Sari direct la conținut

VIDEO Valeriu Gheorghiță anunță modificări la modalitatea de programare pentru vaccinarea împotriva COVID-19: telefonic, direct la centrul de vaccinare sau în spitalele non-COVID

HotNews.ro
Valeriu Gheorghita, Foto: AGERPRES
Valeriu Gheorghita, Foto: AGERPRES

„În mod deosebit, în mediul rural și nu numai, uneori este dificilă accesarea platformei de vaccinare”, a admis astăzi medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, în ziua în care numărul locurilor disponibile pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în centrele de vaccinare a depășit pentru prima dată numărul persoanelor înscrise pe listele de așteptare din platforma de programare, după cum arată datele din platformă, consultate de HotNews.ro.

Concret, Valeriu Gheorghiță spune că va exista posibilitatea de programare telefonică, cu toate că aceasta exista, cel puțin teoretic, și până acum.

De asemenea, mai spune Valeriu Gheorghiță, „persoana respectivă se va programa direct în centrul de vaccinare, fără să existe nevoia creării unui cont. Să se programeze direct la centrul de vaccinare, se prezintă acolo, se stabilește ziua când pot veni la vaccinare și se face programarea.”

Unele companii își vor amenaja propriile cabinete/centre de vaccinare.

Valeriu Gheorghiță mai spune că se ia în calcul vaccinarea în spitalele non-COVID a pacienților cronici.

În plus, de mâine va începe activitatea de vaccinare prin centrele mobile, spune coordonatorul campaniei de vaccinare.

De asemenea, este așteptată și demararea vaccinării prin medicii de familie.

Centrele de tip drive-through ar urma să fie operaționale de la finalul acestei săptpmâni.

Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, 1,4 milioane de persoane sunt programate la vaccinare în acest moment, iar fereastra de așteptare dintre momentul programării și momentul vaccinării a ajuns la 5 zile.

76,2% dintre persoanele vaccinate în etapa a doua a campaniei de vaccinare sunt persoane vulnerabile, iar restul din categoria personalului considerat esențial, spune Valeriu Gheorghiță.

167 de echipe mobile au fost operaționalizate în ultima săptămână.

12.238 de reacții adverse au fost raportate de la debutul campaniei de vaccinare, ceea ce înseamnă o rată de 3 reacții adverse la 1.000 de doze administrate. Majoritatea au fost reacții coumne și minore. Vârsta medie a persoanelor care au raportat reacții adverse este de 37 de ani.

În cursul zilei de ieri a fost raportată o reacție de șoc anafilactic la o persoană în vârstă de 16 ani, vaccinată în localitatea Ulmeni cu vaccinul Pfizer. S-a intervenit rapid, iar evoluția persoanei a fost bună, aceasta fiind acum acasă, spune Valeriu Gheorghiță.

7.325 de doze au fost irosite – 0,17% din dozele utilizate – din motive neimputabile.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro