Sari direct la conținut

​VIDEO Undă verde de la Primăria București pentru o nouă etapă de dezvoltare a rețelei subterane de fibră optică NetCity / Arbitrul telecom vrea să impună, în următoarele două luni, reducerea tarifelor de acces

HotNews.ro
Reteaua subterana de fibra optica Netcity, Foto: NetCity Telecom
Reteaua subterana de fibra optica Netcity, Foto: NetCity Telecom

Consiliul General al Municipiului București a aprobat săptămâna trecută indicatorii tehnico-economici aferenți studiului de fezabilitate pentru etapa a II-a de investiții în rețeaua subterană de fibră optică NetCity. Extinderea rețelei a fost mult întârziată după ce arbitrul telecom (ANCOM) a emis un aviz în care a cerut eliminarea tarifelor discriminatorii de acces la rețea, aviz care a fost contestat în instanță de Primăria București și Netcity Telecom. Contactați de HotNews.ro, oficialii ANCOM au precizat că în următoarele două luni vor emite o decizie obligatorie care să înlăture condițiile discriminatorii de acces la această rețea.

VIDEO Consiliul General al Municipiului București a aprobat indicatorii tehnico-economici aferenți studiului de fezabilitate pentru etapa a II-a a rețelei NetCity

Consiliul General al Municipiului București a aprobat în ședința de joi, 26 iulie, indicatorii tehnico-economici aferenți studiului de fezabilitate pentru etapa a II-a de investiții în rețeaua subterană de fibră optică NetCity.

Grupul USR a propus ca acest proiect să fie aprobat cu amendamentul respectării implementării condițiilor tehnice și economice menționate în avizul conform dat de ANCOM în anul 2013, amendament care a fost respins.

Obiectivul de extindere a canalizației la sfârșitul etapei a II-a, sub-faza I (incluzând etapa inițială și etapa I) este ca lungimea totală a canalizației NetCity să ajungă la 2.126 de kilometri. Termenul de finalizare a execuției este 31 decembrie 2020, iar investiția estimată este de 37,04 milioane de euro, se arată în proiectul de hotărâre (vezi documentul atașat).

  • ANCOM: Procesul de evaluare a rețelei NetCity este în faza finală și putem estima că o decizie obligatorie va fi emisă în următoarele două luni

În contextul aprobării acestui proiect de hotărâre de către Consiliul general al Municipiului București, HotNews.ro a solicitat autorității de reglementare în comunicații (ANCOM) să precizeze dacă a fost consultată pe acest subiect.

  • Având în vedere că proiectul de hotărâre are ca obiect aprobarea unor indicatori tehnico-economici aferenți unui studiu de fezabilitate, Primăria Municipiului București nu este obligată să supună atenției ANCOM acest proiect de act administrativ.„, au precizat oficialii ANCOM.

Care mai este situația în justiție în privința avizului ANCOM care a cerut implementarea unor masuri pentru a indeparta cerintele discriminatorii din cadrul proiectului NetCity?

  • „La solicitarea Primăriei Municipiului București, ANCOM a emis Avizul nr. DER/928/30.05.2013 privind condițiile tehnice și economice în care se realizează accesul furnizorilor de rețele de comunicații electronice la infrastructura „Rețelei metropolitane de fibră optică a municipiului București pentru telecomunicații – Netcity”.
  • Împotriva Avizului ANCOM, pe rolul Curții de Apel București, Secția a VIII-a contencios administrativ și fiscal, Netcity Telecom și Primăria Municipiului București au formulat mai multe cereri de suspendare și/sau anulare.
  • Prin sentința civilă nr. 2812/26.09.2013, Curtea de Apel București s-a pronunțat asupra cererilor de anulare și suspendare formulate, în sensul respingerii acestora ca neîntemeiate.
  • Sentința civilă anterior menționată a fost menținută de Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția de contencios administrativ și fiscal, cu ocazia soluționării recursurilor declarate, inclusiv a recursului formulat de către Municipiul București.
  • În ceea ce privește respectarea prevederilor Avizului, menționăm că potrivit sentinței civile nr. 2812/26.09.2013 a Curții de Apel București, “[…] Primăriei Municipiului București îi revine competența funcțională de a emite actul administrativ prin care se reglementează condițiile tehnice și economice în care se realizează accesul la infrastructură al furnizorilor de rețele de comunicații electronice în ipoteza prevăzută de art. 10 alin. (2) din Legea nr. 154 din 28 septembrie 2012.” De asemenea, instanța de judecată, respingând cererile de suspendare și respectiv anulare a Avizului ANCOM arată că „[…] reclamanta Municipiul București se află în culpă în ce privește obligația de a emite, cu avizul conform al Autorității Naționale de Administrare și Reglementare în Comunicații nr. DER/928/30.05.2013, actul administrativ prin care se stabilesc condițiile tehnice și comerciale în care se realizează accesul la infrastructură al furnizorilor de rețele de comunicații electronice în ipoteza prevăzută de art. 10 alin. (2) din Legea nr. 154 din 28 septembrie 2012.
  • În prezent ne aflăm în situația în care un aviz emis de ANCOM în temeiul Legii nr. 154/2012 nu a fost implementat.
  • În acest context, actualul cadru legislativ în vigoare, respectiv Legea nr. 159/2016, conferă ANCOM dreptul de a impune prin decizie obligatorie pentru dezvoltatorul proiectului Netcity condițiile tehnice și economice în care să se realizeze accesul furnizorilor la această infrastructură.
  • În acest moment, ANCOM se află în proces de evaluare a tuturor aspectelor complexe din punct de vedere tehnic, economic și juridic pe care le ridică proiectul Netcity, în vederea unei fundamentări solide a viitoarei decizii ce va fi impusă dezvoltatorului acestui proiect.
  • În ceea ce privește tarifele de acces la infrastructura instalată în cadrul proiectului Netcity, acestea au făcut obiectul analizei ANCOM în urma căreia a fost emis avizul conform prin care s-au stabilit o serie de măsuri tranzitorii care să satisfacă exigențele legale de nediscriminare, proporţionalitate şi obiectivitate. Pentru a stabili însă o serie de măsuri cu caracter permanent, este necesar un proces de analiză mai complex al tuturor aspectelor relevante, nu doar a celor semnalate de unele dintre părțile interesate de evoluția acestui proiect.  
  • Legea nu prevede un termen pentru emiterea deciziei președintelui ANCOM. Procesul de evaluare este în faza finală și putem estima că decizia obligatorie va fi emisă în următoarele două luni. Având însă în vedere că această decizie va reprezenta un act administrativ individual cu forță juridică obligatorie, emiterea ei se va face doar după o fundamentare riguroasă a măsurilor care vor fi impuse în sarcina celor care implementează proiectul „Netcity”.”, se arată în răspunsul transmis HotNews.ro de Arbitrul telecom.
  • NetCity Telecom a fost cumpărată anul trecut de către Direct One, companie controlată de antreprenorii români Teofil Muresan si Simion Muresan

Netcity Telecom a fost preluată integral în februarie 2017 de catre operatorul de telecomunicatii Direct One, companie controlata de antreprenorii romani Teofil Muresan si Simion Muresan, de la grupul UTI, controlat de Tiberiu Urdareanu.

În luna octombrie a anului trecut, Primăria Municipiului București și Netcity Telecom anunțau că și-au propus ca lucrările la reteaua edilitară de fibră optică, finanțată exclusiv de Netcity din fonduri private, să continue într-un ritm susținut în 2017 și în anii următori. Compania estima la acel moment că până în 2020 investiția privată va crește cu peste 30 milioane de euro, depășind la acel moment 70 milioane de euro, lungimea rețelei urmând să se dubleze la peste 1800 de kilometri, iar veniturile Primăriei București încasate din redevența plătită de NetCity Telecom vor ajunge la peste 2 milioane de euro pe an.

Investițiile în rețeaua NetCity fuseseră oprite în vara anului 2013, în urma avizului prin care ANCOM cerea modificarea neregulilor contractuale

In luna mai 2013, arbitrul telecom a emis un aviz conform cu privire la NetCity, in care atentiona asupra neregulilor contractuale de acces la reteua NetCity si cerea modificarea acestora, aviz contestat ulterior in instanta de NetCity si de Primaria Bucuresti. In luna august 2013, oficialii NetCity Telecom au declarat pentru HotNews.ro ca investitiile in infrastructura Netcity au fost oprite pana la finalizarea in justitie a acestui proces.

Curtea de Apel Bucuresti a respins la data de 26 septembrie 2013 pe motiv ca sunt neintemeiate cererile Primariei Bucuresti si ale NetCity Telecom de a suspenda si anula avizul dat de autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) asupra proiectului NetCity, care a cerut implementarea unor masuri pentru a indeparta cerintele discriminatorii din prezent. Impotriva deciziei Curtii de Apel se putea face recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Furnizorii mici și mijlocii de internet, membri ai asociației Interlan, au cerut în luna octombrie 2017 Arbitrului telecom (ANCOM) să emită, potrivit obligațiilor legale, decizia privind responsabilii și sancțiunile în cazul neimplementării modificarilor contractuale a condițiilor de acces a furnizorilor de internet la rețeaua NetCity.

Consiliul Concurenței a deschis în 2016 o investigație împotriva Netcity Telecom pentru un posibil abuz de poziție dominantă, abia după ce a fost obligat în instanță

De asemenea, Consiliul Concurentei a deschis în 2016 o investigație împotriva Netcity Telecom pentru un posibil abuz de poziție dominantă, dar abia dupa ce a fost obligat în instanță să facă acest lucru.

In aceasta privință, Iosif Szavuj, Director Executiv al iNes Group, declara în luna mai 2016 urmatoarele pentru HotNews.ro:

  • Consiliul Concurentei a fost obligat in instanta sa demareze aceasta investigatie, dupa ce a refuzat initial plangerea facuta in martie 2015 de iNes Group. iNes Group se judeca si cu NetCity Telecom, de la care solicita daune de peste 1 milion de euro pentru perceperea unor tarife arbitrare, nejustificat de mari, si a clauzelor abuzive. iNES Group solicita, avand in vedere pozitia de monopol a Netcity Telecom, reglementarea tuturor tarifelor practicate, pe baza de costuri si eliminarea clauzelor abuzive din contractele existente. iNes Group sustine realizarea proiectului NetCity insa la tarife corecte pentru furnizorii de internet„.

Pentru detalii citește: Netcity Telecom investește peste 30 milioane de euro pentru extinderea rețelei subterane pentru fibră optică a Municipiului București

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro