Sari direct la conținut

​VIDEO/UPDATE Furnizorii de internet acuză că dispar tot mai multe rețele de cartier în București din cauza tarifelor abuzive de acces la rețeua Netcity și a lipsei de intervenție a ANCOM

HotNews.ro
Ce costuri au retelele de cartier cu Netcity, Foto: Hotnews
Ce costuri au retelele de cartier cu Netcity, Foto: Hotnews

30-40% din cheltuiala furnizorilor mici și mijlocii de internet este cu tarifele abuzive de acces în rețeaua subterană de fibră optică Netcity, acesta fiind și principalul motiv pentru care foarte mulți operatori au dispărut din piață, au precizat miercuri oficialii a două asociații de furnizori de internet, respectiv ANISP și Interlan. Aceștia reclamă faptul că de aproape 2 ani de zile, arbitrul telecom putea da o decizie care să impună reglementarea tarifelor de acces la Netcity și nu a făcut-o. „ANCOM a început să reglementeze tarifele de acces la rețeaua subterană a RCS&RDS din Oradea, în condițiile în care Netcity a fost primul proiect de rețea subterană din țară, un etalon, iar operatorii de internet din București suferă pierderi.’, spune Cătălin Cuturela, președinte ANISP.

  • Vezi în articol ce costuri și nemulțumiri au față de rețeaua Netcity directorii a două rețele de cartier din București
  • UPDATE (joi, 13 septembrie) Operatorul rețelei subterane de fibră optică Netcity: Sperăm că orice decizie a arbitrului telecom se va baza pe o viziune echilibrată

„De ce de 2 ani de zile ANCOM nu a susținut în litigiile operatorilor cu Netcity acel aviz conform pe care l-a dat în 2013 prin care a stabilit că sunt tarife discriminatorii. La un moment dat ANCOM a facut un pas inapoi. Și Cătălin Marinescu (fostul președinte al ANCOM) și restul președintilor ANCOM au avut o nouă lege la dispoziție – Legea nr. 159/2016 privind regimul infrastructurii de comunicații – și puteau să impună prin decizie obligatorie reglementarea tarifelor la rețeaua Netcity. De ce ANCOM a lăsat să treacă încă 2 ani de zile în condițiile în care furnizorii suferă pierderi?”, a declarat miercuri Cătălin Cuturela, președinte ANISP, în cadrul unei conferințe organizate de revista Comunicații Mobile.

  • VIDEO Adrian Călineață, directorul general al Pronet Soluții IT: Ce costuri și probleme are o rețea de cartier cu mutarea cablurilor în rețeaua Netcity

  • VIDEO Nicolae Căpușeanu, director general al Dynamic Distribution, despre dispariția rețelelor de cartier sub presiunea costurilor Netcity

„Un racord Netcity care deservește o casă are un preț mai mare decât cel al serviciilor furnizate către acel client, motiv pentru care mulâi operatori au fost forțati să iasă din piață pentru că nu puteau să acopere costurile. De la apariția Netcity, am pierdut cam 20 de firme care au fost membre în Interlan și care au dispărut pe parcurs. Aceasta în condițiile în care tarifele la internet sunt înghețate de ani de zile. Totul se vede și în topurile internaționale privind viteza internetului. În 2009-2010, Romania era pe locul 3 în lume si pe primul loc în Europa și la viteza maximă și la cea medie. Acum am ieșit din top 10.”, a precizat Eric Andrei Băleanu, președintele Asociației INTERLAN.

Toți reprezentanții furnizorilor de internet au precizat că susțin ideea mutării cablurilor în subteran și proiectul Netcity la a cărui apariție chiar au contribuit, dar că totul trebuie să fie reglementat și bazat pe costuri.

  • UPDATE (joi, 13 septembrie) Operatorul rețelei subterane de fibră optică Netcity: Sperăm că orice decizie a arbitrului telecom se va baza pe o viziune echilibrată

În replică la acest articol, reprezentanții Netcity Telecom au transmis joi, 13 septembrie, mai multe precizări pe care le publicăm integral:

„Rețeaua Netcity a fost și este construită prin investiții 100% private, asigurând un beneficiu pe termen lung pentru dezvoltarea viitoare a infrastructurii moderne de telecomunicații necesare transportării tsunami-ului de date așteptat de operatorii din industrie, de la implementarea așteptată a tehnologiei 5G, până la Internet of Things sau interacțiunea socială bazată pe transmisiuni video.

Netcity este unul dintre proiectele importante în procesul de dezvoltare a Bucureștiului, oferind operatorilor de telecomunicații posibilitatea de a-și extinde rețeaua prin intermediul unei infrastructuri moderne.

După cum este deja vizibil în zonele în care a fost implementat Netcity, zona urbană a beneficiat de dispariția cablurilor aeriene instalate pe stâlpi. În plus, Primăria beneficiază, prin contractul de concesiune, de un flux constant de venituri care elimină presiunea de finanțare în beneficiul tuturor locuitorilor. Fiind una dintre zonele metropolitane din UE cu cea mai rapidă creștere, Bucureștiul va beneficia puternic de alinierea cu infrastructurile de telecomunicații din marile capitale europene prin continuarea construcției infrastructurii de telecomunicații de bază.

Prin urmare, suntem încrezători că echipa de profesioniști a ANCOM va evalua cu atenție impactul oricărei decizii și că orice decizie privind punerea în aplicare a Avizului de reglementare se va baza pe o viziune echilibrată, ținând cont de interesele publicului larg, de toți operatorii de telecomunicații și de Netcity, precum și de Primăria Municipiului București.

Romania are nevoie în continuare de investiții majore în infrastructura, iar investitorii așteaptă un cadru stabil și predictibil, asigurat inclusiv prin reglementări echilibrate care să asigure finanțarea unor astfel de proiecte și implicit dezvoltarea economica.

Am fost și suntem deschiși și transparenți în dialogul asupra implementării proiectului Netcity, colaborând permanent și prompt cu autoritățile de reglementare în domeniu, și așteptam ca atare o decizie documentată a reglementatorului de profil, conform planului de acțiuni anunțat de Autoritate pentru anul 2018.”

  • Context: Primaria București a aprobat trecerea la etapa a II-a a proiectului Netcity, iar compani a anunțat că a inceput să construiască într-un ritm alert

Conferința de presă organizată miercuri are loc în contextul în care Netcity Telecom a anunțat în urmă cu o zi că lucrările de construcție a rețelei metropolitane de fibră optică Netcity se desfășoară într-un ritm fără precedent, ajungând la peste 50 de kilometri de infrastructură subterană pe lună, după ce Primăria București a aprobat indicatorii pentru a doua etapă a acestui proiect.

În prezent se lucrează în cartierele Tei – Colentina, Berceni – Apărătorii Patriei, Titan-Industriilor, fiind planificate noi lucrări în cartierul Cotroceni. Extinderea rețelei a fost mult întârziată după ce arbitrul telecom (ANCOM) a emis în 2013 un aviz în care a cerut eliminarea tarifelor discriminatorii de acces la rețea, iar Consiliul Concurenței a deschis ulterior o investigație privind un posibil abuz de poziție dominantă împotriva Netcity Telecom.

Tot în urmă cu o zi, Autoritatea de reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat că a adoptat o decizie obligatorie de reglementare prin care RCS&RDS, operator de comunicații controlat de miliardarul orădean Zoltan Teszari, va trebui să-și reducă tarifele, pe care le percepe în prezent în Oradea, pentru a permite altor operatori accesul la infrastructura subterană de fibră optică dezvoltată în acest municipiu.

Autoritatea pregătește o decizie similară și în cazul rețelei subterane de fibră optică Netcity din București, după cum au declarat, în luna iulie din acest an, pentru HotNews.ro, oficialii arbitrului telecom.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro