VIDEO Violeta Ciurel, sefa Axa Asigurari, despre regulile CSA de licentiere a agentilor: Aceasta trecere brusca de la nimic la tot a creat niste blocaje masive in piata, pe care le simt toti asiguratorii
Violeta Ciurel, directorul executiv al AXA Asigurari, a avertizat marti ca normele introduse anul trecut de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor privind licentierea agentilor de asigurari au devenit o piedica pentru toti asiguratorii. In toate tarile UE si in toate pietele mature astfel de reglementari sunt prezente, dar problema este ca la noi s-a trecut mult prea brusc de la nu avea nici un fel de reglementare in a face ceva la nivelul pietelor mature. Aceasta trecere brusca de la nimic la tot a creat niste blocaje masive in piata pe care le simt toti asiguratorii”, a declarat aceasta.
VIDEO Sefa AXA Asigurari despre blocajele masive la recrutarea de noi agenti:
- „Exista un proces de certificare care se realizeaza pe baza unor cursuri, obligatoriu de facut numai in anumite companii autorizate de CSA, dupa care se da un examen. Costa mult atat trainingul cat si examenul si dureaza foarte mult tot procesul, desi orice companie organizeaza traininguri foarte bune, cel putin in cazul nostru”, a spus marti Violeta Ciurel, directorul executiv al AXA Asigurari.
Sefa AXA a recunoscut ca aceste norme sunt justificate, in conditiile in care in piata nu se inteleg inca suficient de bine produsele de asigurari, dar ca totul s-a facut prea brusc.
- „Au existat situatii in piata in care clientul nu a inteles cu adevarat ce inseamna risc, protectie etc. si de aceea s-a luat aceasta decizie (n.a a CSA). In toate tarile UE si in toate pietele mature astfel de reglementari sunt prezente. Problema este ca la noi s-a trecut mult prea brusc, de la nu avea nici un fel de reglementare in a face ceva la nivelul pietelor mature. Lipsa unei perioade de tranzitie care sa ajute dezvoltarea in continuare a asigurarilor nu a existat si ar fi trebuit pe raspunderea asiguratorilor sau chiar a conducerii companiilor de asigurare. Aceasta trecere brusca de la nimic la tot a creat niste blocaje masive in piata pe care le simt toti asiguratorii”, a spus Violeta Ciurel.
De la lansarea pe piata din Romania in luna mai a anului trecut si pana in prezent, AXA Asigurari a ajuns la 52 de agentii si 566 de consultanti in asigurari, obiectivul fiind ca la sfarsitul acestui an asiguratorul sa detina 58 de agentii si un numar de circa 800 de consultanti. La sfarsitul anului trecut, AXA avea 41 de agentii si 555 de agenti.
De la 1 septembrie 2011, cine vrea sa lucreze in domeniul distributiei produselor de asigurare va trebui sa obtina mai intai un certificat de calificare profesionala, conform normelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Si agentii de asigurare existenti ar trebui sa obtina acest certificat pana la data de 1 octombrie 2013.
Certificatul se poate obtine in urma unui examen organizat de Institutul de Management in Asigurari (IMA), dupa frecventarea unor cursuri de profil la oricare dintre furnizorii de programe educationale autorizati.
In luna septembrie 2011, Theodor Alexandrescu, seful Alico Asigurari de Viata, declara pentru HotNews.ro ca „sunt companii de training la care numai participarea la curs ajunge undeva la 1400 de lei (plus TVA)„. Dupa aceste cursuri urmeaza examenul la IMA – taxa de examen este de 550 lei, iar pentru retestare este de 700 de lei.
Intrebat daca nu cumva aceste norme vor aduce bariere pe piata muncii, Theodor Alexandrescu preciza la acel moment ca prin introducerea acestor reguli va fi mai greu atat de intrat cat si de iesit din sistem pentru ca cei odata angajati vor avea mai mult interes sa ramana in conditiile in care au investit timp si bani.