VIDEO Rusia a trimis o sondă spațială către Lună pentru prima oară după 47 de ani
Rusia a lansat din regiunea Habarovsk o sondă spațială care ar trebui să aselenizeze în zona polului sud al Lunii și să caute în acea regiune apă înghețată. Este prima misiune pe care rușii o trimit către Lună după 1976, iar șansele de reușită sunt estimate la 70%.
O rachetă Soiuz 2.1v a fost lansată vineri la ora 2.10 de la cosmodromul Vostochny, din orientul îndepărtat rus (5.500 km de Moscova), iar după 80 de minute sonda de 1.800 kg s-a desprins de rachetă și își continuă drumul spre Lună.
Nicio țară nu a reușit un „soft-landing” în zona polului sud Lunar. Misiunea indiană Chandrayaan-2 a încercat în 2019, dar nu a reușit. India încearcă din nou, prin misiunea Chandrayaan-3, care ar trebui să pună și un mic rover în zona polului sud, pe 23 august.
Misiunea Rusiei se numește Luna 25, sonda ar trebui să intre pe orbita lunară pe 16 august, iar aselenizarea este programată pentru 21 august. Ca o ironie a sorții, misiunea a suferit amânări și din cauza războiului pornit de Rusia în Ucraina, fiindcă nu au mai putut fi obținute unele componente din țările occidentale (care au rupt relațiile cu Rusia).
Agenția Roscosmos spune că sunt trei posibile puncte de aselenizare lângă polul sud lunar, iar sonda va încerca să ia mostre la o adâncime de maxim 15 cm, speranța fiind că va da de apă înghețată.
În 1976, URSS trimitea spre satelitul natural al Pământului misiunea numită Luna 24, într-o vreme când doar SUA și URSS erau puteri spațiale.
Rușii spun că vor să fie primii care aselenizează în zona polului sud al Lunii, dat fiind că majoritatea sondelor trimise țintesc zona ecuatorială.
Agenția Spațială Europeană ar fi trebuit să testeze un instrument pe care să-l atașeze la sondă (camera de navigație Pilot-D), dar s-a retras din proiect după ce Rusia a invadat Ucraina.
Pentru Putin, misiunea Luna 25 este o chestiune de mândrie națională, dorind să arate că Rusia încă este o putere spațială.
Surse: AFP, Reuters