Sari direct la conținut

VIDEO Mediul privat care autoritati: "Este incredibil ca numai doi oameni se ocupa de contracte pe miliarde de euro". Autoritatile: "Dv. cunoasteti acordul cu FMI?"

HotNews.ro

Doua autoritati de management care gestioneaza programe europene de miliarde de euro si mii de proiecte ale intreprinzatorilor au declarat, in cadrul seminarului live organizat de HotNews.ro ca in departamentele care se ocupa de contracte lucreaza 2-3 persoane. Intrebati de ce nu se iau masuri in acest sens, oficialii au raspuns: „Am prezentat aceasta problema la Guvern, prim-ministrul o cunoaste. Raspunsul pe care il primim este ca acordul cu FMI nu permite angajari in sectorul public”. Vezi in articol schimbul de replici dintre mediul privat si oficialii prezenti la dezbatere.

Pentru ca beneficiarii se plang constant de intarzieri in evaluarea, contractarea proiectelor si in rambursarea cheltuielilor, directorii Autoritatilor de Management pentru Programele cu fonduri structurale au fost intrebati, in cadrul seminarului live organizat de HotNews.ro, care sunt exact motivele acestor probleme. Concluziile sunt clare: supraincarcarea personalului, mai exact cateva mii de proiecte sunt gestionate de o mana de oameni, asa arata un „bilant” la cel putin doua institutii: AM Programul Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) si AM Programul Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU).

Sefii institutiilor vizate se plang ca au anuntat acest lucru la Guvern, insa cadrul legal actual nu mai permite angajari de personal bugetar si, mai mult, daca pleaca angajati din minister, nu pot fi inlocuiti decat in proportie de 1 nou angajat la 7 persoane care pleaca. Toate acestea sunt prevazute in Acordul cu FMI.

Primul caz de lipsa acuta de personal: Ministerul Muncii. „Dintre toate autoritatile de management, a noastra este poate cea mai afectata de lipsa personalului”, a spus Cosmin Meleca, reprezentantul institutiei. Tot el a adaugat: „Am externalizat evaluarea dar lipsa de personal tot a dus la anumite intarzieri. Dar din punctul meu de vedere sunt putin exagerate de catre beneficiari fiindca macar nu pierd bani daca au contractul semnat…” (Vezi declaratiile integrale ale lui Cosmin Meleca)

Al doilea caz de supraincarcare a personalului: Ministerul Economiei (AM POS CCE). Cativa angajati versus 5.000 de proiecte. Catalina Melita, Directorul acestei autoritati, a declarat:

  • „Este un dezechilibru intre volumul mare de proiecte peste 5.000 si numarul de oameni cu care trebuie sa ne descurcam, intre 4 si 9 oameni in fiecare compartiment de evaluare.
  • Dupa ce se termina evaluarea 2-3 oameni care fac contractare. Si la cererile de rambursare se intampla acelasi lucru, insa aici nici beneficiarii nu s-au adaptat foarte bine rigorilor cererilor de rambursare, se solicita clarificari si de aceea si perioada se prelungeste.
  • Daca la acest lucru adaugam si problemele noastre de lipsa de personal si o anumita lentoare a procesului in care intra organismele intermediare, autoritatile de managemet, autoritatea de certificare, deschiderea de credite  bugetare, relatia cu trezioreria pentru efectuare de plati – daca se produc diverse gatuiri pe acest traseu atunci sigur ca nimeni nu este fericit”.

In urma acestor declaratii, Cirprian Ciucu, reprezentantul Centrului Roman de Politici Europene s-a declarat „socat” de „seninatatea” cu care oficialii anunta aceste cifre. „Mi se pare incredibil sa spuneti ca aveti doi oameni la contractare. Pe umerii dumneavoastra sunt miliarde de euro! Imi puteti spune de ce nu gasiti nicio solutie?”

Raspunsul oficialilor: Conform acordului cu FMI, angajarile in sectorul public sunt blocate. Vezi schimbul de replici integral:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro