Sari direct la conținut

VIDEO Scandal de coruptie la Hidroelectrica, cea mai mare mita anchetata de DNA. Un consilier al ministrului Energiei, retinut de procurorii DNA dupa ce a promis o mita de 1,4 milioane de euro

HotNews.ro

Un director din Hidroelectrica, Eugen Bradean, si un membru al consiliului de supraveghere al aceleiasi societati, Ioan Mihaila, au fost retinuti miercuri seara in cazul unui dosar de mita in valoare de 1,4 milioane euro pentru incheierea unui contract de furnizare de energie de aproape 263 milioane euro. Aceasta este cea mai mare mita din ultima perioada anchetata de DNA.

Ora 20.40: Constantin Nita l-a demis pe consilierul Ioan Mihaila, retinut de DNA.

Ioan Mihaila, membru in cadrul Consiliului de Supraveghere al S.C. Hidroelectrica S.A. si consilier al ministrului delegat pentru Energie, este acuzat de dare de mita, in timp ce Eugen Bradean, director de trading in cadrul S.C. Hidroelectrica S.A. si membru in cadrul Directoratului S.C. Hidroelectrica S.A., acuzat de complicitate la luare de mita si complicitate la dare de mita, au fost retinuti pentru 24 de ore.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/12f7d2a45599ccbc673e96f125c6e142/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

Reamintim ca HotNews.ro a relatat miercuri in exclusivitate cum Conducerea Hidroelectrica a luat in calcul incheierea unui contract cu traderul de energie Energon Power& Gas SRL care a depus, saptamana trecuta, pe OPCOM (bursa energiei) o oferta uriasa de cumparare de energie electrica.

HotNews.ro a atras atentia inca de saptamana trecuta ca singura companie care s-ar incadra in cerintele firmei Energon Power este Hidroelectrica.

Practic, urma sa raspunda ofertei care presupunea livrarea a 7 milioane MWh de energie (7 TWh), pe o perioada de 4 ani, la un pret foarte avantajos pentru cumparator. Unii membri ai Consiliului de Supraveghere, printre care si Remus Borza, s-au opus acestei tranzactii, fapt pentru care s-a renuntat, deocamdata, la contractul cu Energon Power. Firma este din Cluj-Napoca si este controlata de omul de afaceri Rares Criste.

Potrivit procurorilor DNA, in octombrie 2013, Ioan Mihaila a promis unui alt membru din acelasi Consiliu (denuntator in cauza) suma de 1.400.000 euro pentru ca acesta din urma, in exercitarea atributiilor de serviciu, sa voteze favorabil incheierea, de catre Hidroelectrica S.A, a unui contract bilateral pe patru ani, de vanzare a energiei electrice catre o anumita societate comerciala din Romania, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei aproximativ 262.980.000 euro), in conditii defavorabile pentru societatea de stat, afirma procurorii DNA, intr-un comunicat postat pe site-ul institutiei.

Promisiunea de dare de mita s-a facut cu ajutorul lui Eugen Bradean, director de trading in cadrul S.C. Hidrolectrica S.A. si membru in cadrul Directoratului Hidroelectrica S.A.

Suma promisa cu titlu de mita urma a fi disimulata sub aparenta unui contract de comision care ar fi fost incheiat de catre o firma off-shore si firma achizitoare a energiei electrice, potrivit procurorilo.

Potrivit actului constitutiv al companiei Hidroelectrica, puterea de decizie este repartizata intre Adunarea Generala a Actionarilor, Consiliul de Supraveghere si Directorat. Astfel, toate contractele de vanzare a energiei electrice peste cantitatea totala contractata de 500 Giga Watti Ora (Ghw) trebuie aprobate in Consiliul de Supraveghere, din care facea parte Mihaila Ioan. Asemenea contracte sunt supuse anterior avizarii Directoratului din care facea parte si Bradean Eugen.

Procurorii au dispus retinerea celor doi pentru 24 de ore, urmand a fi prezentati la Tribunalul Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.

In acest dosar, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Roman de Informatii.

UPDATE Cine sunt Membrii Consiliului de Supraveghere

Pe 14 august a fost desemnat un consiliu de supraveghere si directorat provizorii. Din Consiliul de Supraveghere fac parte Remus Borza, fostul administrator judiciar al companiei, Remus Vulpescu (fostul administrator special, actual director de cabinet al ministrului finantelor), Oana Truta (reprezentant al Fondului Proprietatea), Ioan Mihaila (un apropiat si consilier al ministrului Constantin Nita, o persoana controversata potrivit presei valcene), Mihai Adrian Grosan, director in Ministerul Dezvoltarii si Administratiei Publice, Elena Popescu, din partea Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), si Gabriela Sandu, tot OPSPI. Presedintele Consiliului este Remus Borza.

Directoratul este format din Mihail Stanculescu (presedinte), Lucian Cocos, Ovidiu Agliceru, toti trei detinand pana acum diverse functii in companie, Mihai Teleanu si Eugen Brădean, care a fost director de strategie in cadrul societatii Electrica SA.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro