Sari direct la conținut

​VIDEO Linux implineste 20 de ani. Povestea pinguinului care tine in spate Google, Facebook si Amazon

HotNews.ro
Pinguinul Tux, Foto: Linux.org
Pinguinul Tux, Foto: Linux.org

In urma cu 20 de ani, un student finlandez pe nume Linus Torvalds incepea un proiect care avea sa schimbe radical lumea tehnologiei. Initial, Linux nu era decat un proiect experimental pentru lucrarea de diploma a lui Torvalds. In prezent, sisteme de operare bazate pe Linux sunt folosite pe aparate extrem de variate, de la telefoane inteligente, la supercomputere si servere interent.

Linux este bazat pe unul dintre cele mai vechi si robuste sisteme de operare create vreodata, UNIX. Dezvoltat in laboratoarele Bell incepand cu 1969, UNIX a oferit de-a lungul timpului avantajul compatibilitatii si scalabilitatii, putand fi rulat inca de la inceput pe o multime de computere, cu puteri de procesare dintre cele mai variate. Din 1970, de la lansarea comerciala, si pana in anii ’90, UNIX a fost cele mai folosit sistem de operare din insitutiile academice, stiintifice si comerciale.

In 1983, Richard Stallman, un programator american, a lansat proiectul GNU, care avea ca scop crearea unui sistem de operare similiar cu UNIX, doar ca gratuit. Primele rezultate concrete au aparut 4 ani mai tarziu, in 1987, cand un profesor al Vrije Universiteit din Amsterdam a lansat sistemul de operare MINIX. Inspirat de acest sistem de operare, Linus Torvalds a pus bazele Linux. Fara sa foloseasca nici o linie de cod din MINIX, Torvalds a programat, dupa cum declara intr-un mesaj la acea vreme, “un sistem de operare gratuit (doar ca hobby, nimic mare sau profesional ca GNU) pentru clone de 386”.

La un an dupa lansare, Linus Torvalds a licentiat tot codul sursa al sistemului sub licenta GPL, care permitea oricarui programator sa il modifice dupa nevoile si preferintele sale. Aceasta decizie urma sa defineasca platforma ca o arhitectura deschisa, unul dintre punctele forte importante care si-au pastrat relevanta pana in ziua de azi. In 1993, Slackware a devenit prima distributie majora sistemului de operare gratuit.

Un an mai tarziu, in 1994, Linux era mentionat intr-un buletin informativ publicat de fundatia GNU ca “o clona gratuita de UNIX”. Celebra mascota a sistemului de operare, pinguinul Tux, a fost adoptata in anul 1996, dupa ce Torvalds a fost muscat de un pinguin in timpul unei vizite la o gradina zoologica.

Suportul la scara larga pentru platforma incepea in anul 1996, cand mai multe companii mari anuntau ca vor sprijini sistemul de operare. Trei ani mai tarziu, compania Red Hat, unul dintre cei mai importanti dezvoltatori de sisteme de operare Linux, era listata la bursa la New York. Dupa o zi de tranzactionare, Red Hat intra in Top 10 cele mai importante cresteri din istoria Wall Street, confirmand potentialul comercial al Linux.

In 2003, IBM isi manifesta sprijinul pentru Linux printr-un spot publicitar de 90 de secunde difuzat in timpul Super Bowl: sistemul de operare este prezentat ca un copil cu abilitati intelectuale exceptionale, care reprezinta viitorul omenirii. Doi ani mai tarziu, in 2005, Linus Torvalds si pinguinul Tux apareau pe coperta BusinessWeek, care dedica un numar succesului platformei in domeniul afacerilor.

Avand drept competitori Microsoft Windows si, intr-o mai mica masura, Mac OS, Linux nu a reusit sa obtina o cota de piata semnificativa in randul utilizatorilor obisnuiti. In ciuda robustetii platformei, complexitatea a reprezentat un impediment major in adoptarea la scara larga pe PC-uri. In ultimii zece ani, sistemele de operare bazate pe Linux au facut pasi mari in directia simplificarii si a optimizarii pentru utilizarea de catre utilizatori mai putin tehnici, dar rezultatele inca nu sunt semnificative. Google, prin sistemul de operare Chrome OS, bazat pe Linux, ar putea pe termen mediu sa creasca semnificativ cota de piata a platformei in randul utilizatorilor obisnuiti.

Totusi, chiar daca pe PC-uri Linux inca este o raritate, platforma a ajuns in doar doi ani sa domine lumea telefoanelor inteligente. Lansat in 2008 de catre Google, sistemul de operare Android, bazat pe Linux, a depasit toate platformele concurente, atingand cea mai mare cota de piata la nivel mondial.

In ceea ce priveste supercomputerele folosite pentru cercetare, Linux are la ora actuala peste 90% din piata. In 1999, platforma practic nu exista in acest segment. Si piata serverelor web este dominata de sisteme de operare bazate pe Linux: giganti precum Facebook, Google si Amazon folosesc variante personalizate ale sistemului de operare.

Daca tendintele actuale se mentin, platformele bazate pe Linux vor continua sa domine segmentul telefoanelor inteligente, iar odata cu lansarea Chrome OS si adoptarea la scara mai mare a unor distributii “prietenoase”, cum ar fi Ubuntu, cota de piata a sistemului de operare va continua sa creasca. Totusi, platforma are sanse destul de mici sa devina un rival important pentru Microsoft Windows pe termen scurt si mediu.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro