Sari direct la conținut

VIDEO Vitaliy Baylarbayov, vicepresedinte adjunct al SOCAR: Suntem dispusi sa livram cantitati importante de gaze catre Romania si celelalte state europene

HotNews.ro

Republica Azerbaidjan se arata interesata de proiectul Nabucco fiind dispusa sa livreze cantitati importante de gaze catre statele europene, a declarat pentru HotNews.ro, Vitaliy Baylarbayov, vicepresedinte adjunct al SOCAR, compania azera de stat de petrol si gaze. Acesta a precizat ca tara sa sprijina si alte proiecte de gazoducte, precum South Stream, principalul rival al Nabucco. Insa, in opinia sa, Nabucco este proiectul cel mai important din punct de vedere strategic pentru aprovizionarea Europei.

„Nu numai Nabucco este un proiect important, ci si alte proiecte care pot fi foarte bine implementate in Europa. Ma refer la ITGI care leaga Grecia de Italia, la TAP – Proiectul Trans Adriatic si la proiectul South Stream care face o conexiune importanta intre producatori, furnizori si cumparatorii din Europa. Asa ca le sprijinim pe toate si intelegem importanta strategica a fiecareia dintre ele. Dar Nabucco este cel mai mare si este strategic pentru consumatorii europeni de gaze din regiunea caspica”, a afirmat Vitaliy Baylarbayov.

Reprezentantul Socar a sugerat faptul ca ar putea livra catre Europa o catintate de 7 miliarde metri cubi gaze prin Nabucco, atunci cand acesta va deveni operational. Baylarbayov a precizat ca nu a fost semnat niciun contract, fiind incheiat pana acum doar un acord interguvernamental.

Aceste precizari au fost facute dupa ce secretarul de stat in Ministerul Economiei, Tudor Serban, a declarat ca o tara din regiunea Caspica a facut o oferta Romaniei pentru furnizarea a 7,3 miliarde mc gaze, prin Nabucco. Insa potrivit Baylarbayov, doar o parte din aceasta cantitate va ajunge in Romania.

Tudor Serban mai sustine ca Romania este „prima tara care are o oferta de 7,3 miliarde cubi pentru proiectul Nabucco”.

Socar intentioneaza sa se implice in mai multe proiecte alaturi de companii romanesti. SOCAR va colabora cu Romgaz in vederea construirii unor depozite de gaze naturale in Azerbaidjan si Romania. De asemenea, reprezentantii SOCAR au manifestat interesrul de a participa la realizarea proiectului PEOP, atat ca furnizor de titei, cat si ca investitor pe teritoriul Romaniei. SOCAR se mai arata dispusa sa depoziteze titei in capacitatile Oil Terminal Constanta, la care sa fie valorificata atat in Romania, cat si pe piata europeana. Mai este interesata sa participe intr-un joint-venture impreuna cu companii romanesti in domeniul petrochimiei. Un alt interes al Socar este cel de a participa la proiecte in domeniul ecologizarii perimetrelor de exploatare petroliera.

UE se afla in negocieri cu Azerbaidjanul pentru livrari de gaz in cadrul proiectului Nabucco, care urmareste sa reduca dependenta Uniunii de gazul rusesc.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro