VIDEO NATO ar putea adopta o strategie de contracarare a razboiului hibrid si propagandei Rusiei – ministrul Apararii, Mihnea Motoc
NATO ar putea avea o strategie de prevenire si contracarare a razboiului hibrid, a declarat ministrul Apararii Nationale, Mihnea Motoc, intr-un interviu pentru HotNews.ro. El a spus ca se asteapta ca aceasta strategie sa fie aprobata la summitul NATO din luna iulie, din Varsovia.
„Gândirea convenţională este că România este mai puţin afectată si mai puţin permeabilă la acest tip de acţiuni neconvenţionale (razboiul hibrid si propaganda Rusiei – n.red.), ceea ce nu înseamnă că suntem în afara vectorului de acţiune. Încercăm să creştem rezilienţa pe care o avem, prin măsuri pe care le dezvoltăm în plan naţional, dar şi într-o concepţie mai integrată, la nivelul NATO. În economia rezultatelor aşteptate de la Summit-ul de la Varşovia se numără şi o strategie la nivel aliat de prevenire şi contracarare a ameninţărilor hibride”, a spus Motoc.
Intrebat daca Romania a avut contacte formale cu Rusia cind a lansat ideea unei flote aliate NATO în Marea Neagră, Motoc spus: „Nu, desigur, pentru că suntem într-un regim restrictiv în privinţa contactelor politice şi militare la nivelul alianţei în ce priveşte Federaţia Rusă, dar aş dori să subliniez în primul rând faptul că aceste iniţiative nu sunt îndreptate împotriva cuiva, nu vizează pe cineva în mod anume, fie că vorbim de Federaţia Rusă, fie că vorbim de altcineva, este vorba de exersarea unui anumit tip necesar de pregătire într-un context de securitate pe care îl ştim ca fiind dificil, în orice caz – imprevizibil, şi care este dat, de la Newport încoace, de anumite evoluţii, fie că vorbim de anexarea ilegală a Crimeei, fie că vorbim de instabilitatea din estul Ucrainei, ori că ne raportăm la acumulările militare, la un anumit tip de exerciţii, cu o anumită tematică şi anvergură, pe care le vedem desfăşurate în zona Mării Negre, faţă de care, evident, că nici noi, nici alianţa, nu putem rămâne într-o postură de aşteptare”.
Motoc a vorbit si despre ultimele evolutii din Ucraina: „Ce ştim că se întâmplă în jurul situaţiei din estul Ucrainei în ultima vreme este o prezenţă militară considerabilă de partea rusă a graniţei, sunt exerciţii, sunt intenţii de înfiinţare de noi unităţi pe ceea ce Rusia numeşte „direcţia strategică vest” şi aceste lucruri nu sunt cunoscute indirect, sunt declaraţii oficiale ale decidenţilor militari şi politici din Rusia. Observăm că eforturile diplomatice pentru a se ajunge la o situaţie de realizare a acordului de la Minsk continuă şi sperăm că această pistă va fi cea privilegiată şi că vom putea asista la o reglementare a acestei situaţii din vecinătatea noastră”.
VIDEO Mihnea Motoc despres strategia NATO privind Rusia