VIDEO Samsung Galaxy Flip Z – Telefonul pliabil de 1.500 de euro stârnește noi discuții – Ecranul pare fragil, praful intră ușor – Cei care l-au testat îl laudă, dar nu-l recomandă
Al doilea telefon pliabil lansat de Samsung a stârnit noi controverse, iar pasionații l-au desfăcut, l-au zgâriat și l-au testat fără milă. Telefonul a fost lăudat pentru forma sa, pentru cum se vede pe ecran și pentru cameră, dar criticile au fost și ele numeroase și se referă la fragilitate și la preț. Unii testeri spun clar că nu merită cumpărat telefonul, iar alții subliniază că este un uriaș pas înainte față de primul pliabil Samsung. Marea noutate este că ecranul pliabil este din sticlă, dar unii au contestat că ar exista sticlă acolo. Samsung a confirmat clar că este sticlă, dar un strat ultra-subțire.
Al doilea telefon pliabil al Samsung este mai reușit decât primul, cu asta a fost de acord cam toată lumea care l-a testat, mai ales că se face din mare, mai mic, în loc să se desfacă într-o tabletă, precum la Galaxy Fold.
Z Flip a fost lăudat pentru forma sa, pentru ecranul luminos, pentru baterie, pentru cameră și pentru posibilitatea de a face selfie cu telefonul împăturit. Un alt punct pozitiv, telefonul este mic în buzunar, în timp ce punctele negativ țin, printre altele, de prețul de 1.500 euro și de faptul că ecranul pare fragil.
Zack Nelson a făcut câteva teste pe popularul său canal de YouTube JerryRigEverything și a distrus un telefon, arătând că ecranul poate fi zgâriat chiar și dacă este apăsat puternic cu unghia, lucru ce nu s-ar întâmpla la sticla obișnuită de la un telefon convențional. Nelson s-a arătat dezamăgit de rezistența redusă a ecranului și s-a întrebat dacă totuși există sticlă acolo. Într-un alt test, Zack a descoperit că este sticlă acolo, însă foarte puțină.
Cei de IFixIt au deschis telefonul și au făcut o serie de teste. Partea bună este că multe dintre componente sunt modulare și pot fi ușor înlocuite. Partea rea ține de faptul că o serie de componente ce permit plierea telefonului s-ar putea uza cu timpul, chiar dacă nu intră praf în telefon.
Samsung a venit cu clarificări și a explicat că stratul de sticlă are 0.03mm grosime. Stratul de sticlă este protejat de unul de plastic, iar acest strat este foarte susceptibil la zgârieturi, arată clipurile de pe JerryRigEverything, iar dacă stratul de plastic este îndepărtat, ecranul se strică. Evident că userii nu trebuie să îndepărteze niciun strat însă, cum au spus review-erii, marea întrebare este, și la acest nou telefon: cât de fin este ecranul și cât de atent trebuie să fii cu telefonul.
Samsung vine și cu o serie de sfaturi care sunt afișate pe ecran imediat după ce deschizi telefonul. Iată câteva:
– Apăsați ușor pe ecran, pentru a-l păstra în bună stare
– Aveți grijă ca atunci când închideți telefonul să nu rămâmă în el chei, monede sau card-uri.
– Telefonul nu este rezistent la apă și praf
– Nu lipiți stickere pe ecran
Ecranul FHD+ AMOLED Infinity Flex Display ar,e 6,7 inci, telefonul are 8 GB RAM, stocarea este de 256 GB, iar greutatea este de 183 de grame.
Clar că principalul minus al telefonului este prețul: 1.500 de euro, în condițiile în care un telefon non-pliabil la specificații similare costă la Samsung 800-900 de euro. Riscul este mare fiindcă nu se știe cât de fin este telefonul la șocuri și cât va dura până când se strică ceva la ecran (la unii poate ține trei ani, la alții, mult mai puțin). În orice caz, Samsung face o primă schimbare de ecran la 119 dolari pentru cei care cumpără Galaxy Z Flip, fiindcă altfel ecranul ar costa lejer 500 de dolari.
Cei mai radicali NU recomandă cumpărarea telefonului și spun că este mult prea scump și că nu este gata de producția de serie, ci încă este o versiune beta.
Alții spun însă că acest telefon este dovada că pliabilele sunt grozave, că au un viitor și că trebuie să ne bucure faptul că astfel de telefoane vor avea, cu timpul, prețuri tot mai mici.