Sari direct la conținut

VIDEO UPDATE Balbaieli privind sistarea exporturilor de energie: Ministerul Economiei spune ca exporturile vor continua, desi Transelectrica a anuntat ca nu exista rezervele necesare unei functionari sigure a Sistemului National Energetic

HotNews.ro
Starea sistemului energetic - luni, ora 16, Foto: Transelectrica.ro
Starea sistemului energetic - luni, ora 16, Foto: Transelectrica.ro

Din cauza deficitului de energie electrica din Sistemul Energetic National, in anumite ore nu sunt resurse pentru acoperirea necesarului de consum si de export, informeaza Transelectrica. Potrivit companiei, deficitul de energie este cauzat de seceta prelungita, temperaturile foarte scazute, scaderea cotelor in lacurile de acumulare, reducerea stocurilor de carbune, pacura si gaze naturale.

Transelectrica mai informeaza ca nu exista rezervele necesare unei functionari sigure a Sistemului National Energetic.

„In aceste conditii, CNTEE Transelectrica SA este nevoita sa aplice reducerea graficelor de export conform procedurii operationale „Definirea situatiilor de urgenta pentru care CN Transelectrica SA poate restrictiona dreptul participantilor de a utiliza capacitatea de interconexiune castigata in cazul licitatiilor si modificarea operativa a graficelor de schimb notificate”, mai arata Transelectrica.

  • UPDATE 1 In aceste conditii, Ministerul Economiei a elaborat un proiect de hotarare privind limitarea sau sistarea exporturilor de energie in perioada 16 februarie-15 martie. Proiectul mai prevede limitarea consumului de energie la nivel national.

Proiectul ar putea fi aprobat in sedinta de maine a Guvernului.

Potrivit notei de fundamentare a actului normativ, se constata o lipsa substantiala de energie electrica pe piata. Aceasta in conditiile in care nivelul de apa din raurile si lacurile interioare a ajuns la valori sub 50%.

  • UPDATE 2 Ministerul Economiei a revenit cu un comunicat de presa in care arata ca „in acest moment nu exista probleme in producerea de energie” si ca Romania nu se afla in situatia de a limita sau sista exporturile de energie.
  • „Nu exista motive pentru restrictionarea livrarii de energie catre populatie. Prin proiectul de HG, publicat in data de 13 februarie 2012 pe site-ul MECMA, la sectiunea Transperanta Decizionala se creeaza mecanismele prin care CN Transelectrica SA poate sa asigure in timp real echilibrul intre consumul si productia de energie electrica. Conform Legii energiei electrice nr. 13/2007 Guvernul poate lua masurile prevazute in proiectul de HG in discutie, respectiv asigurarea cu prioritate a consumului intern de energie prin limitarea sau sistarea, exportului de energie, in cazul in care rezervele din sistem se apropie de o anumita limita. Romania, in momentul de fata, nu se afla in aceasta situatie”, se arata in comunicatul Ministerului Economiei.

UPDATE 3 Ioan Folescu, director general al Electrica a afirmat ca exporturile vor fi sistate in cazul in care productia de energie electrica va fi sub necesarul intern. Folescu a mai spus ca Serbia si Bulgaria au interzis deja exporturile. Folescu a mai spus ca si trader-ul cu care Electrica avea contract a sistat exporturile. Este vorba de compania Rudnap care avea un contract de export de 100 MW. Relatia Electrica-Rudnap este mai veche. In 2010, Electrica a mai promovat un export de 500 Mw prin doua contracte bilaterale de 300 MWh si 200 MWh. Atunci, Electrica a inceput sa exporte in Serbia energie electrica la o putere de 500 MW, la un pret de circa 150 lei/MWh, in conditiile in care pretul mediu pe bursa este de 160 lei/MWh. Producatorii au facut un cos de energie pe care l-a preluat Electrica. Aceasta a vandut mai departe energia catre Rudnap, un grup din Serbia.

Cauzele deficitului de energie electrica

  • Reducerea nivelului de apa din raurile si lacurile interioare la valori sub 50% fata de debitele normale ale Dunarii, cu consecinta activarii clauzei de forta majora de catre S.C. Hidroelectrica S.A.;
  • cresterea consumului de gaze naturale in vederea asigurarii incalzirii populatiei in conditii de temperaturi foarte scazute;
  • cresterea continua a preturilor internationale la combustibil, inclusiv pentru gazul metan provenit din import,
  • dificultatea asigurarii livrarilor de carbune (atat huila cat si lignit) in conditii de ger si viscol.
  • dificultatea asigurarii resurselor de gaze naturale si a utilizarii pacurii in centrale in conditii de ger si viscol.

Efectele lipsei energiei electrice

  • aparitia unor dezechilibre majore intre contractele incheiate in cadrul pietei de energie electrica si consumul efectiv inregistrat (aceasta valoare a crescut continuu de la valori medii de 1000- 1500 MW in cursul trim. IV 2011 la valori de 2000- 2500MW in cursul celei de-a doua parti a lunii ianuarie 2012 si in prima decada a lunii februarie)
  • crestere necontrolata a preturilor pe pietele centralizate de energie electrica in lipsa unor oferte de vanzare suficiente pentru acoperirea cererii de energie electrica.

Ioan Folescu a informat ca la ora 14.00 erau nealimentati 9.000 de consumatori din 12 localitati din zona de operare a Electrica. Printre localitati se afla Amaru, Cochirleasca, Gheraseni, Sageata, Vadu Pasi, Ziduri si Smeeni. In acest moment, se afla in teren 60 de echipe de interventie. Avariile s-au produs din cauza depunerilor de gheata si a vantului foarte puternic.

In zona de operare a companiilor private (Enel, CEZ), erau afectate 19 localitati din judetele Calarasi, Giurgiu, Valcea, Gorj, Mehedinti, Ialomita. Si in aceste zone, se intervine cu un numar de 30 de echipe.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/929a782e7d934a6f2fb8b9f02a1b7929/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro