Sari direct la conținut

VIDEO UPDATE Comisia Europeana a demarat investigatii aprofundate legate de contractele cu "baietii destepti" incheiate de Hidroelectrica: Exista indicii ca statul ar fi influentat deciziile

HotNews.ro

Comisia Europeana a initiat cinci investigatii aprofundate distincte pentru a vedea daca Hidroelectrica a achizitionat sau a vandut energie electrica la tarife preferentiale mai multor comercianti de energie electrica, cu scopul de a favoriza beneficiarii prin reducerea costurilor lor de functionare, informeaza Comisia Europeana. Comisia vrea sa stabileasca daca Hidroelectrica a subventionat in mod indirect clientii. „Hidroelectrica este controlata de catre statul roman si exista indicii potrivit carora statul ar fi influentat deciziile de a incheia aceste contracte in conditiile date”, mai arata Comisia.

Practic, analizeaza daca Hidrolectrica a vandut energie sub nivelul pietei in paralel cu achizitionarea de energie la preturi peste nivelul pietei. Favorizarea acestor companii ar putea insemna incalcarea normelor UE privind ajutoarele de stat.

Potrivit Comisiei, initierea unei investigatii aprofundate permite partilor terte interesate sa prezinte observatii cu privire la masurile respective, fara a anticipa concluziile finale ale investigatiei.

  • „Subventiile indirecte care contribuie la reducerea cheltuielilor normale de functionare ale intreprinderilor pot avea un efect de denaturare a concurentei tot atat de semnificativ ca si cel provocat de subventiile directe. Trebuie sa verificam daca tarifele preferentiale acordate de Hidroelectrica au privilegiat clientii care au beneficiat de acestea in comparatie cu concurentii lor de pe piata interna”, a declarat vicepresedintele Comisiei care raspunde de politica in materie de concurenta, Joaquin Almunia .

UPDATE Arcelor Mittal a transmis un punct de vedere in care arata ca „suntem convinsi ca am au beneficiat de niciun ajutor de stat”. Arcelor Mittal a transmis un punct de vedere in care arata ca „suntem convinsi ca nu au beneficiat de niciun ajutor de stat”. „Vom formula un raspuns la decizia Comisiei Europene in timp util, de indata ce vom intelege pe deplin chestiunile la care se face referire. Acesta este primul pas al procedurii pentru Comisia Europeana, iar o decizie referitoare la caz se va lua doar dupa ce toate partile raspund. Suntem convinsi ca nu am beneficiat de niciun ajutor de stat in aceasta situatie si vom continua sa cooperam pe deplin cu Comisia Europeana, pentru a ne asigura ca pozitia noastra este inteleasa. Pentru moment, nu mai avem alte comentarii de facut”.

UPDATE 2 Alro a transmis un punct de vedere in care arata ca „din analiza noastra nu rezulta in niciun fel ca am fi beneficiat de vreun ajutor de stat”. „Asteptam confirmarea oficiala si detalii din partea Comisiei Europene. Suntem pregatiti sa cooperam pe deplin cu Comisia Europeana pentru lamurirea tuturor aspectelor. Din analiza noastra nu rezulta in niciun fel ca am fi beneficiat de vreun ajutor de stat”.

UPDATE 3 Consiliul Concurentei informeaza ca a colaborat cu Comisia Europeana si a transmis informatiile solicitate, pe baza carora forul european a declansat cele cinci investigatii privind contractele pe termen lung incheiate de Hidroelectrica. „Comisia Europeana avea de mai mult timp suspiciuni privind un posibil ajutor de stat acordat prin practicarea unor tarife preferentiale de catre Hidroelectrica, suspiciuni generate si de plagerile depuse de Fondul Proprietatea. Ca urmare, Comisia Europeana a declansat investigatii pentru a stabili daca Hidroelectrica a subventionat in mod indirect clientii vanzand acestora energie electrica la preturi sub nivelul pietei sau achizitionand de la acestia la preturi peste nivelul pietei”, arata Consiliul Concurentei.

Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, Comisia Europeana are competente exclusive privind autorizarea ajutoarelor de stat revin Comisiei Europene.

„Noi am asistat Comisia Europeana in analizarea informatiilor in cadrul procedurii preliminare de investigatie, aceasta fiind singura autoritate care poate analiza daca tarifele preferentiale acordate de Hidroelectrica au privilegiat unii clienti in dauna concurentilor” a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

In prezent, contractele incheiate de Hidroelectrica sunt investigate atat de Comisia Europeana din punct de vedere al unui posibil ajutor de stat, cat si de Consiliul Concurentei pentru posibile practice anticoncurentiale prin blocarea accesului pe piata de energie electrica.

Consiliul Concurentei a declansat o investigatie privind posibila incalcare a legii concurentei de catre SC Hidroelectrica SA, SC Energy Holding SRL, SC Alpiq Romindustries SRL, SC Alpiq Romenergie SRL, SC Alro SA, SC Elsid SA, SC Electrocarbon SA, SC Euro-P.E.C. SA, SC Luxten Lighting Company SA, SC Electromagnetica SA, SC Energy Financing Team Romania SRL, Energy Financing Team (Switzerland) AG.

UPDATE 4 Reprezentantii Fondului Proprietatea considera anuntul Comisiei ca fiind o veste foarte buna. „Este o veste foarte buna faptul ca sunt investigate contractele bilaterale ale Hidroelectrica, avand in vedere eforturile continue nu numai din partea Fondului Proprietatea, dar si din partea FMI si a altor organizatii internationale, interesate de reforma intregului sector energetic. Este foarte clar ca Romania are nevoie de mai multa energie electrica si ca singurul mod de a o obtine este prin realizarea unor noi investitii. Singurul mod de a realiza aceste investitii ar fi prin introducerea unor tarife rezonabile si corecte, astfel incat sa poata fi acoperite costurile uriase pentru constructia unor centrale electrice noi si, in acelasi timp, cei care investesc sa beneficieze de profituri rezonabile. Deci, aceasta miscare reprezinta un pas foarte important spre reformarea intregului sector si va avea un efect pozitiv pentru Romania”, a declarat Mark Mobius, Presedinte Executiv al Templeton Emerging Markets Group.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/051f6412f288f5805281390701417443/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

In decembrie 2009 si decembrie 2010, in urma licitatiilor publice de pe piata angro de energie electrica a Romaniei, OPCOM, Hidroelectrica a incheiat doua contracte bilaterale cu producatorul siderurgic ArcelorMittal, fiecare contract avand ca obiect furnizarea a 1,75 TWh de energie electrica pe an, la preturi care par sa se situeze sub nivelul pietei.

ALRO Slatina are in derulare un contract pe termen lung cu Hidroelectrica pentru furnizarea a 3 TWh de energie electrica pe an la un pret foarte apropiat de costul de productie al Hidroelectrica, pret care urmeaza a fi indexat anual pe baza cotatiei aluminiului de la Bursa Metalelor din Londra (LME).

Contractele intre Hidroelectrica si opt comercianti de energie electrica, unele contracte datand din 2004, precum si contractele intre Hidroelectrica si doi producatori industriali au fost incheiate la preturi care par a fi sub nivelul pretului practicat pe piata. Pe de alta parte, in contractele incheiate cu doi producatori de energie termica, Hidroelectrica a cumparat energie electrica la preturi care par a fi mai ridicate decat preturile practicate pe piata.

Potrivit informatiilor HotNews, o investigatie vizeaza contractele cu traderii, doua cu ArcelorMittal si Alro si doua cu termocentralele Deva si Paroseni de la care Hidroelectrica achizitioneaza energie scumpa.

„Asadar, prin furnizarea de fonduri care pot fi atribuite in definitiv statului, toate aceste contracte par sa fi fost, in mare masura, in avantajul intreprinderilor selectate, in timp ce concurentii au trebuit sa plateasca preturile practicate pe piata”, mai precizeaza Comisia.

O parte a contractelor au fost incheiate inainte de aderarea Romaniei la UE. Cu toate acestea, pe baza dispozitiilor speciale din anexa V la Tratatul de aderare a Romaniei, Comisia are competenta de a investiga preturile la energie electrica care au fost aplicate in baza acestor contracte.

De indata ce aspectele legate de confidentialitate vor fi clarificate, versiunea neconfidentiala a deciziilor va fi pusa la dispozitie in Registrul ajutoarelor de stat, pe site-ul DG Concurenta.

Hidroelectrica vinde energie ieftina si cumpara energie scumpa

In activitatea sa comerciala, Hidroelectrica nu se ocupa doar de vanzarea energiei ieftine, ci si de cumpararea energiei scumpe. Compania nu vinde energie hidro pura prin contractele bilateriale, ci formeaza un mix cu energie termo (n.red. cea mai scumpa energie). De exemplu, la o cantitate de 22 Twh vanduta intr-un an, 19 Twh reprezinta energie hidro, iar restul termo. Formand acest mix de energie, Hidroelectrica contribuie la finantarea termocentralelor. Fostul ministru al economiei, Varujan Vosganian, a obligat Hidroelectrica, in 2008, sa cumpere, pentru o perioada de zece ani, electricitate scumpa de la termocentrala Paroseni, iar cantitatea cuprinsa in contract este de 1 Twh anual. Insa, un contract asemanator, tot pe 10 ani, a fost incheiat si cu Electrocentrale Deva. Acest contract a fost incheiat sub mandatul lui Adriean Videanu.

  • Pe langa ArcelorMittal si Alro, au mai beneficiat de energie ieftina companiile Energy Holding, Elsid Titu, Electrocarbon Slatina, Electromagnetica, Alpiq-urile (Alpiq Romindustries si Alpiq Romenergie), Euro PEC si EFT.
  • Dintre traderi, Energy Holding este cel mai mare cumparator de energie cu o cantitatea de circa 4 Twh.  Energy Holding, unul dintre cei mai importanti furnizori de energie, a fost detinuta de omul de afaceri Bogdan Buzaianu, considerat unul dintre baietii  destepti din energie, fin al fostului ministru Dan Ioan Popescu. Energy Holding a fost preluata de Marken Investment&Trading M.I.T., companie care este  inregistrata in Olanda. Surse din piata spun ca in spatele companiei s-ar afla tot Buzaianu.

Pana anul trecut, erau mai multe contracte in derulare. Insa, in decembrie, Hidroelectrica a reziliat 4 contracte: cu Luxten Lightning, cu Salrom, cu CLMB Patinoar Brasov si cu CNH . Luxten Lightning a renuntat singura la contract ca sa „nu-si compromita imaginea”.

  • NOTA HotNews a solicitat puncte de vedere pe acest subiect Guvernului, Ministerului Economiei si companiei Hidroelectrica. Pana la ora 18.00 niciuna dintre aceste institutii nu a transmis vreo pozitie oficiala

Vom reveni cu amanunte

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro