Volksbank: Proiectul BNR ar trebui sa faca distinctie intre bancile agresive si cele conservatoare in gestionarea riscurilor
Banca Nationala a Romaniei ar trebui sa faca o distinctie intre bancile agresive care acorda credite de consum cu risc crescut si cele conservatoare, atunci cand elaboreaza norme pentru limitarea gradului de risc, a apreciat, marti, intr-o conferinta de presa, presedintele Volksbank Romania, Gerald Schreiner. Proiectul este considerat de oficialul Volksbank ca o „pedeapsa” aplicata de BNR tuturor bancilor din Romania, indiferent de modul in care acestea gestioneaza riscurile.
„Banca Nationala are doua obiective – politica monetara si limitarea riscului in sistemul bancar -, iar aceasta norma arata ca Banca Centrala considera ca exista banci cu riscuri majore. In acest caz, ar trebui sa vizeze acele banci, fara a le afecta pe cele conservatoare”, a afirmat Schreiner.
Bancile sunt constiente de riscuri, a adaugat presedintele Volksbank, iar atat timp cat functioneaza pe o piata libera, ar trebui lasate sa si le gestioneze singure. „Daca portofoliul ar evolua negativ, ar fi de inteles ca BNR sa impuna reguli mai stricte”, a spus Schreiner, precizand ca, din punctul de vedere al bancii pe care o conduce, proiectul BNR este birocratic si ineficient pentru limitarea consumului.
„Regulamentul ar influenta mai degraba creditele ipotecare. Consider ca propunerile bancii centrale sunt birocratice si impovareaza atat bancile, cit si clientii. In plus, trebuie sa ne intrebam daca autoritatile fiscale sunt pregatite sa elibereze dintr-o data un numar mare de documente”, a declarat oficialul Volksbank.
Schreiner a anuntat ca Asociatia Bancilor din Romania va discuta vineri proiectul impreuna cu oficialii BNR, mentionand ca, din experienta de pana acum, BNR va aduce modificari neinsemnate proiectului propus.
Potrivit proiectului de regulament propus de BNR, aflat in dezbatere publica pana pe 31 iulie, bancile ar trebui sa ia in calcul la acordarea unui imprumut catre populatie venituri cu cel mult 20% mai mari fata de cele declarate fiscal in anul anterior.
Conform proiectului, bancile vor fi obligate sa realizeze analize de tip stress test pentru evaluarea capacitatii de rambursare a creditului in conditii nefavorabile, pe baza informatiilor disponibile pe o perioada de 18 luni anterioara datei evaluarii, utilizand cea mai ridicata rata a dobanzii, dupa caz, nivelul cel mai ridicat al deprecierii cursului de schimb al monedei nationale, inclusiv in cazul creditelor indexate, si cel mai ridicat nivel al sumei comisioanelor.