Sari direct la conținut

VIDEO Radiatia de la testul nuclear efectuat de francezi in Algeria in 1960 s-a raspandit pana in sudul Europei

HotNews.ro
Explozia bombei atomice Gerboise Bleue, Foto: Captura YouTube
Explozia bombei atomice Gerboise Bleue, Foto: Captura YouTube

Aria de raspandire a particulelor radioactive rezultate in urma testului nuclear efectuat de Franta in Algeria in 1960 a fost mult mai mare decat a recunoscut armata franceza la acea vreme, intinzandu-se din vestul Africii pana in sudul Europei, rezulta dintr-o serie de documente desecretizate recent citate de France24.

Documentele au fost facute publice in 2013 in urma unor apeluri lansate de veterani de razboi care sustin ca actuala lor stare de sanatate este legata de expunerea la un nivel periculos de radiatii.

O harta a armatei arata ca la 13 zile dupa ce Franta a detonat primul sau dispozitiv nuclear, „Gerboise Bleue”, in februarie 1960, particulele radioactive s-au imprastiat din Republica Centrafricana pana in Sicilia si in sudul Spaniei.

Gerboise Bleue, de 3 ori mai puternica decat bomba aruncata in 1945 asupra orasului japonez Nagasaki, a explodat in aer, deasupra desertului Sahara, in sudul Algeriei. Testul s-a desfasurat in perioada de apogeu a luptei duse de fosta colonie franceza pentru obtinerea independentei.

La momentul respectiv, autoritatile militare franceze au declarat ca particulele radioactive rezultate din explozie s-au imprastiat doar in zona desertului si ca nivelul radioactivitatii este „in general scazut”.

Asociatiile care ii reprezinta pe veteranii francezi care au activat in zona in anii 1960 si 1970 au cerut guvernului de la Paris sa recunoasca faptul ca stia ca testul nuclear efectuat in Sahara este periculos.

„In anii 1960 normele care guvernau nivelurile acceptabile de radiatii erau mult mai putin stricte decat sunt acum”, explica Bruno Barillot, un specialist in teste nucleare care reprezinta grupul veteranilor.

„Iar dovezile medicale pe care le avem acum arata clar faptul ca expunerea la aceaste radiatii poate provoca afectiuni grave 3 decenii mai tarziu”, a declarat acesta pentru cotidianul francez Le Parisien care prezinta si harta desecretizata.

Barillot a adaugat ca documentele desecretizate sunt un indicator al faptului ca la vremea respectiva armata era constienta de faptul ca pana si nivelul de siguranta din anii ’60 a fost in mare parte depasit si ca in atmosfera au ajuns cantitati importante de particule radioactive, in special iod 131 si cesiu-137, care ar fi putut fi inhalate de numeroase persoane care traiau la acea vreme in nordul Africii.

Reprezentantul veteranilor a criticat, totodata, autoritatile pentru faptul ca au fost foarte selective in ceea ce priveste documentele facute publice.

O dovada ca Franta a ignorat sau a incercat sa ascunda implicatiile medicale ale testelor sale nucleare ar putea fi extrem de problematica pentru guvernul de la Paris.

Exista deja o serie de plangeri civile depuse de algerieni impotriva statului francez. Iar daca se poate demonstra ca particulele radioactive rezultate in urma testului nuclear s-au raspandit in zone intinse ale Africii nordice, autoritatile franceze se vor confrunta cu mult mai multe solicitari de compensatii.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro