Sari direct la conținut

Wolfgang Schauble: Germania se opune unor noi planuri de relansare pentru economia mondiala

HotNews.ro
Wolfgang Schauble: Germania se opune unor noi planuri de relansare pentru economia mondiala

Germania se opune ca tarile din grupul G20 sa se angajeze in planuri de relansare bugetara, bazate pe cheltuieli publice, pentru a stimula economia mondiala, a afirmat vineri ministrul de Finante Wolfgang Schauble, deschizand astfel calea unui posibil dezacord cu Statele Unite, scrie AFP.

Tentativele de a sustine activitatea economica printr-o relaxare suplimentara a politicilor monetare s-ar dovedi „contraproductive” avand in vedere ca relansarile bugetare „si-au pierdut eficienta”, a avertizat Schauble, cu putin timp inainte de o reuniune, la Shanghai, a ministrilor de Finante din G20.

In conditiile in care conjunctura mondiala nu inceteaza sa se degradeze, Banca Centrala Europeana (BCE) pare pe punctul de a adopta actiuni mai viguroase, Federal Reserve (Fed, SUA) se arata mai prudenta dupa ce a majorat dobanzile la finele lui 2015 iar Banca Japoniei a introdus dobanzi negative cu speranta de a stimula creditarea.

Dar „a reflecta la noi planuri de relansare nu va reusi decat sa ne deturneze de la adevaratele sarcini la care trebuie sa ne inhamam”, a avertizat ministrul german, evocand nevoile de reforme structurale.

„Politicile monetare sunt extrem de acomodante, la punctul in care pot deveni contraproductive, avand in vedere efectele lor negative”, a spus el, in cadrul unui seminar al Institute of International Finance organizat in marja G20-Finances de la Shanghai.

La randul lor, politicile de relansare bugetara, prin care statele isi majoreaza cheltuielile publice pentru a sustine relansarea economica, „si-au atins limitele”, a continuat Schauble.

Aceste comentarii sunt in contrast flagrant cu recentul apel al Washingtonului de a se recurge la politici monetare si bugetare.

„Instrumente puternice atunci cand sunt utilizate concomitent”, a comentat in aceasta saptamana secretarul american al Trezoreriei, Jack Lew, care a reamintit ca relansarea mondiala nu poate depinde doar de Statele Unite.

„Este din ce in ce mai important (…) ca tarile care dispun de o marja bugetara sa o foloseasca pentru a sustine cererea interna”, a afirmat un inalt oficial american.

Dar, pentru Wolfgang Schauble, „daca vreti intr-adevar ca economia sa se intareasca, nu exista scurtaturi fara reforme (structurale)”.

Prioritatea pentru membrii G20 nu este majorarea deficitelor, ci, dimpotriva, sa inceapa „prudent” sa isi asaneze conturile publice, a sustinut ministrul german, fidel liniei germane a ortodoxiei bugetare.

„Modelul de crestere bazat pe indatorare isi atinge limitele”, a subliniat el, invocand exemplul „companiilor zombie” care nu supravietuiesc decat gratie creditului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro