Sari direct la conținut

VIDEO Piese auto originale vs piese contrafacute – Riscuri, cifre, tendinte, teste

HotNews.ro

Cam o zecime dintre piesele auto de pe piata sunt contrafacute, majoritatea venind din China, dar si din tari precum Turcia sau Bulgaria, iar aceste piese au stat si la baza unor accidente grave. Piesele contrafacute au o calitate inferioara celor de origine, iar performantele masinii au de suferit. La un test cu placute de frane „pirat” distanta in care masina se opreste poate fi de doua ori mai mare fata de cazul folosirii unor placute originale, arata teste facute de Renault. Pe de alta parte pretul e un atuu al pieselor contrafacute, iar multi le prefera fiindca fac economii.

Grupul Renault a organizat o conferinta pe tema pieselor contrafacute si a riscurilor pe care acestea le prezinta pentru siguranta pe sosele. Datele provin din mai multe surse, atat studii Renault, cat si de la Politie sau Directia de Operatiuni Vamale, concluziile sunt interesante si merita trecute in revista.

Estimarile Groupe Renault arata ca circa o zecime dintre piesele auto Dacia si Renault prezente pe piata sunt contrafacute. Tipul de piese variaza, de la oglinzi si bara fata, pana la placute de frane sau filtre de ulei. In ultimii doi ani au fost confiscate la frontiera circa 30.000 de repere contrafacute, dar numarul real a fost mult mai mare, cifra referindu-se la repere auto confiscate dupa ce titularii drepturilor de autor au depus cerere pentru ca autoritatile sa intervina.

Pe de alta parte, grupul Renault estimeaza ca in Romania pierde anual cam cinci – sase milioane euro din cauza pieselor contrafacute, dar in prezentare grupul a venit si cu exemple de capturi de piese „pirat”: 15.000 de seturi de placute de frana Dacia sau 3.000 de oglinzi de Logan.

Piesele contrafacute au mai intotdeauna calitate inferioara celor de origine, iar in multe cazuri performantele masinii au de suferit cu piesele „pirat” care in general se uzeaza mai repede. Pe de alta parte aceste piese „pirat”, dincolo de faptul ca aduc profituri mari celor care le pun in vanzare, au un mare avantaj: sunt mult mai ieftine, lucru care e extrem de important pentru multi cumparatori.

Grupul Renault a incercat sa convinga oamenii ca diferenta dintre o piesa originala si una pirat tine mult mai mult decat de „simplul” amanunt al pretului, ci are influenta si in planul sigurantei. Spre exemplu, un studiu prezentat de Renault Group arata ca o Dacie cu placute de frana contrafacute opreste in 2,2 secunde si 14,8 metri de la viteza de 40 km/h, in timp ce daca aceeasi masina ar fi avut placute de frana originale ar fi oprit in in 0,9 secunde si 7,1 metri.

Testele au fost facute de un laborator independent din Franta, e foarte adevarat ca timpii in plus la franare pot insemna diferenta dintre un parcurs linistit si un accident, insa mai e un amanunt: placutele de frana pirat costa 100 de lei setul, cele originale, dublu.

Pe de alta parte sunt diferente mari si la componente mai scumpe, unde pretul mai mic e foarte tentant pentru client. Teste facute pe o capota de Laguna arata ca versiunea contrafacuta – din otel – se deformeaza foarte mult in comparatie cu capota originala, din aluminiu. O diferenta intre cele doua capote e legata si de greutate, cea originala avand cam 7 kg, iar cea contrafacuta, peste 16 kg.

Reprezentantii Renault Group spun ca in Romania masinile pe care le comercializeaza au fost implicate in circa 10 accidente cu consecinte grave din cauza unor piese contrafacute. Pe plan mondial estimarile arata ca fiecare constructor pierde anual cam 130 milioane euro din cifra de afaceri ca urmare a pieselor contrafacute, iar pierderile anuale la scara mondiala sunt cam de 12 miliarde euro, conform OECD care mai estimeaza ca 5-10% din piesele auto de pe piata europeana sunt contrafacute.

Desi controalele vamale s-au intensificat, iar campaniile care atrag atentia asupra pericolului folosirii pieselor contrafacute se fac mai puternic auzite, clientul roman e foarte sensibil la factorul pret si in destul de multe cazuri va alege piesa „pirat”, mult mai ieftina. In plus, de multe ori clientul face un calcul si isi spune ca daca, spre exemplu, piesa originala costa de trei ori mai mult, s-ar putea sa nu tina de trei ori mai mult timp, astfel ca va fi aleasa tot piesa „pirat”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro