Sari direct la conținut

webPR: Festivalul Filmului European, la bilantul celei de a douazecea editii

webPR.ro

Festivalul Filmului European s-a incheiat cu un turneu in tara, in cinci editii locale: Baia Mare, Cluj-Napoca, Tg Mures, Hunedoara si Timisoara. La cele peste 110 proiectii organizate pe durata Festivalului, s-au inregistrat in total aproximativ 8100 de spectatori, dintre care 5200 in Bucuresti. Anul acesta accesul la spectacolele din Bucuresti nu a mai fost gratuit, dovedind ca filmul european poate reprezenta si un succes de box office.

„Festivalul nostru se cladeste cu contributia fiecarei tari din Europa, si poate constitui cea mai elocventa metafora a multiculturalitatii europene si a succesului cooperarii intre scoli si curente diferite. Un festival necompetitiv, cum este Festivalul Filmului European, care ofera o panoplie a tuturor cinematografiilor nationale europene, care dovedeste ca exista public pentru filme de tot felul, se doreste nu doar un prilej de contextualizare a filmului romanesc in cel european, ci si o pledoarie pentru mai multe sali de cinema, in Bucuresti dar mai ales in tara. Ne propunem ca pentru urmatoarele editii sa gasim solutii creative pentru a ajunge in cat mai multe locuri, cu filme cat mai variate, evenimente conexe interactive si oaspeti cat mai interesanti”. a declarat Liviu Jicman, vicepresedinte al ICR.

Desfasurat in perioada 5 – 29 mai 2016, editia aniversara a Festivalului Filmului European, a prezentat publicului 85 de filme, oferite de ambasadele a 29 de tari, de Biroul Parlamentului European in Romania, Festivalul One World Romania si distribuitori romani (4 Proof Film, 42 KM FILM, Aparte Film, HiFilm Productions, Independenta Film, Mandragora, Mobra Film, Rova Film, Strada Film si Transilvania Film). Cel de-al zecelea ambasador onorific a fost Anca Damian, care a oferit ideea spotului de promovare, pe care l-a regizat si produs.

Festivalul a impletit arta vizualului cu muzica (in evenimentele Imaginarium si CineConcert Jazz), cu educatia (la atelierele Ilenei Birsan si vizionarile CinEd), cu expozitiile foto si cu dezbaterile reprezentantilor echipelor unora dintre filmele prezentate.

Cele patru orase care isi disputa titlul de Capitala Culturala Europeana 2021 (Baia Mare, Bucuresti, Cluj-Napoca si Timisoara) au beneficiat de editii locale ale FFE. Spectatorii editiei bucurestene au desemnat castigatorii celor doua premii de popularitate: pentru lungmetraj – filmului Mica Anglie (Grecia, 2013), si pentru scurt- si mediumetraj – filmului Ecouri (Republica Moldova, 2015).

Editia din Bucuresti s-a derulat in perioada 5 – 15 mai, in 8 sali: Cinema PRO, Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Institutul Cultural Roman, Centrul Ceh, Institutul Cervantes, Institutul Italian de Cultura „Vito Grasso” si Spatiul Public European. La Baia Mare, FFE a avut loc in perioada 13-15 mai, la Teatrul Municipal, unde a primit 800 de spectatori la cele 7 proiectii. La Cluj-Napoca, proiectiile au avut loc la cinema Marasti, intre 20-22 mai, si au participat 350 de spectatori, iar in aceeasi perioada festivalul a fost prezent si la Tirgu Mures, la cinema Arta, unde au rulat filme pentru 400 de spectatori. In ultimul weekend de Festival, 27-29 mai, editiile locale din Timisoara si Hunedoara au programat proiectii in aer liber (in Gradina de vara Capitol la Timisoara, si la Castelul Huniazilor la Hunedoara), precum si in interior, in spatii alternative (la Ambasada, in Timisoara, respectiv la Aula Facultatii de Ingineri din Hunedoara). Numarul de spectatori la Timisoara a fost de aproximativ 600 (7 proiectii), iar la Hunedoara s-a apropiat de 800 (la cele 9 proiectii).

Invitati in Festival: actorii Lars Ranthe, Levente Molnar, Stefan Velniciuc, Cristian Priboi, Adrian Loghin, Oana Tudor si Radu Romaniuc; regizorii Catalin Mitulescu, Roxana Stroe, Alina Manolache, Iulian Stanciu, Lari Gligor, Dumitru Grosei, Valeriu Jereghi si Ivan Nitchev; artista plastica Sabine Pleyel si fotograful Silviu Ghetie, muzicienii Alessandro Giachero, Horia Maxim, Mihaela Arnica si Georg Hamann, criticii de film Cristian Tudor Popescu, Mihai Fulger, Iulia Blaga, Catalin Olaru si Ileana Birsan; operatorii Florin Mihailescu si Laurentiu Raducanu, editorul Gabi Basalici si sunetistul Ciprian Cimpoi.

Evenimente conexe:

  • Expozitia Stop Cadru a artistului Silviu Ghetie, de fotografii realizate in ultimii douazeci de ani pe platourile de filmare ale unor titluri de referinta ale cinematografiei romanesti.
  • Sesiuni de intrebari si raspunsuri cu actori si cinesti organizate la Bucuresti, Baia Mare, Hunedoara si Timisoara.
  • Doua seri de muzica si imagine Imaginarium (proiect realizat in parteneriat cu Forumul Cultural Austriac) si CineConcert-ul  – Zabriskie Point (eveniment realizat in parteneriat cu Institutul Italian de Cultura „Vito Grasso”).
  • Ateliere de limbaj cinematografic pentru tineri, coordonate de criticul de film Ileana Birsan
  • Proiectii pentru tineri la Baia Mare, Tirgu Mures si Cluj-Napoca, in parteneriat cu programul de educatie cinematografica CinEd.

Cele patru sectiuni speciale ale FFE au fost:

  • 10 prieteni speciali ai Festivalului: o retrospectiva de filme oferite de ambasadorii onorifici ai ultimelor 10 editii – prezentati aici in ordinea participarii la Festival: Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Cristian Mungiu, Marian Crisan, Radu Jude, Radu Muntean, Catalin Mitulescu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu si Anca Damian
  • Shakespeare 400, realizata cu sprijinul Consiliului Britanic cu ocazia implinirii a 400 de ani de la moartea marelui dramaturg.
  • LUX, sectiune realizata cu sprijinul Biroului Parlamentului European in Romania, reprezentand cele 3 finaliste ale celei mai recent editii a Premiului LUX al Parlamentului European.
  • Fuga in Europa, sectiune despre criza refugiatilor si a migrantilor, cu filme oferite de Festivalul One World Romania si Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Roman, sub egida EUNIC Bucuresti, impreuna cu Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, Uniunea Cineastilor din Romania si Arhiva Nationala de Filme, cu sprijinul ambasadelor si centrelor culturale ale tarilor europene.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro