Sari direct la conținut

Ziua in care euro va fi scrum

HotNews.ro

Fara doar si poate suntem intr-un moment de presiune maxima asupra EURO. Modul in care se orchestreaza acest atac este cat se poate de interesant, iar consecintele sale pot fi profituri babane in buzunarele catorva inteligenti pe care-i cam cunoaste toata lumea. Si, pentru a intelege mai bine pe ce fundamente stam, va voi reaminti ca mare parte dintre cei care acum deplang starea precara a monedei unice sunt aceiasi cu cei care in urma cu 1-2 ani prezentau euro ca un safe-heaven. Cu toate ca reteta e binecunoscuta, vom vedea in cele ce urmeaza cum este ea aplicata practic in situatia actuala.

Primele scantei au aparut odata cu problemele din Dubai. Atunci s-a aflat ca bancile europene acordasera o parte substantiala din credite si, de asemenea, s-au publicat cateva note referitoare la expunerile bancilor grecesti. Dupa aceasta au inceput problemele din Grecia supraexpunandu-se stirea. Bomba a fost detonata de Albert Edwards de la Societe Generale care a declarat ca zona euro se va dezmembra din cauza problemelor sudul continentului. Stirea a fost preluata de Bloomberg, iar mediatizarea sa a generat o cantitate imensa de ceea ce eu numesc analize second hand. Intre timp problemele Greciei au fost umflate in presa (totul a fost si este prezentat de parca datoriile s-ar insuti de la o zi la alta).

Urmatorul element al loviturii a fost dat de scaparea in presa a detaliilor despre operatiunile swap prin care Grecia si-a ascuns datoriile, o stire cu impact garantat. Din nou analizele second hand au explodat si au starnit emotii pe piata. S-au facut rapid sondaje de opinie in Germania in care populimea era dezamagita si se pronunta impotriva ajutorarii Greciei. Dupa aceste etape pregatitoare a inceput sa functioneze artileria grea. Cateva banci de investitii au publicat rapoarte in care isi exprima ingrijorarea cu privire la zona Euro, iar pe la Goldman Sachs se aude ca circula o nota interna referitoare la iminenta prabusire a monedei unice. Ce urmeaza e simplu: un atac in forta (pe fondul isteriei generate de teama cu privire la viitorul monedei unice) si marcarea profitului.

Citeste integral si comenteaza pe Trenduri economice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro