Sari direct la conținut

VIDEO Portalul eRomania: Ministerul Comunicatiilor si Omnilogic resping ideea ca site-ul nu ar mai functiona daca se fac 100 de cereri simultane asupra unei pagini/Pe ce s-au cheltuit pana acum 47,5 milioane de lei

HotNews.ro
Cum arata sectiunea Companie din portalul eRomania, Foto: Captura Portaleromania.ro
Cum arata sectiunea Companie din portalul eRomania, Foto: Captura Portaleromania.ro

​Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) si Omnilogic resping ideea ca portalul eRomania ar deveni inaccesibil la 100 de cereri simultane asupra unei pagini, avertizand ca testul prezentat de HotNews.ro este neprofesionist si nu tine seama de mai multi factori care pot afecta experienta utilizatorilor. Desi in cele peste 3 luni de cand portalul eRomania este in testare publica au fost inregistrate mai mult de 110,000 atacuri cibernetice, (multe provenind din pacate chiar din Romania), functionalitatea portalului nu a fost afectata in nici un moment, sustine Omnilogic, firma care a implementat acest portal.

Amintim ca in urma unor declaratii ale oficialilor MSI la momentul lansarii in testare publica a acestui portal si anume faptul ca „infrastructura hard si soft a eRomania (n.a un portal implementat de firma Omnilogic pe care autoritatile au cheltuit fonduri publice de circa 12 milioane de euro) poate suporta peste cinci milioane de utilizatori inregistrati si peste 50.000 de utilizatori simultan”, un dezvoltator web ne-a semnalat ca o simpla simulare, folosind un program utilitar din suita Apache, pe care cea mai mare parte a dezvoltatorilor web il folosesc tocmai pentru a testa capacitatea site-urilor lor de a sustine un numar semnificativ de utilizatori, demonstreaza faptul ca portalul devine inaccesibil daca se fac 100 de cereri simultane asupra unei pagini din site.

VIDEO: Iata testul facut miercuri in studioul HotNews.ro de catre dezvoltatorul web:

Din testele noastre (pe care le-am facut miercuri, 12 martie, separat de simularea facuta de dezvoltatorul web) accesand cu 10 utilizatori simultan pagina de start a eRomania, rasunsul portalului variaza intre 5 secunde si 20 de secunde. Daca se acceseaza de 100 de utilizatori simultan, timpul de raspuns creste la valori cuprinse intre 30 si 65 de secunde. Ne-am oprit aici cu testarea, dar este putin probabil ca in aceste conditii portalul sa poata suporta peste 50.000 de utilizatori simultan.

In aceeasi zi, HotNews.ro a adresat intrebari si catre Ministerul Comunicatiilor pentru a primi niste explicatii legate atat de capacitatea portalului cat si de componentele exacte pe care s-au cheltuit milioane de euro bani publici.

Ministerul si Omnilogic au transmis vineri catre HotNews.ro raspunsurile la aceste intrebari, pe care le prezentam integral in cele ce urmeaza:

  • 1. Va rugam sa ne prezentati situatia defalcata pe fiecare componenta a acestui sistem pentru care statul a platit pana acum suma de 37.265.277 lei (TVA inclusa).

Raspuns:

In functie de alocatiile bugetare anuale si de prevederile contractuale s-au efectuat pentru proiectul e-Romania 2 urmatoarele plati:

In anul 2010: 17.352.542 lei, astfel:

a) 5.138.460 lei – reprezentând contravaloare „Produse hardware”

b) 12.214.082 lei – reprezentând contravaloare „Produse software”- partial

în anul 2011: 17.352.542 lei, astfel:

a) 11.947.623 lei- reprezentând contravaloare „Produse software” partial

b) 2.275.745 lei- reprezentând contravaloare „Servicii instalare Produse Hardware şi Software”

c) 3.129.174 lei- reprezentând contravaloare „Analiza sistemului e-Romania2″ partial

În anul 2012: 2.560.193,57 lei, astfel:

a) 284.446,58 lei – reprezentând contravaloare „Analiza sistemului e- Romania2″ – partial

b) 2.275.746,99 lei – reprezentând contravaloare „Predare documentaţie şi instruire”

În anul 2014: 10.140.000 lei, astfel:

a) 10.140.000 lei – reprezentând contravaloare „Realizarea aplicatiei/portalului e-Romania 2” – partial

Valoarea totala a proiectului e-Romania 2 52.057.628,01 lei, din care:

Valoarea achitata pana la 12.03.2014 47.405.277,57 lei

Diferenta de achitat la data de 12.03.2014 : 4.652.350,44 lei, pentru

activitatea „Realizarea aplicatiei/portalului e-Romania 2” – partial, diferenta care se va achita in functie de alocatiile bugetare ale MSI.

  • 2. Cine se va ocupa de actualizarea informatiilor din acest sistem dupa data de 1 aprilie 2014 cand acesta va fi lansat oficial? Ce demersuri exacte ati facut in acest sens?

Raspuns:

Portalul e-Romania se afla incepand cu data de 23 decembrie 2013 in faza de testare publica in mediul online. In acesta perioada sunt asteptate reactiile si observatiile publicului, precum si sugestii de imbunatatire a portalului. Cele considerate oportune din punctul de vedere al interesului public si fezabile vor fi insusite si implementate.

Portalul e-Romania este o structura complexa de portal multifunctional, de mare capacitate (infrastructura HW/SW poate suporta peste 3 mil de utilizatori inregistrati, si peste 50,000 de utilizatori simultani) si care, la o parcurgere mai atenta, include facilitati de constructie si analiza unice in ansamblul portalurilor similare din alte tari. Am mentiona aici printre altele, urmarirea stadiului proiectelor finantate cu fonduri europene (Project Management – care deja a inceput sa fie populat cu proiecte), capabilitati de dezvoltare structuri analitice de BI (Business Inteligence) pentru Administratia Publica Centrala, zona de BPM (Business Process Management) pentru managementul proceselor interne ale Administratiei, fara sa mai vorbim de includerea unor zone pentru forumuri private ale specialistilor din Administratia Publica in care se pot initia si discuta intern diferite probleme specifice ale acestora.

Toate aceste functionalităti sunt oferite în mod gratuit, în premieră în România, tuturor institutiilor publice, care acum au posibilitatea de a-si realiza cu zero costuri un site propriu sau un portal de informatii, să folosească gratuit aplicatii de planificare activităti, monitorizare a implementării proiectelor, evaluare a performantei, gestionare a resurselor, knowledge management, cu posibilitatea generării de analize si rapoarte, si a altor documente suport pentru fluidizarea proceselor de business (grafice Gantt, scorecarduri, analize SWOT, analize comparative, etc).

În plus, pentru functionarii publici înregistrati, vor putea fi configurate grupuri de lucru intra- si inter-institutionale în functie de subiecte si teme, prin intermediul cărora vor fi posibile transmiterea si/sau partajarea de informatii si documente (maxim 5 documente simultan, cu până la 24 M fiecare), comunicare instantanee, realizarea în comun de documente si materiale. Licentele software pentru aceste functionalităti sunt perpetue, iar accesul în platformă este protejat de solutii de securitate .

Pentru operationalizare si pentru a face cunoscute functionalitătile gratuite puse la dispozitia administratiei publice centrale si locale, MSI a demarat in luna februarie 2014, un amplu program de promovare concretizat, în primă fază, prin transmiterea către ministere, prefecturi, consiliile judetene, primăria capitalei si primăriilor de sector, a unor prezentări pe larg a portalului, însotite de tutoriale video. În paralel, s-a solicitat institutiilor mentionate nominalizarea unei persoane autorizate, care să fie ulterior instruită cu privire la utilizarea functionalităților din portal destinate administratiei publice cât si asupra beneficiilor acestora (reducere de costuri, crearea gratuită de pagini de prezentare având toate facilitățile necesare, inclusiv de securitate).

In urma acestui demers, institutiile publice si-au manifestat un viu interes pentru utilizarea functionalitatilor portalului ,nominalizand persoane care vor asigura legatura directa cu echipa de administrare e-Romania.

Procesul de promovare a Portalului e-Romania va continua la nivelul Consiliilor Locale si la nivelul institutiilor de invatamint superior.

La nivelul MSI, a fost utilizata pina in prezent functionalitatea portalului eRomania (constructie pagina portal), functionalitate care a contribuit la realizarea fara costuri a pagini de Web – Solutii pentru mediul de business – in sectiunea Administratie – Portaluri asociate.

Prin intermediul acestei pagini web se doreste promovarea solutiilor disponibile sau a celor care vor deveni disponibile pentru sustinerea mediului de afaceri din Romania. In prezent sunt prezentate functionalitatile urmatoarelor proiecte: One Stop Shop, Punctul unic de contact, Dezvoltarea interoperabilitatii bazelor de date destinate IMM-urilor, Bridge PKI.

Pana in prezent, toate sesizarile si propunerile primite pe adresa eromania@msinf.ro si in cadrului forumului portalului eRomania, au fost transmise de catre minister furnizorului Omnilogic pentru analiza si solutionare.

Opiniile, sesizarile si contributia fiecarui cetatean pe tema portalului sunt binevenite, mai ales daca este vorba de abordari constructive si argumentate. De altfel, urmarim cu atentie in aceasta perioada comentariile publicului internaut, profesionist sau nu, pe tema impresiilor despre portalul eRomania.

In acelasi spirit, pe 23 decembrie 2013 a fost lansată pe forumul portalului, tema de discutie “Care este opinia dumneavoastră cu privire la prezentarea si functionalitătile portalului e-România? Pentru a putea avea o privire de ansamblu asupra tuturor facilitătilor si functionalitătilor portalului e-România vă invităm să parcurgeti descrierea detaliată a acestora ”

Din momentul în care institutiile vor introduce continut prin intermediul utilizatorului acreditat intern să facă acest lucru, sursa informatiilor va fi institutia respectiva, numele acesteia apărând sub fiecare articol introdus.

De asemeni, institutiile vor avea posibilitatea să comunice direct cu cetătenii, îmbunătătind si diversificând continutul, inclusiv prin crearea de pagini proprii.

La nivelul MSI a fost constituit un Grup Tehnic Operativ format din reprezentanti ai furnizorului Omnilogic, MSI, CERT-RO și ICI, coordonat de un Comitet Director, structuri care vor dubla eforturile legate de buna functionare si dezvoltare a portalului, totodată analizând si elaborând recomandări pentru stabilirea directiilor de dezvoltare si evolutie ale portalului, pe baza monitorizării permanente a propunerilor furnizate de utilizatorii portalului, portal aflat în plin proces de perfectionare/testare.

  • 3. Aveti o garantie ca autoritatile publice vor actualiza informatiile din acest portal? Daca nu, nu considerati ca acest proiect este mort din fasa?

Raspuns:

Avand in vedere ca portalul are o adresabilitate catre toate institutiile publice centrale si locale , operatiunea de actualizare a informatiilor din portal este un proces deschis si dinamic la indemana utilizatorilor acestui instrument, prin care se asigură totodată, atât promovarea, cât și transparența către cetățeni, atribute fundamentale într-o societate democratică si performantă.

  • 4. Cine va asigura mentenanta acestui sistem, cat timp se va face si ce costuri vor fi pentru aceste servicii de mentenanta?

Raspuns:

Conform prevederilor contractuale ,,pentru aplicaţia e-România2” termenul de garanţie, mentenanţă, servicii postimplementare este de 36 luni incepând cu data recepţiei finale a aplicaţiei/portalului e-Romania2”, fără a implica costuri suplimentare din partea MSI.

  • 5. Domnul Kalapis a declarat in conferinta de final de mandat a Ministrului Nica urmatoarele:”Infrastructura hard si soft a eRomania poate suporta peste cinci milioane de utilizatori inregistrati si peste 50.000 de utilizatori simultan”.
  • Mentineti aceste cifre sau a fost o greseala de prezentare a dl Kalapis? Cifra de peste 50.000 de utilizatori simultan este uriasa…

Raspuns:

Aceste informații prezentate de către reprezentanții MSI, sunt cuprinse in fişa tehnică de produs a portalulul eRomania, elaborată și livrată odată cu produsul de către furnizorul Omnilogic.

Totodată, conform specificațiilor tehnice ale echipamentelor de securitate, încercările de accesare a portalului prin intermediul softurilor automate de simulare, sunt automat blocate peste o anumită frecventă, fără a afecta în niciun fel utilizarea simultană a portalului, de către utilizatorii logati si care au la bază factorul uman.

De asemenea, arhitectura portalului, este realizată în asa fel încât, aceasta alertează imediat, către administratorii sistemului în regim on-line (e-mail si SMS), orice disfunctionalitate a suportului hard si/sau soft, situatie care nu s-a produs niciodată de la data lansării în mediul real si până în prezent.

De asemenea , implementatorul Omnilogic SRL a transmis urmatorul punct de vedere:

“Omnilogic isi mentine ferm pozitia prin care confirma ca a livrat un produs care respecta in totalitate Caietul de Sarcini, si anume:

Solutia de portal va putea fi accesata din Internet, prin intermediul unui browser web .

Numarul maxim de utilizatori: 10.000.000

Numarul maxim de utilizatori inregistrati: 3.000.000

Numarul maxim de utilizatori concurenti: 50.000

Aceste nivele de performanta sunt confirmate si direct de producatorul echipamentelor hardware si a infrastructurii software (IBM), in scris, conform documentatiei aflate in posesia MSI.

Cu toate acestea, atragem inca o data atentia ca experienta privata propriu-zisa a oricarui utilizator depinde si este conditionata in mod absolut si obiectiv

de o multitudine de alti factori care nu tin de aplicatia propriu-zisa cum ar fi : viteza de banda a utilizatorului respectiv, viteza de banda asigurata portalului in locatia Beneficiarului, nivelul de incarcare/congestie a operatorului de comunicatii, etc.

De altfel, toate aceste lucruri sunt cunoscute in mediul profesional de toti producatorii de aplicatii software de mare volum si incarcare – similare cu portalul eRomania si se pot confirma ca atare. „

Cu privire la articolul:

VIDEO TEST Cum se lauda autoritatile ca portalul eRomania sustine peste 50.000 de utilizatori simultan, cand de fapt site-ul devine inaccesibil la 100 de cereri simultane

Referitor la acest articol, implementatorul proiectului, SC Omnilogic SRL a transmis urmatorul punct de vedere:

“Referitor la articolul mentionat de dumneavoastra, va transmitem opinia specialistilor nostri:

1. Testarea prezentata de site-ul Hotnews.ro nu reprezinta in nici un caz o modalitate profesionala sau consistenta de testare a aplicatiei eRomania,

avand in vedere in primul si in primul rand faptul ca sunt complet ignorate elementele de baza care nu intra sub incidenta performantei operationale a

portalului/aplicatiei eRomania, din care amintim :

– viteza de conectare la Internet a echipamentului persoanei care a initiat conexiunea la Internet.

– latimea de banda disponibila aplicatiei eRomania in locatia in care aceasta este gazduita.

– nivelul de incarcare/congestie a operatorului de comunicatii, la momentul accesarii propriu-zise.

– nivelul de incarcare a filtrelor de securitate (Firewall si WebApplicationFirewall) in situatia in care, la momentul consultarii

portalul era suspus in paralel unui atac informatic.

– in mod obiectiv, in situatiile in care exista un trafic intens pe zona specifica populata cu elemente multimedia online (de ex. poze, streaming media/filme) este foarte posibil sa existe o crestere a timpului de raspuns al portalului. Acest lucru este normal si oricine acceseaza in regim de streaming fisiere multimedia/filme, poate confirma acest lucru.

Ce va putem confirma oficial, este faptul ca, de la lansarea aplicatiei in mediul on-line si pana la aceasta data, nu a existat nici un downtime (întreruperea funcționării), portalul a fost disponibil in totalitate utilizatorilor, cu exceptia pauzelor de mentenanta planificate, in care au fost aduse imbunatatirile obiective depistate in urma perioadei de testare.

In plus, desi in aceste mai bine de 3 luni de la darea in functiune a portalului au fost inregistrate mai mult de 110,000 de atacuri cibernetice,

(multe provenind din pacate chiar din Romania), functionalitatea portalului nu a fost afectata in nici un moment (cel putin pana la momentul actual).

Nota : Sugestia noastra catre colegii de la Hotnews (departamentul de IT) este sa apeleze pentru testari compresensive de securitate si performanta, exclusiv la medii de testare profesionala specializate,si sa priveasca cu mai multa rezerva la abordarile de amatori, chiar daca la prima vedere acestea pot parea spectaculoase.

2. Referitor la continut, va comunicam faptul ca, asa dupa cum a fost solicitat de catre Beneficiar, acesta se afla la categoria din care face parte, prin urmare informatii legate de Biserica Romano-Catolica se pot gasi in zona „Educație și Cultură – Culte – Lăcașe de cult”. Continutul din sectiunea „Companie” se refera la continutul de interes pentru Companii, in functie de cum a fost punctat articolul de catre editor.

In momentul in care vor fi introduse articole de catre autoritatile publice pe care editorul le va puncta ca importante pentru companii (exista un sistem de rating pentru editor), in mod automat, vor aparea articole relevante pentru companii in primele pagini ale acestei categorii, iar cele cu continut mai putin relevant inspre ultimele pagini.

In final, referitor la gradul de completare cu informatii, scopul proiectului a fost introducerea unui continut minimal, urmand ca ulterior institutiile publice sa le imbogatesca cu detalii de interes pentru utilizatorii din cadrul publicului larg, fara costuri suplimentare din partea acestora.

Pozitia noastra este ca popularizarea acestui portal catre autoritatile publice locale, precum si imbogatirea cu continut util este critica pentru a asigura un portal national de o calitate deosebita.”

Portalul eRomania se afla in faza de testare publica pana la sfarsitul acestei luni.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro