Sari direct la conținut

VIDEO R3D2, prima misiune de anvergura pentru Rocket Lab

HotNews.ro
R3D2, Foto: Captura YouTube
R3D2, Foto: Captura YouTube

A cincea lansare a unei rachete Electron a avut loc joi, 28 martie, cu o intarziere de cateva zile cauzata de mici problem tehnice la sol, apoi de conditiile meteo nefavorabile, insa in final ea s-a desfasurat fara nici un fel de emotii, potrivit Space Alliance.

Electron s-a aliniat pe mica rampa de lansare a bazei Onenui Station din peninsula Mahia, Noua Zeelanda sau ceea ce generic se cunoaste ca Launch Complex 1.

La 23:27 UTC ea a pornit, avand la bord satelitul experimental R3D2 apartinand agentiei americane Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA). 53 de minute mai tarziu, satelitul a fost plasat intr-o traiectorie circulara cu altitudinea de 425 km si inclinatia orbitala de 39.5 grade.

Aceasta este prima lansare a anului pentru Rocket Lab si vine dupa 3 zboruri in 2018, cand practic compania a inceput sa onoreze contracte. In total numaratoarea a ajuns la 25 de sateliti plasati in spatiu.

Insa daca pana acum vorbeam de loturi de mici sateliti, de aceasta data am avut o lansare dedicata, cu un singur pasager la bord.

Cantarind 150 de kg Radio Frequency Risk Reduction Deployment Demonstration este un experiment tehnologic dezvoltat de DARPA, impreuna cu partenerii industriali (Northrop Grumman, Trident Systems si Blue Canyon Technologies) in doar 18 luni si cu un buget de 25 de milioane de dolari. De mentionat ca 6.5 milioane de dolari a costat numai lansarea lui.

R3D2 este centrat in jurul antenei sale, o membrane fina de 2.5 m diametru, stransa intr-un dispozitiv extrem de compact si care, cu ajutorul unui mecanism destul de complicat se va deschide in spatiu permitand comunicatii in banda UHF sau Ka.

Pentru comunicatiile militare dimensiunea antenei este unul din factorii cei mai importanti, iar o antena compacta ar permite pe viitor micsorarea platformelor si implicit costuri substantial mai mici.

R3D2 se va afla in teste cu terminalele de sol in urmatoarele 18 luni, performantele noii tehnologii urmand a fi atent monitorizate de ingineri.

Chiar daca deocamdata rachetele Electron nu sunt reutilizabile, trebuie amintit ca Rocket Lab este capabila sa sutina un ritm sustinut de misiuni, ajungand sa fabrice o racheta la fiecare 30 de zile.

In scurt timp compania va incepe lansarile de pe teritoriu american (Wallops) si este foarte posibil sa atace si piata europeana, potrivit Space Alliance.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro