Sari direct la conținut

VIDEO O clonă chinezească – Cum arată mașinile Moskvich pe care rușii le-au readus la viață

HotNews.ro
Noul Moskvich, Foto: Ramil Sitdikov / Sputnik / Profimedia Images
Noul Moskvich, Foto: Ramil Sitdikov / Sputnik / Profimedia Images

La fosta fabrică Renault de la Moscova, unde până la război erau construite și mașini Duster și Sandero, a început producția noilor vehicule Moskvich, marca fiind readusă la viață cu ajutorul chinezilor. Reuters notează că modelul seamănă foarte mult cu unul denumit Sehol X4, produs de o companie numită JAC.

În primăvară s-a anunțat că marca va fi readusă la viață și mulți au râs atunci, în timp ce alții s-au mirat de idee. Renault a renunțat în luna mai la uzina Avtoframos de la Moscova, după ce presiunea internațională a fost tot mai mare, pe fondul invaziei ruse din Ucraina.

Modelul se numește Moskvich 3, este un crossover, are motor pe benzină, jante din aliaj și display central cu touch-screen. Clar au fost folosite piese din China și chinezii au avut un rol esențial în crearea acestui model.

Primele modele au fost produse, iar livrările ar trebui să înceapă în septembrie, cu un obiectiv de producție de 600 de mașini în acest an. Pentru construcția acestor mașini Moskvich (Moskvitch) compania Kamaz, cunoscută mai ales pentru camioane, lucrează cu parteneri chinezi.

Foto Ramil Sitdikov, Sputnik, Profimedia

Rușii spun că au construit un lanț de producție și că vor să ajungă la 100.000 de mașini/an, dar pare tare greu de crezut că va fi cazul.

Piața rusă va încheia anul cu sub un milion de mașini noi vândute, cea mai mică valoare de când există date statistice.

Istoria mărcii Moskvich a început în 1929 când a fost înființată o uzină auto la Moscova, uzină ce produce din 1930 modele Ford sub licență SUA, cu piese din SUA.

Moskvich avea însă să devină una dintre cele mai iubite mărci din URSS, au existat și mașini sport, vor ajunge la export chiar și în Marea Britanie și în 2016 se estima că mai sunt un milion de mașini ale mărcii pe străzile din Rusia.

Conform celor mai noi date despre parcul auto, în România mai sunt înmatriculate 543 de mașini Moskvich. Modelele mărcii sovietice erau foarte populare la noi în anii ’70 și ’80, fiind considerate ceva mai interesante ca design decât Lada. Mai ales modelul Moskvich-408 a avut mare succes.

Moskvich a produs și câteva mașini sport, dar a fost o super-nișă, de bază fiind modelele de volum care s-au vândut bine în anii ’70 și ’80, un exemplu fiind modelul Moskvitch-2141 Aleko, lansat în 1986. A contat mult și faptul că mașinile mărcii se puteau repara și în „spatele blocului” și foarte mulți ruși aveau cunoștințe de mecanică auto și deci nu trebuia mers des în service.

După 1995 producția scăzuse așa de mult și situația devenise atât de gravă, încât în unele luni muncitorii erau plătiți în piese de schimb, nu în bani.

O ultimă încercare de salvare a fost făcută în 1998 când uzina a lansat un model considerat premium și numit Ivan Kalita, după un faimos duce moscovit din secolul 14. Nu a fost ce trebuia: mașina nu a interesat aproape pe nimeni, mai ales că avea probleme de fiabilitate.

Ultimele mașini au fost construite în 2001, în 2003 a început procedura de faliment și în 2006 a fost încheiată acestă procedură. Uzina a mai produs foarte puține piese de schimb, până în 2010.

O parte din uzina Moskvitch a fost preluată și retehnologizată de Renault care în 1998 a început construcția uzinei Avtoframos, cea care a fost cedată în primăvară municipalității Moscovei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro