Sari direct la conținut

​VIDEO STS: Infrastructura 112 a fost modernizata la nivel national pentru a prelua apelurile eCall, un sistem obligatoriu pe masinile noi in Europa din 2015

HotNews.ro
Dispozitiv eCall pentru masini, prototip, Foto: Hotnews
Dispozitiv eCall pentru masini, prototip, Foto: Hotnews

Romania este prima tara din Europa care si-a modernizat infrastructura Sistemului 112, la nivel national, pentru a prelua apelurile eCall, serviciul de urgenta paneuropean din vehicule care apeleaza automat 112 in caz de accident si care va fi obligatoriu in toata Europa pentru noile modele de autovehicule incepand cu 1 octombrie 2015, a anuntat vineri Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS). „In cazul unui accident rutier, un dispozitiv care va fi montat la bordul autovehiculului si conectat la senzori va genera automat un apel la serviciul de urgenta 112, care va fi insotit de o transmisie de date cu informatii privind coordonatele geografice, directia de deplasare a autovehicului si numarul de pasageri”, a precizat Gheorghe Oncioiu, inginer STS.

VIDEO Cum functioneaza noul serviciu pentru apel de urgenta din vehicule eCall:

Potrivit acestuia, proiectul, cofinantat in proportie de maximum 50% de Comisia Europeana, a costat aproximativ 700.000 de euro.

  • „Sistemul eCall va deveni obligatoriu pentru masinile noi produse din 2015, iar pentru masinile vechi acest echipament este optional si poate fi cumparat de la diversi producatori de pe piata. La ora actuala sunt peste 36 de tari participante si foarte multi producatori de IVS-uri au venit sa-si testeze echipamentele cu sistemul nostru, deoarece sistemul nostru este testat si complet functional la nivelul intregii tari”, a declarat vineri Gheorghe Oncioiu, inginer STS in cadrul unei conferinte internationale privind prezentarea rezultatelor implementarii noului serviciu de urgenta din vehicule ¬ eCall, un eveniment al proiectului paneuropean HeERO – Harmonised eCall European Pilot.

Citeste si:STS a prezentat noul serviciu pentru apel de urgenta din vehicule eCall-112

VIDEO Prototipul unui dispozitiv eCall IVS cu care ar putea fi echipate masinile sa alerteze dispeceratele 112:

In cadrul conferintei s-au prezentat si cateva dispozitive prototip care instalate pe masina pot alerta dispeceratele 112. Dragos Iosub, reprezentant al firmei R&D Software Solutions, a prezentat un astfel de dispozitiv eCall IVS (In Vehicle System), care ar functiona cu orice cartela SIM. Dispozitivul ar putea fi disponibil in piata la un pret de 50 de euro plus TVA, incepand de anul viitor, a spus acesta.

Proiectul HeERO a inceput la 1 ianuarie 2011 si se finalizeaza in acest an pentru un prim grup de parteneri (Croatia, Republica Ceha, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Romania si Suedia), urmand ca obiectivul sa fie impartasit pana in 2014 de un alt grup interesat (Belgia, Bulgaria, Danemarca, Luxemburg, Spania, Turcia, Ungaria, Slovenia si Irlanda).

Romania si-a asumat prin acest proiect, cofinantat in proportie de maximum 50% de Comisia Europeana, responsabilitatea crearii si implementarii unui serviciu eCall la nivelul intregii tari, interoperabil la nivel european, bazat in totalitate pe standardele europene in domeniu.

Din luna ianuarie a anului trecut, STS, administratorul SNUAU, a finalizat implementarea serviciului eCall in toata tara, intr-un mod unitar, integrat complet cu platforma hardware si software existenta in SNUAU si mai ales complet integrat cu modul de operare existent in sistem.

Pana in acest moment au fost efectuate mai mult de 1.000 de teste de laborator si in sistemul live, teste care au demonstrat viabilitatea serviciului implementat, de la apel si pana la finalizarea cazului in SNUAU, testandu-se astfel intregul lant de operare si toate sistemele tehnice de tranzit si procesare.

De asemenea, prin serviciul eCall implementat in Romania a fost creata o interfata live, functionala cu Centrul de Management al Traficului din cadrul Ministerului Transporturilor, pentru transferul datelor referitoare la accidentele rutiere gestionate prin Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta, precum si o interfata de conectare a unor terti beneficiari.

Cum functioneaza sistemul eCall

Sistemul eCall se declanseaza automat de indata ce senzorii din interiorul vehiculului detecteaza un accident grav. Odata declansat, sistemul formeaza numarul european de urgenta 112, stabileste o legatura telefonica cu centrul corespunzator de preluare a apelurilor de urgenta si transmite serviciilor de salvare detalii despre accident, inclusiv ora la care acesta a avut loc, pozitia exacta a vehiculului accidentat si directia deplasarii (informatie esentiala in cazul in care accidentul s-a produs pe autostrada sau intr-un tunel). Un apel de tip eCall poate fi declansat si manual, prin simpla apasare a unui buton din interiorul masinii, de exemplu de catre un martor la un accident grav.

Se estimeaza ca instalarea sistemului eCall in fiecare automobil nou costa mai putin de 100 de euro. Pentru a nu suscita preocupari legate de protectia vietii private, trebuie mentionat ca sistemul eCall nu permite urmarirea vehiculelor, deoarece ramane inactiv si nu transmite semnale pana in momentul in care este activat de producerea un accident.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro