului, furnizarea de sisteme de apărare aeriană şi rachete, a anunţat marţi seară preşedintele Volodimir Zelenski, manifestându-şi din nou nemulţumirea că Ucraina nu a beneficiat de acelaşi sprijin ca Israelul în cazul atacului iranian de peste weekend, scrie News.ro. Pe de altă parte, liderul de la Kiev i-a mulţumit cancelarului german Olaf Scholz, care a fost în vizită în China, pentru eforturile diplomatice depuse, subliniind că Beijingul poate contribui la o „pace justă” pentru Ucraina.

„Lucrăm în fiecare zi, fără nicio pauză, pentru oportunităţi mai mari în relaţiile cu partenerii. Lucrăm pentru a obţine mai mult ajutor real. Lucrăm pentru a obţine o adevărată egalitate în apărarea împotriva terorii, atunci când aceleaşi reguli, cu adevărat egale, se aplică pentru noi aici, în Ucraina, în Europa şi în alte părţi ale lumii, atunci când ne confruntăm cu aceleaşi manifestări de teroare, cu aceleaşi atacuri cu rachete şi drone. Am auzit multe în ultimele două zile. Conflicte diferite – aici în Europa şi în Orientul Mijlociu – niveluri diferite de ameninţare, spaţii aeriene diferite. Deşi, „piesele de şah” şi balistica sunt aceleaşi… Ameninţări diferite de escaladare. Dar sunt vieţile umane diferite, au oamenii o demnitate diferită? Nu. Noi preţuim fiecare viaţă în mod egal. Trebuie să o preţuim. Trebuie să le protejăm de teroare la acelaşi nivel”, a spus Zelenski în discursul său video de marţi seară.

El a anunţat în context că Ucraina va solicita o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina pentru a discuta despre protecţia antiaeriană, furnizarea de sisteme de apărare aeriană şi rachete.

Preşedintele a spus că Oleksandr Sîrski, comandantul armatei, şi ministrul apărării Rustem Umerov i-au prezentat marţi situaţia de pe front. „Sarcina este evidentă – să restrângem cât mai mult posibil atacurile ruseşti şi să respingem orice atac al ocupantului”, a spus Zelenski.

Kievul a rămas fără nicio rachetă antiaeriană în timpul atacului de săptămâna trecută

Între-un interviu pentru postul de radio american PBS, Zelenski declarase luni că din cauza lipsei de apărare aeriană, Ucraina a fost neputincioasă în a contracara atacul aerian rusesc de săptămâna trecută, care a distrus cea mai mare centrală electrică din regiunea Kiev. Rusia a tras 11 rachete spre centrala electrică Trîpilska, a declarat Zelenski. Apărarea aeriană ucraineană a doborât primele şapte rachete, dar următoarele patru au distrus complet centrala. „De ce? Pentru că nu am avut nicio rachetă. Am rămas fără nicio rachetă”, a susţinut Zelenski.

În ultima vreme, Zelenski şi-a avertizat insistent aliaţii că apărarea aeriană a Ucrainei se subţiază periculos, în condiţiile în care Rusia şi-a reluat recent asaltul asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. Însă un pachet de ajutor militar din partea Statelor Unite, de care are nevoie disperată, este blocat de luni de zile de republicanii din Congres.

Pe de altă parte, Zelenksi a arătat că atacul zădărnicit al Iranului asupra Israelului a demonstrat că ţările occidentale sunt capabile să protejeze cerul aliaţilor lor. Iranul a lansat peste 300 de proiectile asupra Israelului într-un atac fără precedent, în weekend, dar atacul a fost împiedicat cu ajutorul apărării aeriene americane, britanice, franceze şi iordaniene. „Israelul, de unul singur, nu ar fi capabil să se protejeze împotriva unui atac atât de intens şi puternic. Iar aici, cu siguranţă, au folosit apărarea aeriană şi aviaţia, multe lucruri care, sincer vorbind, lipsesc Ucrainei”, a spus Zelenski la PBS întrebându-se de ce Israelul s-a bucurat de un sprijin atât de cuprinzător din partea membrilor NATO, în ciuda faptului că, la fel ca Ucraina, nu este membru al alianţei.

Zelenski şi-a repetat avertismentele că Ucraina riscă să piardă războiul dacă SUA nu aprobă ajutorul militar. „Vă pot spune, sincer, că fără acest sprijin, nu vom avea nicio şansă de a câştiga”, a spus el la PBS, citat de CNN.

Ce a discutat Olaf Scholz cu liderul chinez

În discursul de marţi seara către compatrioţi, preşedintele ucrainean a menţionat din nou eforturile diplomatice care sunt depuse pentru ca primul Summit global pentru pace – pe care Ucraina vrea să-l organizeze în iunie, în Elveţia – să fie eficient. Iar în acest context l-a menţionat pe cancelarul Olaf Scholz căruia i-a mulţumit călduros.

„Suntem recunoscători tuturor liderilor şi statelor care şi-au exprimat disponibilitatea de a participa la summitul din Elveţia. Aş dori să îi mulţumesc în special lui Olaf, cancelarul german, pentru eforturile sale, pentru leadership-ul său şi pentru comunicarea internaţională adecvată – pentru semnalele pe care le-am auzit de la Beijing”, a spus Zelenski.

Cancelarul german a fost în vizită în China şi s-a întâlnit inclusiv cu liderul Xi Jinping. China, spre deosebire de Rusia, a fost invitată la summitul pentru pace din Elveţia.

„China poate contribui cu adevărat la restabilirea unei păci juste pentru Ucraina şi a stabilităţii în relaţiile internaţionale. Summitul din Elveţia ne oferă tuturor o şansă reală de a face ca Carta ONU, obiectivele şi principiile sale să funcţioneze cu adevărat”, a punctat Zelenski.

Moscova a declarat în repetate rânduri că un summit pentru pace la care Rusia nu ar fi invitată nu are nicio şansă de reuşită.

Potrivit Reuters, cancelarul Scholz a vorbit marţi mai mult de trei ore cu preşedintele chinez Xi Jinping şi a declarat că i-a cerut acestuia „să exercite presiuni asupra Rusiei pentru ca Putin să renunţe în sfârşit la campania sa bolnavă, să-şi retragă trupele şi să pună capăt acestui război teribil”. Sunt condiţiile pe care Ucraina le pune pentru a face pace.

Însă Xi a părut să respingă întâlnirea din Elveţia, spunând că eforturile pentru o rezolvare paşnică ar trebui să fie recunoscute de ambele părţi şi să includă participarea egală a tuturor părţilor, menţionează Reuters.

Cu toate acestea, reprezentanţii chinezi au participat la cel puţin una dintre reuniunile pregătitoare pentru reuniunea din Elveţia. Un emisar chinez de rang înalt, Li Hui, reprezentant special pentru afaceri eurasiatice, s-a întâlnit cu înalţi oficiali atât la Moscova, cât şi la Kiev. Însă, în timp ce se afla la Moscova, el a declarat că este imposibil să se discute despre o soluţie pentru Ucraina fără participarea Moscovei.

____

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro