Sari direct la conținut

Viitorii prosumatori ar putea aștepta peste un an să primească panourile fotovoltaice / Vom trimite miliarde de lei direct în China, spune ministrul Mediului

HotNews.ro
Panouri fotovoltaice, Foto: Smileus | Dreamstime.com
Panouri fotovoltaice, Foto: Smileus | Dreamstime.com

Interesul oamenilor de a deveni prosumatori este atât de mare, nu doar în România, ci în întreaga lume, încât există riscul să nu avem suficiente panouri fotovoltaice și să existe întârzieri de peste un an la livrarea echipamentelor, spune Teodora Preoteasa, secretar de stat din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Ea crede că această problemă poate fi depășită doar prin construirea în UE a unor fabrici de producție a panourilor fotovoltaicelor și a bateriilor de stocare. La rândul său, ministrul Mediului spune că anul acesta programul Casa Verde va avea un buget-record de 2 miliarde de lei, însă banii se vor duce direct în China.

„Administrația Fondului de Mediu va lansa în acest an un apel pentru panouri fotovoltaice (Casa Verde Fotovoltaice – n.r.). Noi, la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, vom lansa două apeluri prin RepowerEU, prin care sprijinim același proces de instalare a panourilor fotovoltaice, baterii de stocare și Casa eficientă energetic.

Dacă noi, împreună cu Ministerul Mediului vom lansa proiectele în același timp – nu mă refer la suprapunerea calendarului, ci la nevoie mă refer, toți vom avea novoie de panouri – cum vom asigura aceste panouri?”, a spus Teodora Preoteasa, în cadrul ZF Power Summit.

„Acest lucru se întâmplă la nivelul UE, nu doar la nivelul României, toată lumea merge în această direcție. Vom avea întârzieri de poate peste un an la livrarea panourilor. Dacă se întâmplă acest lucru probabil vom pierde banii din PNRR. Este un lucru pe care trebuie să îl avem în vedere”.

Potrivit acesteia, trebuie sprijinită producția în interiorul UE de panouri fotovoltaice, de baterii și de pompe de căldură, precum și de alte tehnologii care ne ajută în atingerea țintelor de neutralizare a schimbărilor climatice.

„Fără protejarea și extinderea capacităților în interiorul Europei, noi nu vom putea să ne atingem acest deziderat. Este imposibil”, a susținut ea.

Buget-record pentru Casa Verde Fotovoltaice; banii se duc direct în China

La rândul său, ministrul Mediului, Mircea Fechet, prezent la același eveniment, a arătat că anul acesta programul Casa Verde Fotovoltaice are un buget-record de 2 miliarde de lei, bani care vin din tranzacționarea certificatelor de gaze cu efect de seră.

Acești bani se vor duce direct în China, spune el:

„Eu, la Ministerul Mediului, mă simt ușor deconectat de industria românească pentru că, dacă ne uităm la cel mai ambițios program al ministerului – Casa Verde Fotovoltaice – anul acesta vom trimite direct în China 2 miliarde de lei. Vom mai trimite 1,75 miliarde de lei din bugetul de anul trecut. Și avem aproape un miliard de euro bani obținuți printr-o schemă europeană de tranzacționare a certificatelor și care rămân într-o proporție destul de mică în România sau în Europa.

Dacă ne uităm la al doilea program cel mai ambițios, Rabla Plus, am o altă veste proastă: miliardul pe care îl punem la bătaie anul acesta pleacă o parte în China, unde se produc majoritatea mașinilor electrice, și o altă parte în Statele Unite”.

El spune că este nevoie de o amplă analiză pentru a debloca această situație.

Citiți și:Prosumatorii ar putea primi vouchere de 25.000 de lei pentru baterii de stocare a electricității din panouri fotovoltaice

Sursa foto: Dreamstime

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro