Sari direct la conținut

VIDEO Macheta unui turn de 29 etaje, rezistenta la un cutremur de peste 7 grade, testata la Cluj

HotNews.ro

O echipa de studenti de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN) a testat, miercuri, macheta din lemn a unui turn de 1,52 de metri din lemn de balsa, cu 29 de etaje, capabila sa reziste la un cutremur simulat mai mare decat cel inregistrat in Vrancea in 1977, scrie Mediafax.

Macheta urmeaza sa fie prezentata la un concurs care se va desfasura, in aprilie, in San Francisco (SUA).

Echipa formata din 12 studenti de la facultatile de Constructii si Arhitectura a UTCN a realizat prima testare pe o platforma seismica a unei structuri din lemn de balsa, o machetei unui turn cu 29 de etaje cu o inaltime de 1,52 metri.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = „//connect.facebook.net/en_GB/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Our GM3 test. The structure stood up!!!That’s a great relief for all the team members.Testul GM3 asupra structurii noastre a fost un succes. Răsuflam ușurați după 3 sesiuni de teste in care puține echipe au reușit sa încheie cu succes.Update: 6% eroare in predictiile acceleratiilor, rezultat care ne entuziasmeaza si mai mult.Facultatea de Construcţii din Cluj Napoca Primaria Zalau CEMACON Teraplast Grup EBS Romania PITECH+PLUS Prefcon Grup SC Constructii SA – SC Sinecon SAi Michelin Zalau Hilti tools Cabana Kaiser Allee MW Trade SRL Expertarom

Posted by UTCN SDC on Thursday, 2 April 2015

Horia Marian, capitanul echipei de studenti, a declarat, presei, ca la constructia structurii s-a lucrat circa o luna si jumatate, dupa ce inainte a avut loc si o proiectare foarte atenta.

„Constructia machetei din lemn de balsa, care este foarte usor, a durat circa o luna si jumatate, iar inainte a presupus o proiectare foarte atenta, astfel incat sa dispunem elementele cat mai bine pentru a obtine cel mai performant comportament la cutremurele simulate. Structura are o inaltime de 1,52 metri si 29 de etaje, iar regulamentul din acest an prevede un etaj dublu la mijlocul machetei, la etajul 15. Scenariul presupune ca acel spatiu ar fi un restaurant de unde se poate vedea golful San Francisco”, a spus Marian.

Structura a fost supusa unei simulari a cutremurului El Centro, care a avut loc in 1940 in sudul Californiei si a avut o magnitudine de 6,9 pe scara Mercalli, si a rezistat, Apoi, a fost supusa la simularea unui cutremur de opt ori mai mare ca si acceleratie decat cel inregistrat in Vrancea in anul 1977 (7,2 grade pe scara Richter – n.r.), prabusindu-se abia la a treia replica a cutremurului.

Ovidiu Prodan, sef lucrari la UTCN, coordonatorul echipei, a declarat ca, prin participarea la acest concurs, studentii pun in practica tot ceea ce invata in primii ani de facultate.

„Ajung sa simta cu mainile lor ce inseamna construirea unei structuri din mii de piese si sa o testeze. Suntem foarte multumiti de testarea de astazi (miercuri – n.red.), am vazut care sunt problemele, unde avem loc sa imbunatatim si sa facem lucrurile mai bune pentru structura finala cu care vom merge in SUA. Vom mai realiza inca doua simulari de cutremure, iar ultima structura o vom ducem la concurs”, a afirmat Prodan.

La randul sau, asistentul universitar Bianca Parv a sustinut ca sistemul structural conceput de studentii UTCN este unul care poate fi adaptat la cladirile inalte, cu elemente precum stalpi si contravantuiri.

„Studentii vad in urma simularilor unde se rupe structura si, in caz de cutremur, unde am avea nevoie de mai multe elemente si sa imbunatatim structura”, a spus Parv.

Concursul la care vor participa studentii de la UTCN va avea loc in perioada 5 – 8 aprilie in San Francisco (SUA), la evenimentul organizat de Institutul de Cercetari in Ingineria Cutremurelor urmand sa participe 38 de universitati din intreaga lume. Echipele UTCN participa din anul 2011 la concursul din SUA si au obtinut, in anii 2014 si 2015, locul intai.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro