Sari direct la conținut

Viorica Dăncilă promite că va aloca fonduri pentru ca persoanele cu autism să facă 5 ore de terapie săptămânal. Nu se știe însă cum și de când se va aplica măsura, în lipsa cadrului legal

HotNews.ro
Autism, Foto: MorgueFile.com
Autism, Foto: MorgueFile.com

Premierul Viorica Dăncilă și ministrul Sănătății, Sorina Pintea, au anunțat, marți, cu prilejul Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, că vor fi alocate fonduri pentru a asigura fiecărei persoane cu tulburare din spectrul autist accesul săptămânal la 5 ore de terapie complementară actului medical, oferită de specialiști în psihoterapie și psihopedagogie specială. Viorica Dăncilă nu a precizat însă cum și începând de când va fi aplicată această măsură, în condițiile în care un proiect ce ar urma să modifice cadrul legal pentru pacienții cu autism așteaptă aprobarea în Parlament.

Măsura este una buna, în condițiile în care, în prezent, persoanele cu autism beneficiază de ore de terapie doar în limita plafonului pe care îl are la dispoziție medicul – în cele mai multe cazuri, este vorba de mai puțin de 5 ore săptămânal. Premierul și ministrul Sănătății nu au explicat, însă, cum și de când va fi ea aplicată, în condițiile în care un proiect de lege ce ar urma să modifice cadrul legal pentru pacienții cu autism așteaptă, deocamdată, aprobarea în Parlament.

Proiectul de Lege nr. 727/2018 pentru modificarea Legii 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate a trecut în toamna trecută de Senat și este în procedura de avizare la Camera Deputaților (proiectul poate fi consultat aici).

Reprezentanții Ministerului Sănătății, ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, ai Ministerului Educației Naționale și ai Ministerului Finanțelor au semnat, marți, la Palatul Victoria, în prezența premierului Viorica Dăncilă, un protocol de colaborare privind implementarea măsurilor necesare creșterii accesului persoanelor diagnosticate cu tulburare de spectru autist la servicii integrate de sănătate, sociale și de educație.

„Protocolul semnat astăzi creează premisele pentru alocarea de fonduri necesare să asigure fiecărei persoane diagnosticată cu tulburare de spectru autist accesul săptămânal la 5 ore de terapie complementară actului medical, oferită de specialiști în psihoterapie și psihopedagogie specială”, arată Ministerul Sănătății.

„Vom aloca fonduri pentru a asigura fiecărei persoane diagnosticată cu tulburare de spectru autist accesul săptămânal la 5 ore de terapie complementară actului medical oferită de specialiști în psihoterapie și psihopedagogie specială”, a afirmat premierul Viorica Dăncilă.

„Am întotdeauna susținerea doamnei premier și a colegilor din Executiv în demersurile care determină creșterea calității serviciilor medicale și, implicit, a stării de sănătate a populației. Protocolul semnat astăzi creează cadrul necesar pentru dezvoltarea unor servicii integrate, de care pacienții cu tulburări de spectru autist au nevoie. Astăzi, când marcăm Ziua Internațională de conștientizare a Autismului, vreau să le mulțumesc pacienților și părinților care au copii care suferă de această afecțiune pentru modul în care am colaborat. Deciziile de azi li se datorează în mare măsură, ele sunt în mare parte rezultatul acestei colaborari”, spune și ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Unul din 160 de copii are o tulburare din spectrul autist în întreaga lume, iar prevalența acestor afecțiuni tinde să crească, potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății.

Având în vedere particularitatea acestor afecțiuni, dar și faptul că persoanele cu tulburări din spectrul autist sunt deseori ținta atitudinilor negative, în anul 2007 Organizația Națiunilor Unite a instituit Ziua Mondială a Conștientizării Autismului, ca una din cele șapte zile oficiale ale forului mondial legate de probleme de sănătate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro