Sari direct la conținut

Zhurong, roverul trimis de China pe Marte, nu se poate „trezi” din cauza acumulărilor de praf

HotNews.ro
O replica a roverului Zhurong, Foto: Matthieu Rondel / AFP / Profimedia Images
O replica a roverului Zhurong, Foto: Matthieu Rondel / AFP / Profimedia Images

Roverul trimis de China pe Marte, Zhurong, nu a reuşit încă să iasă din etapa planificată de hibernare, a declarat marți coordonatorul programului chinez de explorare planetară, Zhang Rongqiao, citat de DPA și Agerpres.

Roverul urma să iasă din starea de hibernare încă de acum 4 luni, însă nu dispune de suficientă energie pentru a-şi activa instrumentele pentru că panourile solare cu care este prevăzut sunt acoperite de prea mult praf.

Inginerii chinezi se aşteptau să întâmpine această problemă, însă cantitatea de praf depusă este cu aproximativ 20% mai mare decât cea prevăzută. Dacă acest surplus de praf ajunge la 30%, roverul va trebui să aştepte vara marţiană pentru a se putea reactiva.

„Dacă nivelul acoperirii cu praf depăşeşte 40%, roverul nu se va mai trezi”, a explicat Zhang Rongqiao.

Roverul, denumit după zeul chinez al focului, a intrat în hibernare în mai 2022 pentru a face faţă iernii reci de pe Planeta Roşie.

Roverul chinezesc a ajuns pe Marte în urmă cu aproape doi ani

Zhurong urma să iasă din hibernare încă din luna decembrie, odată ce nivelul său de energie ar fi atins peste 140 de waţi iar temperatura bateriei sale ar fi crescut peste -15 grade Celsius, însă echipa de control a misiunii nu a reuşit să recepţioneze niciun semnal de la rover.

Roverul a asolizat în regiunea Utopia Planitia în luna mai 2021, China devenind cea de-a doua naţiune, după SUA, care a trimis un vehicul de explorare la suprafaţa lui Marte.

Misiunea roverului Zhurong este deja un succes pentru că toate etapele sale au fost atinse.

Roverul a străbătut aproximativ 2 kilometri la suprafaţa lui Marte, a realizat o serie de descoperiri ştiinţifice importante, precum urmele unor vechi acumulări de apă şi a fost operaţional cu 3 luni mai mult decât timpul prevăzut în cadrul misiunii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro